Monday, September 30, 2019

Έφυγε ο πολεμιστής της Κύπρου, Γεώργιος Α. Κόλλιας (1953-2017)



Ο πολεμιστής της Κύπρου, Γεώργιος Α. Κόλλιας (1953-2017)


Έφυγε για την αιώνια βασιλεία, ο Λεονταρίτης πολεμιστής της Κύπρου, Γέωργιος Α. Κόλλιας. Ο Γέωργιος Κόλλιας γεννήθηκε (1953), μεγάλωσε και ζούσε, στο χωριό μας Λεοντάρι Θηβών. Τον Ιούλιο του 1974, υπηρετούσε σαν καταδρομέας την πατρίδα του, και βρισκόταν στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών, στο Μάλεμε της Κρήτης. Την νύκτα 21-22/7/1974, έφτασε στην Κύπρο και πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς. Θυμάμαι τον Γιώργο όταν επέστρεψε στο χωριό μας, να τον ρωτούν όλοι για το γεγονότα της Κύπρου, τι έζησε; Ήταν φειδωλός και σκοτείνιαζε… και ήταν φυσικό διότι είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου, είχε πολεμήσει κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, ήταν από τους λίγους Έλληνες, που ήταν, κυριολεκτικά μπαρουτοκαπνισμένος… Μέσα στην δίνη του πολέμου πρέπει να πούμε ότι ήταν και τυχερός,  διότι ένας άλλος Λεονταρίτης, ο ΗΡΩΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, πολύ κοντά του, τις ίδιες μέρες,  έφυγε από εχθρική σφαίρα. Ο Γιώργος πάντα τον θυμόταν και τον ανέφερε, με συγκίνηση…


Συλλυπούμαστε, την σύζυγό του Ελένη, τα παιδιά του Αναστάσιο, Χαράλαμπο και Ευάγγελο και την νύφη του Δήμητρα. Να έχουν κουράγιο και δύναμη, και ο Θεός να το έχει δίπλα του στον Παράδεισο.

Αιωνία σου η μνήμη αείμνηστε αδελφέ Γεώργιε.






                           Ο καταδρομέας Γεώργιος Κόλλιας, στην ορκωμοσία του το 1973

Sunday, September 29, 2019

Ο αποχαιρετισμός του παπα-Ανδρέα, στον ήρωα Κώστα Γαλανάκη, έναν από τους «300» της Λευκωσίας το 1974, της επιχείρησης «ΝΙΚΗ»

 Ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο παπά- Ανδρέας Κεφαλογιάννης:


«Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε το τελευταίο αντίο σε έναν από τους σύγχρονους «300» που πήραν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» το μαύρο 1974.

Αξιομακάριστε Κώστα Γαλανάκη, το μήνυμα της μεγάλης προσφοράς σου στην πατρίδα, ειδικά τα τελευταία 7 χρόνια που ζει η Ελλάδα, είναι πέρα για πέρα επίκαιρο. Μόνο με αγώνες και θυσίες θα μπορέσουμε να σηκώσουμε τον ήλιο λίγο ψηλότερα. Μόνο με διαρκή παρουσία στα χαρακώματα θα αποτινάξουμε τον σύγχρονο ζυγό.

Και συ πριν από 43 χρόνια έδειξες το δρόμο, έχοντας απέναντι σου μαζί με τους συμπολεμιστές σου, τις ορδές του «Αττίλα». Δείξατε με τη στάση σας και την αντίσταση σας ότι όλα είναι εφικτά , κάνοντας δυνατά τα αδύνατα. Κατορθώσατε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με την καθοδήγηση του ταγματάρχη Μανουρά και του Παπαμελετίου να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

Παλέψατε απέναντι στην πιο μεγάλη προδοσία για τον ελληνισμό. Χαλάσατε μέρος των σχεδίων της προαποφασισμένης, προσχεδιασμένης και αμερικανο-υποστηριζόμενης εισβολής στην Κύπρο. Κι αν είχατε πάει λίγες ώρες νωρίτερα,  ίσως η ιστορία σήμερα να έχει γραφτεί διαφορετικά.

