Saturday, February 18, 2017

Έφυγε για τους ουρανούς ο Υποπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Μήτσαινας, από τις Θεσπιές.




Η τελετή της εξόδιου ακολουθίας θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ώρα 3 το απόγευμα στο Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Κοιμητηρίου Δήμου Μελισσίων.
Σύζυγος Ασημίνα τηλ. 210-8049260, Γιος Δημήτρης κιν 6955-281610.


Ο Γεώργιος Μήτσαινας γεννήθηκε στις Θεσπιές Θηβών το 1938.


Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων. Σταδιοδρόμησε ως Ιπτάμενος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύθηκε το 1987 με το βαθμό του Υποπτεράρχου, συμπληρώνοντας 6.200 ώρες πτήσεως.

Υπηρέτησε στην 337 Μοίρα Παντός Καιρού (F-86D), στην 336 Μοίρα Κρούσεως (F-104G) και στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (NORATLAS), όπου πέταξε και CL-215 (Πυροσβεστικά). Διετέλεσε Διοικητής της 354 ΜΤΜ και Διοικητής της 134 Σμηναρχίας Μάχης.
Στην καριέρα του, υπηρέτησε ως Διευθυντής στο νεοσύστατο Κλάδο Επιχειρήσεων της ΔΑΥ, καθώς και σε διάφορες άλλες επιτελικές της θέσεις. Βοηθός Γραμματέα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ καθώς και σε άλλες επιτελικές θέσεις του ΓΕΕΘΑ.
Έλαβε μέρος στην ειδική αεροπορική επιχείρηση ΝΙΚΗ το 1974. Επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ και προτάθηκε για το χρυσούν αριστείον ανδρείας. Το 1994 τιμήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) με το ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΝΙΚΗ.



Ως πιλότος αεροσκάφους Noratlas με τον κωδικό «ΝΙΚΗ 11», που έλαβε μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο το 1974, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόι, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, του απένειμε τη "Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής". 


Φοίτησε σε πολλά Σχολεία επιμόρφωσης εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας.
Εκπαιδεύτηκε στις ειδικές διαδικασίες των απ' αέρος ελέγχων των ραδιοβοηθημάτων στη FEDERAL ΑVIAΤΙΟΝ ΑDΜΙΝΙSΤRΑΤΙΟΝ (FΑΑ ΑCΑDΕΜΥ) στις ΗΠΑ. Έκτοτε, και επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος που εκτελούσε τους απ' αέρος ελέγχους όλων των ραδιοβοηθημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενίοτε και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Δίδαξε στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας το μάθημα "Επιχειρήσεις Αερομεταφορών". Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο".

Το 1991 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).





πηγη:http://leontari-thivon.blogspot.gr

Wednesday, February 15, 2017

Τα σύνορά μας ποτέ δεν ήσαν στην Κερύνεια…



ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ο ΔΙΖΩΝΙΚΟΣ χάρτης που παρέδωσε ο Τ. Παπαδόπουλος στους Τούρκους στις 31.3.1977 στη Βιένη, δημοσίευση στη Σημερινή 3.4.1977. 
Παρουσιάζεται ως «πράξη σημαντικού πολιτικού θάρρους» η απεμπόληση πατρίδων
Για 42 χρόνια όλοι κορόιδευαν τους Κερυνειώτες, αγνοούσαν, απεχθάνονταν και κυριολεκτικά πολεμούσαν τις θέσεις της «Αδούλωτης Κερύνειας», που ερμήνευε σωστά τις υποχωρήσεις των διαδοχικών κυβερνήσεων, από τον Μακάριο μέχρι σήμερα
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 έγραψε, μεταξύ άλλων, η αγαπητή Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου στο άρθρο της στον «Φιλελεύθερο» με τίτλο «Τα σύνορά μας δεν είναι πια στην Κερύνεια», με αφορμή την πώληση από Ελληνοκύπριο περιουσίας του στην κατεχόμενη Κερύνεια:
«Γιατί να μην το λύσει όμως; Υπήρξε οποιαδήποτε στιγμή, στα 42 τόσα χρόνια, που συζητήθηκε η επιστροφή της Κερύνειας; Συμπεριλήφθηκε ποτέ η Κερύνεια σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης; Το πιο πολύ που μας καίει πλέον είναι να δοθεί, αν μη τι άλλο, η Μόρφου. Μαζί με την Αμμόχωστο, φυσικά, που πάντα θεωρούσαμε πως θα μας επιστραφεί. Η Κερύνεια, όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν παρά ένα σύμβολο.
Το κάστρο της, το λιμανάκι της, τα βουνά και τα χωριά της. Και παρά το σύνθημα ‘τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια’, ξεγραμμένη την είχαμε ευθύς εξαρχής, εμπεδώνοντας σταδιακά τόσο στους Κερυνειώτες όσο και στους υπόλοιπους πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την Κερύνεια. Την κάναμε στίχους, την κάναμε τραγούδι, την κάναμε αφίσα… σαν κάτι μακρινό το οποίο δεν μπορούμε πια να αγγίξουμε παρά μόνο με τη νοσταλγία μας…».