Μέλος μιας αποστολής αυτοκτονίας, καταφέρατε να κρατήσετε ψηλά τη ελληνική σημαία, αλλά πάνω από όλα την τιμή αυτή της χώρας και την τιμή της Κρήτης.

Πρέπει να είναι υπερήφανοι οι δικοί σου, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου, οι χωριανοί σου, για την ηρωϊκή σου συνεισφορά στον αγώνα, για μια Κύπρο λεύτερη, για μια Κύπρο ενωμένη.

Δυστυχώς το τείχος της προδοσίας παραμένει ακόμα όρθιο στη Λευκωσία. Και μόνο όταν πέσει θα ηρεμήσει και η δική σου η ψυχή όπως και των δεκάδων άλλων που πολέμησαν στην Μεγαλόνησο.

Όμως, εκεί στον κάτω κόσμο που θα πας σε περιμένει γλέντι και καλή παρέα.  Θα σμίξεις δικούς σου ανθρώπους. Πρώτος και καλύτερος ο γιος σου, που τον έχασες τόσο άδικα και τόσο πρόωρα. Εκεί, στην είσοδο του ΑΔΗ θα σε αναμένει και μαζί με τον Καβροχωριανό από την Μονή Μαλεβιζίου, το Γιαννακάκη από τα Χανιά, τον Πρινιανάκη από τους Στόλους και όλα τα άλλα παλικάρια που  θυσιάστηκαν,  να σύρετε το χορό, να χορέψετε το δικό σας πεντοζάλι. Παρέα όλοι οι ήρωες θα έχετε πολλά να πείτε.

Καλό σου ταξίδι Κώστα και να είσαι βέβαιος ότι η λεβεντογέννα Κρήτη, η μάνα Ελλάδα  και η θυγατέρα Κύπρος θα σε τιμούν στους αιώνες των αιώνων. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

HPΩAΣ HΣOYNE ΓI’ AYTO KAI ME TIMH MEΓAΛH…

ΓIA TOY OYPANOY EMIΣEΨEΣ TH MYPIΣMENH AΓKAΛH..

————————————————————————–

ΔE BANEI O TOΠOΣ THN ANTPIA KAI TH ΠAΛIKAPIA ΣOY…

ΓI’  AYTO AHTE KAI T΄ ANOIΞEΣ ΣHMEPO TA ΦTEPA ΣOY..

—————————————————————————–

ΣTON AΛΛO KOΣMO ΠOY ΘA ΠAΣ ΣE ΠEPIMENEI O ΓIOΣ ΣOΥ

…KAI ΔA ΘA EINAI MΙA ZΩH ΠANTOTINA ΔIKOΣ ΣOY


ΠΗΓΗ www.anogi.gr

Tuesday, September 24, 2019

ΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Οι καταδρομείς από τον Έβρο Χ. Χατζόπουλος και Χ. Δοιτσίδης και η θυσία τους για την ελευθερία της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974
του Θεοφάνη Μαλκίδη



Η ιστορική σχέση Θράκης και Κύπρου ξεκινά από το 449 π.Χ., όταν ο Κίμωνας έφτασε με τις αθηναϊκές τριήρεις στις Κυπριακές ακτές , για να ελευθερώσει τους συμπατριώτες του. Μαζί του και ο Διονύσιος από την Καρδία, ο Θρακιώτης στρατιωτικός που η επιτύμβια στήλη του βρέθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Λύση, στον τόπο καταγωγής του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Αργότερα, όταν η Θράκη ήταν υπόδουλη, η σχέση της με την Κύπρο θα έχει και άλλη θυσία, όταν ο άγιος νεομάρτυρας Μιχαήλ από την Κύπρο, θα θανατωθεί από τους Οθωμανούς στα 1834, μαζί με άλλους τέσσερις Σαμοθρακίτες (Γεώργιος, Εμμανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος). Ο 20ος αιώνας θα δυναμώσει περισσότερο τη σχέση αυτή, όταν μαθητές και μαθήτριες διαδήλωναν σε όλη τη Θράκη, κατά της αγγλικής σκλαβιάς και κατοχής της Κύπρου, δίνοντας το δικό τους αγώνα συμπαράστασης στον απελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.