Πρώτο θύμα της παράδοσης

Έχει απόλυτο δίκαιο η αρθρογράφος. Όχι, αγαπητή, Χρυστάλλα, δεν υπήρξε στιγμή στα 42 τόσα χρόνια από τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974, που συζητήθηκε η επιστροφή της Κερύνειας. Δυστυχώς. ΠΟΤΕ! Γιατί η Κερύνεια ήταν το πρώτο θύμα παράδοσης στα τουρκικά σχέδια από την πρώτη τουρκική εισβολή. Πράγματι, η Κερύνεια όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν παρά ένα σύμβολο.
Η δε χειρότερη εκμετάλλευση της Κερύνειας έγινε με την ενσυνείδητη και αδίστακτη κοροϊδία των Κερυνειωτών από όλους τους κομματικούς ηγέτες, υποστηρικτές της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ξεκινώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι τον σημερινό Αναστασιάδη, εξαιρουμένου, κατά τη γνώμη μου, του μ. Σπύρου Κυπριανού. Γιατί όλοι οι άλλοι, παρά τις κατά καιρούς ρητορείες τους, τελικά συμβιβάστηκαν με τις λεγόμενες ‘ομόφωνες’ αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου…

Διζωνικός χάρτης το 1977

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν υπέγραψε τις 4 κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες δεν έφεραν κανενός την υπογραφή, γιατί απλά δεν ήσαν Συμφωνίες ούτε υψηλού ούτε χαμηλού επιπέδου, αλλά περιελήφθησαν σε πρακτικά συνάντησης, δεν περιείχαν τη λέξη διζωνική, όμως στα παρασκήνια τη συζητούσε.
Και είχε συγκατατεθεί γι’ αυτήν ως λύση, όπως ανέφερα και στην πρόσφατη ομιλία μου στη Λευκωσία στις 12 Νοεμβρίου 2016, που επαναλήφθηκε στη Λάρνακα στις 13 Νοεμβρίου 2016, και η απόδειξη ήλθε με την κατάθεση του ‘διζωνικού’ χάρτη από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις 31.3.1977 (υπάρχουν συν τοις άλλοις και πρακτικά συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου).
Όταν δόθηκε ο διζωνικός χάρτης από τον μ. Τ. Παπαδόπουλο στους Τούρκους στη Βιένη στις 31.3.1977 – ο οποίος σχεδιάστηκε με απόφαση του Προέδρου Μακαρίου (με διαφωνούντες τότε τους Βάσο Λυσσαρίδη και Σπύρο Κυπριανού) και ο οποίος ήταν έτοιμος στο συρτάρι του Μακαρίου όταν τον επισκέφθηκε ο Κλαρκ Κλίφορντ στις 23.2.1977 – αποκάλυψη από τον Νέλσον Λέτσκι προς Βρετανούς – έγραψαν οι Βρετανοί στο Φόρεϊν Όφις (τηλεγράφημα 16/4/1977 προς Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον, Βόνη, Παρίσι και βρετανική αντιπροσωπία στο ΝΑΤΟ) για το τι πράγματι σήμαινε ο χάρτης εκείνος:
«We noted the courageous and statesmanlike action of Archbishop Makarios in tabling a map, subsequently published, which made clear to his people the political reality that at least 50.000 refugees could not expect to return to their homes…».
(«Σημειώσαμε τη θαρραλέα οξυδερκή ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο να δώσει χάρτη, που στη συνέχεια δημοσιεύθηκε, ο οποίος να ξεκαθαρίζει στον λαό του την πολιτική πραγματικότητα ότι τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες δεν πρέπει να αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους…»). Τον χάρτη δημοσίευσε ο κυπριακός Τύπος.

Οι Κατευθυντήριες

Σε 8σέλιδη, δε, αναθεώρηση της κατάστασης στην Κύπρο τον Ιούνιο του 1977 έγραψαν τόσο για τις 4 κατευθυντήριες της 12ης Φεβρουαρίου 1977 όσο και για τον χάρτη (σε ελεύθερη μετάφραση):
«Η συνάντηση της 12ης Φεβρουαρίου 1977 ήταν σκηνοθετημένη να αδυνατίσει το γενικό αίσθημα αισιοδοξίας.
Κατευθυνόμενοι από τον Δρα Βαλντχάιμ, οι Μακάριος και Ντενκτάς συμφώνησαν σε γραπτές κατευθυντήριες για τους δύο διαπραγματευτές τους, και έθεσαν ημερομηνία την 31η Μαρτίου στη Βιένη, για σειρά ανταλλαγών ουσιαστικών απόψεων σε διαπραγματευτικό επίπεδο. Οι κατευθυντήριες πόρρω απείχαν από το να είναι τέλειες. Παρέλειψαν οποιαδήποτε αναφορά στο κριτήριο της ασφάλειας, που πάντα ήταν η θεμελιώδης απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για οποιαδήποτε διευθέτηση…
Περιλάμβαναν τη λέξη ‘δικοινοτική’, την οποία οι Ελληνοκύπριοι δημόσια επικαλούνται ότι διαφέρει από τη ‘διζωνική’, παρ’ όλο που ιδιωτικά παραδέχονται ότι τώρα μια διζωνική λύση είναι αναπόφευκτη… Στη Βιένη οι συνομιλίες μεταξύ 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου 1977 μόλις και κατάφεραν να εμποδίσουν τη διαδικασία να καταρρεύσει…
Οι Ελληνοκύπριοι έδωσαν χάρτη που περιλάμβανε μόνον το 20% της Δημοκρατίας (όπως γνωστοποιήθηκε, αποτελούσε την αρχική τους προσφορά – initial bid). Όμως, μόνο και μόνο η δημοσίευση ενός χάρτη, που το μόνο που υπονοούσε είναι ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι -εκείνοι της περιοχής Κερύνειας και Λευκονοίκου- ποτέ δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αντιπροσωπεύει μια πράξη μεγάλου πολιτικού θάρρους…».
«What is more, even to publish a map, whose clear implication was that many Greek Cypriots -those of the Kyrenia district and Lefkoniko- would never return to their homes, represented an act of considerable political courage…».

Συνεχείς παραχωρήσεις

Δηλαδή, οι Βρετανοί, που επεδίωκαν ένα τέτοιο βήμα από τους Ελληνοκυπρίους και χρησιμοποιώντας τον Κουρτ Βαλντχάιμ το πήραν με τον χάρτη, θεώρησαν την απεμπόληση της Κερύνειας και του Λευκονοίκου μάλιστα… ως «πράξη σημαντικού πολιτικού θάρρους»! Η δε πληροφόρηση που είχαν οι Βρετανοί, σύμφωνα με το εν λόγω 8σέλιδο έγγραφό τους, ήταν πως η… προσφορά του 20% ήταν initial bid, και βέβαια είχαν δίκαιο.
Δείτε μέχρι πόσο έδαφος φθάσαμε σήμερα να δίνουμε στους κατακτητές μας για αναγνώριση του παράνομου μορφώματός τους με δικές μας περιουσίες! Ενώ, για 42 χρόνια όλοι τους κορόιδευαν τους Κερυνειώτες, αγνοούσαν, απεχθάνονταν και κυριολεκτικά πολεμούσαν τις θέσεις της «Αδούλωτης Κερύνειας», που ερμήνευε σωστά τις υποχωρήσεις των διαδοχικών κυβερνήσεων από τον Μακάριο μέχρι σήμερα…
Κι όμως, επιμείναμε σε διαιρετική διευθέτηση
Το σημαντικό, δε, ήταν και παραμένει ότι ούτε με τον χάρτη η ελληνική πλευρά ήταν δεσμευμένη να επιμένει στην τουρκοβρετανική (ή αντιστρόφως!) δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Η επιμονή των προωθητών αυτής της διαιρετικής διευθέτησης του Κυπριακού το μόνο που εξασφαλίζει για 42 χρόνια είναι την αποενοχοποίηση του κατακτητή από το θύμα και τη νομιμοποίηση των σχεδίων του εις βάρος ενός κυρίαρχου κράτους.
Αντί να ζητήσει από διεθνή και ντόπια δικαστήρια να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματά της η Τουρκία, τους βιασμούς, τον εποικισμό, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, την εισβολή, τους αγνοουμένους, τις συλήσεις, τον ξεριζωμό, που συνιστούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών.
Με πρώτους συνένοχους στα εγκλήματα αυτά, την δεύτερη «εγγυήτρια» Βρετανία, τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και τη Γραμματεία τους, που, με τα όσα προωθούν για το Κυπριακό, παραβιάζουν τον ίδιο τον καταστατικό τους χάρτη και σωρεία Συνθηκών που τα ίδια τα ΗΕ έχουν δημιουργήσει…
Τα σύνορά μας ουδέποτε ήσαν στην Κερύνεια από το 1974 και μετά, αλλά μόνο για παραπλάνηση του λαού από όλους και για αδίστακτη ψηφοθηρία μέχρι σήμερα. Με μεγάλη ευθύνη και του ιδίου του λαού, βέβαια, και των προσφύγων Κερυνειωτών, Λευκονοικιατών και όλων των υπολοίπων, Μορφιτών, Αμμοχωστιανών, Καρπασιτών και των ομογενειακών οργανώσεων, που ανέχτηκαν ενσυνείδητα την παραπλάνηση αυτή, αναμένοντας η κάθε πλευρά να… εξασφαλίσει το δικό της και μόνον, αντί μιας σύσσωμης διεκδίκησης απελευθέρωσης, «ένας για όλους και όλοι για τον έναν…».
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.co
m

Monday, February 13, 2017

Δολοφόνησαν εγκλωβισμένους κατά την περίοδο 1976-1999


Δολοφόνησαν εγκλωβισμένους κατά την περίοδο 1976-1999

Ορισμένους τούς έκαψαν, άλλους τούς κατακρεούργησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες
occupied-north-cyprus-gravesΑναφορά σε δώδεκα περιπτώσεις που αφορούν δεκατρείς δολοφονίες εγκλωβισμένων έκανε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου, ενώ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, κ. Νίκος Φαλάς, κατέθεσε στοιχεία για 14 δολοφονίες.

Παράλληλα κατέθεσε στοιχεία και για κακοποιήσεις εγκλωβισμένων. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι οι δεκατρείς εγκλωβισμένοι δολοφονήθηκαν την περίοδο 1976-1999. Όπως είπε, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην 75χρονη Μαρία Γιοκκαρού, την οποία Τούρκοι λήστεψαν και δολοφόνησαν και εν συνεχεία την έκαψαν.