Τον Ιούλιο όμως του 1974 γράφεται το αποκορύφωμα της ιστορικής αυτής σχέσης, όταν οι μαχητές της Κύπρου, οι Έλληνες καταδρομείς χάνουν της ζωή τους. Αναμεσά τους οι καταγόμενοι από το νομό Έβρου Χριστόδουλος Δοιτσίδης και Χρήστος Χατζόπουλος, τους οποίους προτείναμε και εμπνευσμένες τοπικές ηγεσίες αποδέχθησαν, να τιμηθούν. Για την ηρωική αυτή θυσία ανεγέρθηκε προς τιμήν τους μνημείο στη Λευκωσία και στη Σούδα, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις από τους εφέδρους καταδρομείς της Κύπρου, από την 35η Μοίρα Καταδρομών Κύπρου, από το Σύλλογο Εφέδρων Καταδρομέων Αλεξανδρούπολης, από το Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ Κύπρου, το Σύλλογο Κυπρίων Έβρου, καθώς και από το διοικητή της Σούδας, ενώ οδοί σε διάφορες πόλεις του νομού Έβρου φέρουν το όνομά τους, ως ελάχιστη υπόμνηση της θυσίας των δύο νέων ανθρώπων για την ελευθερία. Για αυτή τη θυσία άλλωστε των νέων συμπατριωτών μας αξίζει κάποιος να αγωνιστεί για την πραγματική απελευθέρωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Η μνήμη τους να μας συντροφεύει και να μας εμπνέει!




Χριστόδουλος Δοϊτσίδης



Γεννήθηκε το 1954 στην Καρωτή Διδυμοτείχου του νομού Έβρου και σπούδασε χορό στη Σχολή της Δόρας Στράτου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υδραυλικός. Στις 23 Απριλίου 1974, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Καρωτής, χόρεψε στο χωριό του με το συγκρότημα της Δόρας Στράτου και τρεις μέρες μετά κατατάχτηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο.


Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών.




Χρήστος Χατζόπουλος



Γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.

Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων.

Thursday, September 19, 2019

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ



Ο  επίλογος της τραγικής ιστορίας , του Ανδρέα Στυλιανού, ενός ακόμα ήρωα που φονεύθηκε από τους Τούρκους εισβολείς το 1974, γράφτηκε την Κυριακή στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, μετά την ταυτοποίηση των οστών του.

 Όπως ανέφερε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, 0 Αντρέας γεννήθηκε στις 20 του Οκτωβρίου το 1956 και διέμενε στο Παραλίμνι.  Γαλουχήθηκε μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με παρακαταθήκη την πλούσια σε θάρρος και ανδρεία Ελληνική ιστορία.  



 «Σκληρή στάθηκε όμως γι’ αυτόν η μοίρα με το θάνατο του, όπως και για τους συμπολεμιστές του, στις ανεμοδαρμένες κορυφές του Πενταδακτύλου.  Πολλών τα σώματα παρέμειναν για δεκαετίες άταφα, βορά των όρνιων και στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Κάποια από τα οστά του ιδίου, όπως και 20 περίπου άλλων εθνοφρουρών που ανήκαν στο ίδιο τάγμα, το 399 Τάγμα Πεζικού το οποίο είχε ως έδρα το Μπογάζι Αμμοχώστου, εντοπίστηκαν σκορπισμένα στις απόκρημνες πλαγιές της Αλωνάργας όπου δόθηκαν σκληρές μάχες σε μια προσπάθεια κατάληψης της βραχώδους κορυφής της Άσπρης Μούττης».

 Όπως είπε, στην περιοχή αυτή, που ήταν μεγάλης σημασίας, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ρίξει ισχυρή δύναμη αλεξιπτωτιστών, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν προγεφύρωμα για την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή.  Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι, όταν οι άνδρες δύο λόχων του 399 τάγματος πήραν διαταγή να επιτεθούν κατά των θέσεων που είχαν καταλάβει οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με σφοδρά πυρά και προσπάθησαν να καλυφθούν. Γύρω τους έπεφταν βροχή τα βλήματα των όλμων και άλλων βαρέων όπλων.