Τη βρήκαν άλλοι εγκλωβισμένοι στο κρεβάτι της να καίγεται, αλλά μέχρι να σβήσουν τις φλόγες αποτεφρώθηκε, όπως είπε. Μόνο το κεφάλι της δεν αποτεφρώθηκε. Σε άλλη περίπτωση έποικοι βίασαν γυναίκα, την οποία σκότωσαν στη συνέχεια. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Φωτίου επικαλούμενος μαρτυρίες, έποικος, ο οποίος οδηγούσε τρακτέρ, σκότωσε εγκλωβισμένο που οδηγούσε ποδήλατο.



Ο κ. Νίκος Φαλάς κατέθεσε στοιχεία που αφορούν τις εξής δολοφονίες:


– 1975 (8 Ιουνίου), Κώμη Κεπήρ: Ελένη Αναστάση, 65 ετών. Τουρκοκύπριοι μπήκαν στο σπίτι της και, αφού την έπνιξαν, τη λήστεψαν. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και έκαψαν τη σορό και το σπίτι της. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πού είναι θαμμένη.

– 1976. Κατίνα Ανδρέα Γιακαλλή, 50 ετών. Έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης και όταν ο εποικισμός με Τούρκους από την Τουρκία ήταν στο αποκορύφωμά του, Τούρκοι έποικοι τη λήστεψαν και τη δολοφόνησαν στο Ριζοκάρπασο. Της έμπηξαν ψαλίδι στο πρόσωπο, την κακοποίησαν άγρια και ύστερα την έκαψαν.

– 1977. Ζαχαρίας Παστουνάς, 65 ετών. Κτυπήθηκε εσκεμμένα θανάσιμα, ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του, από έποικο που οδηγούσε τρακτέρ.

– 1977. Λευτέρης Κοτσιεκκάς, 60 ετών. Τραυματίστηκε από έποικο ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του. Αφέθηκε να πεθάνει λίγες ώρες αργότερα από εσωτερική αιμορραγία στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου.

– 1977 (4 Αυγούστου). Νικόλας Φραντζιέσκου, 76 ετών. Τρεις έποικοι τον λήστεψαν στο σπίτι του την ημέρα που πληρώθηκε τη σύνταξή του και μετά τον έπνιξαν. Η σορός του θάφτηκε χωρίς να γίνει νεκροψία.

– 1977 (Οκτώβριος). Μαρία Γιοκκαρκού Λαλλακούνα, 75 ετών. Τούρκοι δολοφόνοι καταλήστεψαν το σπίτι της και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και την έκαψαν ζωντανή.

– 1984 (Αύγουστος). Γιάννης Γιωργαλλάς, 80 ετών. Λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, μπροστά στα μάτια της 40χρονης κόρης του, Σαββούς. Δράστης ένας 16χρονος Τούρκος.

– 1988. Ελένη Πολυδώρου Πτωχοπούλου, 72 ετών. Έποικοι τη λήστεψαν και μετά τη δολοφόνησαν πολτοποιώντας το κεφάλι της.

– 1990 (29 Μαρτίου). Δημήτρης Χριστοφή Δημήτρη, 76 ετών, και Φλουρέντζα Αυξέντη Φλούρου, 75 ετών. Τους λήστεψαν και στη συνέχεια τούς κατακρεούργησαν κόβοντάς τους τα χέρα, τα πόδια και τα κεφάλια. Ακολούθως τους περιέλουσαν με πετρέλαιο και τους έκαψαν. Οι καμένες σοροί τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου για νεκροψία και ακολούθως επιστράφηκαν στους δικούς τους για ταφή. Ο Χρίστος Κουράτου (Μουστακαλλής), που αντικατέστησε τον Δημήτρη ως νεκροθάφτη, όταν του παραδόθηκαν οι σακούλες, για να ανακαλύψει την κατάσταση των νεκρών, είπε στον Τούρκο υπεύθυνο ότι το έθιμο είναι να τυλίγονται οι νεκροί σε άσπρα σεντόνια, πράγμα που του επέτρεψε να κάνει. Έτσι άνοιξε τις σακούλες και επιβεβαίωσε το στυγερό αυτό έγκλημα. Δεκατρία χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε και ο ίδιος όταν κτυπήθηκε από αυτοκίνητο.



ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ


Κάποιες από τις δολοφονίες περιείχαν και το στοιχείο της εκδίκησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κίνητρο ήταν η ληστεία.

– 1991. Μαρία Λαζαρίδου, 74 ετών. Ληστεύθηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε άγρια. Επί του πτώματός της έγινε νεκροψία και το πόρισμα ήταν «φυσικός θάνατος». Αμέσως μετά τον θάνατό της, έποικοι κατέλαβαν το σπίτι της.

– 1999 (4 Απριλίου). Γιάννης Ηλία Μανιταρά, 84 ετών. Τούρκοι πράκτορες του κατοχικού καθεστώτος εισέρχονται στο σπίτι του, την Κυριακή των Βαΐων, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στην εκκλησία, και με στρατιωτική λαβή του σπάζουν τον σβέρκο και τον αφήνουν νεκρό. Ήθελαν να του κλείσουν το στόμα γιατί έναν χρόνο πριν είχε δώσει μυστικά μαρτυρία ενώπιον εκπροσώπων στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προς υποστήριξη της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας.

– 1999 (31 Αυγούστου). Στέλιος Χάρπας, 69 ετών. Τούρκοι έποικοι («αστυνομικοί») τον μετέφεραν με δόλιο τρόπο με το αυτοκίνητό του σε απόμερη περιοχή και, αφού τον σκότωσαν με πυροβολισμούς, τον περιέλουσαν με βενζίνη μέσα στο αυτοκίνητό του και τον έκαψαν.

– 2003 (17 Νοεμβρίου). Χρίστος Κουράτου (Μουστακαλλής), 74 ετών. Ενώ επέστρεφε στο Ριζοκάρπασο από την Αγία Τριάδα με μοτοσυκλέτα, τον χτύπησε Τούρκος λαθρέμπορος με αυτοκίνητο στον Άγιο Θύρσο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο κ. Φαλάς υποστηρίζει ότι το διάστημα μετά την εισβολή δολοφονήθηκαν και άλλοι Ελληνοκύπριοι στο Ριζοκάρπασο, κάτι το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί, όπως είπε.

Βάσος Βασιλείου, “Φ”

Sunday, February 12, 2017

Ανατροπή; Η Μόσχα και όχι ο Τζόνσον ματαίωσαν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1964


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, οι απόπειρες να καταλυθεί ήταν “ψωμοτύρι” στη ζωή αυτού του κράτους, για έναν κυρίως λόγο: τη δεσπόζουσα θέση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη από αυτές ήταν το 1964, όταν η Τουρκία του Ινονού, πιθανώς με την παρότρυνση ή πάντως με την ανοχή, τότε, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, ετοιμάστηκε να εισβάλει στο νησί.

Μέχρι τώρα, η κυρίαρχη ερμηνεία στους ασχολούμενους με το Κυπριακό, ήταν ότι η εισβολή απετράπη λόγω της επιστολής με την οποία ο Πρόεδρος Τζόνσον ειδοποιούσε τον Ινονού να μην εισβάλει. Η επιστολή δόθηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς σχετικά σύντομα στη δημοσιότητα, ίσως σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όχι μόνο δεν ενθάρρυναν, αλλά και απέτρεψαν την Τουρκία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο και προσωπικός γιατρός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Δρ. Βάσσος Λυσσαρίδης, αμφισβητεί αυτή την εκδοχή και καταθέτει τη δική του μαρτυρία για το ταξίδι του στο Σότσι και τη συνάντησή του με τον τότε σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσώφ.




Ο “Γιατρός” Βάσσος Λυσσαρίδης, ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, του σοσιαλιστικού κόμματος της Κύπρου, είναι μια εμβληματική μορφή των εθνικών και κοινωνικών αγώνων στο νησί, αλλά, επίσης, και ένα σύμβολο των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων σε όλο τον αποικιοκρατούμενο κόσμο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε φίλος με τον Μαντέλα, τον Νάσσερ, τον Αραφάτ, τον Καντάφι, τον Άσαντ, τον Κάστρο μεταξύ πολλών άλλων.

Άνθρωπος-γέφυρα ανάμεσα στην ΕΑΜική εθνική αντίσταση και την ΕΟΚΑ, όπως και ανάμεσα στους κοινωνικούς και τους εθνικούς αγώνες του κυπριακού λαού, ο Βάσσος Λυσσαρίδης εκπροσώπησε, μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, την ΕΟΚΑ στη διάσκεψη του Λονδίνου, που αποφάσισε την ίδρυση του κυπριακού κράτους. Διαφώνησε όμως με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν εκεί από την τότε ελληνική κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Η διαφυγή του από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα, στις 30 Αυγούστου 1974, στην οποία σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ποιητής Δώρος Λοΐζου, υπήρξε καθοριστική για να γίνει δυνατή η επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο. Γιατί παραμένει αμφίβολο ότι θα μπορούσε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος να επιστρέψει στο νησί, χωρίς την υπό τον Λυσσαρίδη αντίσταση τόσο προς το χουντικό πραξικόπημα, όσο και  προς το “μεταπραξικόπημα” που ακολούθησε. Έτσι έγινε δυνατή η σωτηρία του κυπριακού κράτους, έστω και ακρωτηριασμένου, από τη δεύτερη μείζονα απόπειρα κατάλυσής του, το 1974, που ακολούθησε εκείνη του 1964 (διάφορες άλλες μικρότερης σημασίας σχεδιάστηκαν και άρχισαν να εκτελούνται στο ενδιάμεσο).


Η συνάντηση Λυσσαρίδη – Χρουστσώφ 


Το 1964, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έστειλε στη Σοβιετική Ένωση τον Βάσσο Λυσσαρίδη για να ζητήσει βοήθεια. Να πως μας περιέγραψε ο τελευταίος τη συνάντησή του με τον Νικήτα Χρουστσώφ στη θερινή κατοικία του στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας: “Με είχε στείλει ο Μακάριος να δω τον Χρουστσώφ, μαζί με τον υπουργό Εμπορίου τον Ανδρέα τον Αραούζο για προκάλυμμα. Πήγαμε στη Μαύρη Θάλασσα, στο Σότσι, με ειδική πτήση από την Μόσχα. Τον είδαμε, ήταν στην αρχή στο γυμναστήριο, μετά προγευμάτιζε. Μίλησε ο υπουργός για τα δικά του, ανέπτυξα κι εγώ ότι αναμένουμε μια επίθεση από τη Τουρκία και τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Σοβιετική Ένωση”.