Συμπλήρωσε ότι οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς έβαλλαν και αυτοί από τις θέσεις τους με τον ισχνό και απηρχαιωμένο οπλισμό που διέθεταν. Οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ. Τα χαράματα της επόμενης ημέρας, της 21ης Ιουλίου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στη συγκεκριμένη περιοχή μεγάλη επίθεση με την κάλυψη και της πολεμικής τους αεροπορίας. Οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς συνέχισαν να αντιστέκονται αλλά οι εχθρικές δυνάμεις ήταν υπέρτερες και με πολύ πιο βαρύ οπλισμό.

«Σε λίγο όλη η περιοχή καταλείφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα που υπερτερούσαν, τόσο σε άνδρες όσο και σε βαρύ και σύγχρονο οπλισμό.  Έκτοτε ο Ανδρέας Στυλιανού, όπως και αρκετοί άλλοι άνδρες του τάγματος δεν έδωσαν σημεία ζωής.  Άλλες μαρτυρίες από τότε δεν υπήρξαν μέχρι που πολλά χρόνια αργότερα, στη βάση των πληροφοριών και των ευρημάτων από τις έρευνες και τις  εξετάσεις των επιστημόνων, άρχισε να γράφεται ο τραγικός επίλογος με την ταυτοποίηση των σκόρπιων οστών και την ενημέρωση των συγγενών», είπε.

Αναφέροντας ότι οι γονείς του Ανδρέα Στυλιανού, ο Πασχάλης και η Φουρεγγού, δεν είναι πια στη ζωή για να κατευοδώσουν μαζί μας το μονάκριβο παιδί τους, είπε ότι πέθαναν με το παράπονο, την πίκρα και την αγωνία της εξαφάνισης του παιδιού τους, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους γονείς, αλλά και συζύγους  και αδέρφια που ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής  τους με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους.

«Δεν υποτιμούμε και ούτε παραγνωρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους. Κάθε άλλο. Ενόσω όμως εννιακόσιοι τόσοι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι, ενόσω συνεχίζεται ο πόνος και η αγωνία για τις χιλιάδες των συγγενών, ενόσω  η κατοχική δύναμη συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια και να μην συνεργάζεται στο βαθμό που επιβάλλεται για την διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των  περιπτώσεων των αγνοουμένων μας, δεν μπορούμε παρά συνεχώς και αδιάκοπα να εργαζόμαστε για την προώθηση της επίλυσης του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος», είπε ο κ. Φωτίου.

Συμπλήρωσε ότι η  κατοχική δύναμη θέτει συνεχώς προσκόμματα ως προς τον αριθμό των εκταφών κατ’ έτος και αρνείται πεισματικά να επιτρέψει την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων, ενώ αρνείται επίσης επίμονα να δώσει στοιχεία για τη βίαιη μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους για να αποκρυβούν οι τεράστιες ενοχές ως προς τις μαζικές εκτελέσεις.

«Αυτό που διαπράττει η Τουρκία, είναι και απάνθρωπο και εγκληματικό γιατί εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό θέμα, γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό αλλά ένα πρόβλημα που αγγίζει ανθρώπινες ζωές.   Είναι ντροπή για την ίδια την Διεθνή κοινότητα που δεν κατάφερε μετά από 43 χρόνια να πείσει και να πιέσει την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφή την πρόθεση του να συνεχίσει την προσπάθεια επίτευξης της ποθούμενης λύσης, φτάνει όμως να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά με την εγκατάλειψη κυρίως των απαράδεκτων θέσεων στα θέματα της ασφάλειας των εγγυήσεων.

Την  ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, είπε, επιβάλλεται να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας και συναίνεσης  ώστε να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι τουρκικές επιδιώξεις. Συνθήκες, πρόσθεσε, που να αποκλείουν τα πάθη και τις έριδες του παρελθόντος  και, ταυτόχρονα, να δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Tuesday, September 17, 2019

Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ



Βρέθηκε ο αγνοούμενος γιος του Παπαχριστοφόρου

   
«Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, κοιμάται μες το χώμα». Όχι στο μέτωπο της Αλβανίας, όπως λέει το τραγούδι, αλλά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τράχωνα, όπου το 1974 διεξήχθησαν σκληρές μάχες και το 211 Τάγμα Πεζικού έγραψε ιστορία με το αίμα των στρατιωτών του.