Ο Χρουστσώφ με άκουσε και με το χαρακτηριστικό του ύφος μου λέει: «βλέπεις τι τρώω; Τρώω ελιές από την πατρίδα σου!». Του λέω: «κυπριακές;». «Όχι!» μου λέει «ελληνικές!».

Δεν νομίζω να ήταν τυχαίο. Αλλά δεν μπορώ να ξέρω και με βεβαιότητα. «Ε», του λέω, «το βλέπω». «Ξέρεις τι είναι εκεί πέρα μακριά;» μου λέει δείχνοντας προς νότο τον ορίζοντα και συνεχίζει: «είναι η Τουρκία. Ωραία. Μια μεγάλη χώρα σαν εμάς δεν μπορεί να επιτρέψει σε αυτή τη μικρή δύναμη να κάνει εισβολή στη χώρα σου».

Επειδή ήξερα ότι ο Αραούζος ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος, αλλά ήταν πολιτικά κάπως αφελής, ρωτάω τον Χρουστσώφ: «καλά, κι αν καταληφθείτε εξ απροόπτου;». Γέλασε και μου λέει: «τότε δεν θα είμαστε μεγάλη δύναμη». Λέω: «να μεταφέρω αυτά εις τον Μακάριο;». Βάζει κάτι γέλια χωριάτικα και μου λέει: «δεν μου λες, για τουρισμό ήρθες εδώ πέρα;».

 Και ήταν τότε που έγραψε την επιστολή προς τον Τζόνσον, με την οποία προειδοποιούσε ότι αν η Τουρκία εισβάλει στη Κύπρο, η Σοβιετική Ένωση δεν έχει παρά να πάρει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, και εννοούσε στρατιωτικά. Και αναγκάζεται τότε ο Τζόνσον να γράψει την περιβόητη επιστολή προς τους Τούρκους, προς τον πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, στις 5 Ιουνίου του 1964. Και μετά όλοι ευγνωμονούν τον Τζόνσον ότι δήθεν ματαίωσε την εισβολή της Τουρκίας τότε στην Κύπρο, ενώ η ματαίωση έγινε από τον Χρουστσώφ, με προσωπική μου μαρτυρία και προσωπική μου εμπειρία. Για εμάς η Σοβιετική Ένωση, με μικρές εξαιρέσεις στο τέλος, και μέχρι σήμερα ακόμα η Ρωσία για νάμαστε δίκαιοι, εξακολουθεί να είναι μια θετική δύναμη?.

Η στάση των Βρετανών το 1964  


Την άποψη ότι οι Σοβιετικοί και όχι οι Αμερικανοί απέτρεψαν την εισβολή του 1964 υιοθετεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο William Mallinson, Βρετανός διπλωμάτης και ιστορικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Κύπρο και την Ελλάδα, μερικά από τα οποία μεταφράστηκαν και ελληνικά (το τελευταίο, Πικρές Εληές κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία, ενώ ένα προηγούμενο, Κύπρος, μια Ιστορική Προοπτική, από τις εκδόσεις Παπαζήση). Ο Μάλλινσον έχει ερευνήσει συστηματικά τα αρχεία του Φόρειν Όφις και μας παρουσίασε ένα τηλεγράφημα από την βρετανική πρεσβεία προς το Λονδίνο, όπου οι Βρετανοί ενημερώνουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι όχι μόνο δεν προτίθενται να κάνουν τίποτα με τα στρατεύματά τους για να εμποδίσουν την εισβολή, αλλά δεν θέλουν να κάνει ούτε και η δύναμη του ΟΗΕ στο νησί. Σε σχετικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1964, αναφέρεται σχετικά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάλλινσον:

“Καταστήσαμε σαφές στα Ηνωμένα Έθνη, ότι δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη χρήση της UNFICYP (σ.σ. Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) για να αποκρούσει εξωτερική επέμβαση και ότι οι πάγιες διαταγές στα στρατεύματά μας εκτός UNFICYP, είναι να αποσυρθούν στις Περιοχές Κυριάρχων Βάσεων αμέσως μόλις συμβεί τέτοια επέμβαση?  [British Embassy, Washington to Foreign Office, 7 July 1964, telegram 8541, NA FO 371/174766, file C1205/2/G]

“Ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων Πιπιλής”, μας λέει ο Μάλλινσον, “είχε την αφελή πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα εμπόδιζαν διά της βίας μια περιορισμένη τουρκική επέμβαση. Στο φως της εμπειρίας του τι συνέβη δέκα χρόνια αργότερα, η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέτρεπαν μια περιορισμένη τουρκική επέμβαση, ώστε να επιβάλλουν το σχέδιο Μπωλ-Άτσεσον, μοιάζει αρκετά πιθανή”.

Γι’ αυτό, συνεχίζει ο Μάλλινσον, η σταθερή σοβιετική στάση μοιάζει να απέτρεψε το 1964 την τουρκική εισβολή και τον διαμοιρασμό της Κύπρου σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ, άποψη που ενστερνίζονται και άλλοι μελετητές της περιόδου  [Dodd, Clement, The Cyprus Issue, Eothen Press, Huntingdon, 1995, p. 33; Celik, Yasemin, Contemporary Turkish Foreign Policy, Praeger, Westpoint, 1999, p. 49. και Joseph, Joseph S., Cyprus: Ethnic Conflict and International Politics, St. Martin’s Press, London and New York, 1997]

Η Ουάσιγκτων φαίνεται ότι ανέκρουσε πρύμνα σε ότι αφορά μια εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, όταν η Μόσχα την προειδοποίησε ότι “αν υπάρξει μια ένοπλη ξένη εισβολή της κυπριακής επικράτειας”, τότε “η Σοβιετική Ένωση θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία της εναντίον της ξένης επέμβασης”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησύχησαν όχι μόνο για άμεση συνδρομή στην κυπριακή άμυνα, αλλά και για την πιθανότητα σοβιετικής επέμβασης εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, αν αυτή εισέβαλε στην Κύπρο.

Αλλαγή των μέσων, όχι των σκοπών- το περιστατικό με τον Μπωλ και η μαρτυρία Πάκαρντ 


Αν ο Πρόεδρος Τζόνσον ανέκρουσε πρύμνα ως προς την υποστήριξη ή ανοχή μιας τουρκικής εισβολής, δεν παραιτήθηκε από τις κεντρικές επιδιώξεις της τότε πολιτικής των ΗΠΑ, μέσω άλλων μεθόδων και “διόδων”.

Όταν το 1964, επεσκέφθη την Κύπρο ο εκτελών χρέη Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπωλ, ο αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού βασιλικού ναυτικού Μάρτιν Πάκαρντ τον πήρε με ελικόπτερο να του δείξει την πράσινη γραμμή. Ο Πάκαρντ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε πάρει εντολή από τον Βρετανό στρατηγό Young, διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, να φροντίσει όχι μόνο να σταματήσουν οι διενέξεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και να τους επανασυμφιλιώσει, κάτι που έκανε σε αγαστή συνεργασία τόσο με τον Μακάριο, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Κιουτσούκ. Μετά το πέρας της πτήσης πάνω από την πράσινη γραμμή, ο Μπωλ, όπως μας λέει ο Πάκαρντ, τον χτύπησε στην πλάτη και του είπε

“Φανταστική δουλειά γιε μου. Αλλά τα κατάλαβες όλα λάθος. Δεν σου έχει πει κανείς ότι η δουλειά μας εδώ είναι να χωρίσουμε, όχι να ενώσουμε;”. (Όλη η ιστορία υπάρχει στο βιβλίο του Getting It wrong: Fragments from a Cyprus Diary 1964).

Ο Πάκαρντ δεν ήταν ο μόνος δυτικός αξιωματούχος που είχε μπερδευτεί με την βρετανική και με την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, ιδίως πότε και γιατί ήθελαν να χωρίσουν, πότε και γιατί ήθελαν να ενώσουν. Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν χρειάστηκε να εξηγήσει στο υπουργικό συμβούλιο τι έκανε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας: “Ο σκοπός μας είναι να αντιτάξουμε στους Έλληνες την τουρκική άρνηση να δεχθούν τη διχοτόμηση και να τους εξαναγκάσουμε να δεχτούν τη δική μας κυριαρχία”.

Όπως το έθεσε, με … εγελιανούς όρους (!), ένας θεωρητικός της αγγλικής αποικιοκρατίας “η θέση είναι η Ένωση, το δικαίωμα των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση, η αντίθεση είναι η τουρκική διεκδίκηση για Διχοτόμηση, η σύνθεση είναι η δική μας κυριαρχία”.


Ο Λύντον Τζόνσον σε ρόλο Προφήτη 


Ιστορική έχει άλλωστε μείνει η φράση του Προέδρου Λύντον Τζόνσον το 1964, προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον, όπως την αναφέρει ο Richard Clogg στο βιβλίο του Α Concise History of Greece από τις εκδόσεις Cambridge University Press. Όταν ο Πρέσβης προσπάθησε να του εξηγήσει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο δεν θα επέτρεπε να παραχωρηθεί στην Τουρκία το Καστελόριζο, όπως προέβλεπε το σχέδιο Άτσεσον-Μπωλ, ο Πρόεδρος του είπε επί λέξει: “Γαμώ το κοινοβούλιό σας. Γαμώ το Σύνταγμά σας”.

Ένα χρόνο μετά, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τρία χρόνια μετά επεβλήθη στην Ελλάδα δικτατορία. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απέσυρε την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο και ο διάδοχός του Δημήτριος Ιωαννίδης οργάνωσε το πραξικόπημα και την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου. Η ΕΟΚΑ Β’ προσπάθησε λίγο αργότερα να δολοφονήσει τον Βάσσο Λυσσαρίδη και δολοφόνησε τελικά τον Δώρο Λοΐζου. Πολύ αργότερα ο Πρόεδρος Κλίντον και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ζήτησαν συγγνώμη για αυτά τα γεγονότα.

 Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι δημοσιογράφος.

πηγη: http://www.onisilos.gr

Friday, February 10, 2017

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΒΑΛΗ

Βετεράνοι πολεμιστές της Α! ΜΚ-35 ΜΚ με τη συνδρομή της Τράπεζας Αίματος "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΩΝ" θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους νέους εφέδρους καταδρομείς για την ανταπόκρισή τους,
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΒΑΛΗ


Στο κάλεσμα που πραγματοποιήσαμε για αιμοδοσία στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του συμπολεμιστή μας ΧΡΙΣΤΟΥ. ΡΟΥΒΑΛΗ. Προσφέροντας αίμα, με το ήθος και τη συνέπεια, που καμαρώσαμε ότι τους διέπει, αισθανόμαστε και περήφανοι - παρόλη την τραγικότητα της συγκυρίας - διότι αυτά που εμείς διδαχθήκαμε 45 χρόνια πριν, συνεχίζουν να ενστερνίζονται και να φέρουν οι νεώτεροι - στα όπλα - αδερφοί και παιδιά μας!!!! Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΠΕΡΕΣ ΥΠΗΡΧΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ και ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ όσο υπάρχουν παιδιά, όπως αυτά που είδαμε την περασμένη Κυριακή!!! ΨΗΛΑ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΠΕΡΕΣ!!!!      
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που από κοντά ή μακριά θυσιάσατε Κυριακάτικο οικογενειακό χρόνο, ξεκούραση και διασκέδαση για να είστε μαζί μας και να στηρίζετε το δύσκολο έργο μας.
Θερμές ευχαριστίες και στα στελέχη του νοσοκομείου που ακάματα μας συμπαραστέκονται σε κάθε μας εκδήλωση και αψηφούν κούραση και ωράρια.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσεις την απώλεια κάποιου παιδιού σώζοντας άλλα, στην μνήμη του.Πετύχαμε και σήμερα ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τα διαθέσιμα του νοσοκομείου που πάντα μας φροντίζει αιματολογικά αλλά και αφυπνίσαμε νέους δότες μας για κοινή πορεία συνεισφοράς.

Εκπληκτικά αποτελέσματα από εκπληκτικούς ανθρώπους.
Για τους γονείς του Παναγιώτη λόγια δεν υπάρχουν.......
Για τους γονείς των παιδιών που βοηθούνται από τέτοιες εκδηλώσεις το ευχολόγιο δεν έχει τέλος.


Sunday, February 5, 2017

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ 1974 Noratlas: Ότι απέμεινε από την αποστολή θυσία των καταδρομέων



                                                                                                                                          Π. 

Π. Καρβουνόπουλος


Ότι απέμεινε από το αεροσκάφος Noratlas που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στη Λευκωσία, το βλέπετε στις φωτογραφίες. Είναι από το μνημείο που φτιάχθηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπιος Μαυραγάνης,έδειξε τα “ίχνη” του αεροσκάφους -δεν μας πάει η λέξη απομεινάρια-  που συμμετείχε στην αποστολή αυτοκτονίας ΝΙΚΗ στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο Τόσκας απόστρατος αξιωματικός Τεθωρακισμένων και παραλίγο ,μετά από την αποστρατεία του Αρχηγός ΓΕΕΦ, είχε ζητήσει να δει τα ευρήματα που προέκυψαν από τις  ανασκαφές που έγιναν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία .


Όπως του είπαν οι Κύπριοι  αντίκρυσαν εικόνες σοκ κατά την ανασκαφή. Το αεροπλάνο είχε λιώσει -έμοιαζε να έχει γίνει σκόνη- εκτός των ελαστικών του που τα βρήκαν ολόκληρα. Οταν και αυτά ήρθαν σε επαφή με την ατμόσφαιρα άρχισαν να διαλύονται.



Οι ανασκαφές στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο.
Αν και στο χαρτοφυλάκιο του Τόσκα δεν είναι η Εθνική Άμυνα, έκανε επίσκεψη στην ΕΛΔΥΚ όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Συνταγματάρχη Προκ. Μαυραγάνη, ενώ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Aντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.
Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ο οποίος συνόδευε τον Ν.Τόσκα συμμετείχε στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό όπως λένε οι πληροφορίες. Ήταν αυτός που από την ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε προτάσεις για το πως πρέπει να γίνει η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Κάτι που προς το παρόν Τούρκοι και τουρκοκύπριοι δεν το συζητούν καν.
Οι φωτογραφίες από την Κύπρο ,όπου ο Νίκος Τόσκας έκανε επίσημη επίσκεψη.








πηγη: http://www.militaire.gr

Wednesday, February 1, 2017

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΊΟ του π. Ανδρέα Βορκά αφιερωμένο στην απαστράπτουσα προσφορά του 70 Τ.ΜΧ σε PDF



«Εις Μνημόσυνον Αιώνιον Ηρώων 70 Τ ΜΧ»


Το βιβλίο αποτελεί το απόσταγμα της δράσης του Μηχανικού όχι μόνο της Ε.Φ. αλλά και της ΕΛΔΥΚ, τόσο πριν όσο κατά την διάρκεια της εισβολής κυρίως, αλλά και αργότερα, μετά την λήξη του πολέμου. Ο μεγαλύτερο του μέρος είναι αφιερωμένο στους ηρωικούς αγνοουμένους και πεσόντες του Μηχανικού στο πεδίο της τιμής.


ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