Ο ανθυπολοχαγός Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου έπαψε πλέον να είναι αγνοούμενος και εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται στον κατάλογο των αθανάτων. Τυγχάνει να ήταν γιος του Παπαχριστόφορου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων.



Οι πληροφορίες για το τι συνέβη μέσα στο καμίνι του καλοκαιριού του 1974 αλλά και στην κόλαση της τουρκικής εισβολής είναι συγκεχυμένες, αλλά ο τρίτος λόχος του 211 Τάγματος Πεζικού έδωσε άνιση μάχη. Ο αδελφός του Αλέξανδρου, Κώστας Παπαχριστοφόρου, ανέφερε στον «Φ» ότι εξ όσων ενημερώθηκε η οικογένεια, ο Αλέξανδρος έχει μια τρύπα στο κρανίο που παραπέμπει σε εν ψυχρώ εκτέλεσή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαχριστοφόρου, ο Αλέξανδρος μαζί με άλλους 6-7 στρατιώτες βρίσκονταν σε φυλάκιο και πολεμούσαν μέχρι που τελείωσαν τα πολεμοφόδια. Δεν έμεινε άλλη επιλογή από το να παραδοθεί μαζί με τους στρατιώτες του.

Φαίνεται, πως είτε αμέσως μετά τη σύλληψη ή ακόμη 1-2 μέρες αργότερα, εκτελέστηκαν όλοι εν ψυχρώ και τα λείψανά τους βρέθηκαν κοντά στο φυλάκιο όπου συνελήφθησαν στη Νεάπολη. Ο κ. Κώστας Παπαχριστοφόρου, επικαλούμενος και πληροφορίες που περισυνέλεξε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τόσον ο αδελφός του όσον και άλλοι στρατιώτες θα μπορούσαν να σωθούν, όχι βάζοντάς το στα πόδια, αλλά οπισθοχωρώντας συντεταγμένα σε άλλα σημεία, από όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Ο Αλέξανδρος και οι στρατιώτες του φυλακίου του παραδόθηκαν στις 22 Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα που κατελήφθη ο Τράχωνας.

Δυστυχώς πέραν του αδελφού μου και των στρατιωτών του φυλακίου του, δολοφονήθηκαν και άλλοι στρατιώτες, είπε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

Από όσους πολέμησαν στην περιοχή, 36 αγνοούνται και άλλοι έπεσαν μαχόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που περισυνελέγησαν κατά καιρούς, ο Αλέξανδρος είχε τραυματιστεί στον λαιμό.

Το 2015, ύστερα από 13 διαφορετικές αποτυχημένες εκσκαφές, βρέθηκαν 19 λείψανα σε έναν ομαδικό τάφο και άλλα 13 σε άλλο, ενώ αναζητείτο και τρίτο σημείο ταφής. Σταδιακά άρχισαν οι ταυτοποιήσεις και μόλις προ μερικών ημερών ταυτοποιήθηκε και ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου.

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγοουμένων (ΔΕΑ) αναζητούσε ομαδικό τάφο πίσω από τις Κεντρικές Φυλακές των κατεχομένων και γινόταν αναφορά στους αγνοούμενους του Τράχωνα. Σημειώνεται, ότι οι προσπάθειες εντοπισμού ομαδικού ή ομαδικών τάφων στην περιοχή άρχισαν από το 2005.

Οι Τούρκοι είχαν ισχυριστεί ότι περισυνέλεξαν Ελληνοκύπριους νεκρούς από τα πεδία των μαχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, μέχρι και το Καϊμακλί και ότι τους έθαψαν σε κάποια σημεία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που περισυνελέγησαν, πεσόντες εθνοφρουροί τοποθετήθηκαν σε οχήματα συλλογής σκουπιδιών και οδηγήθηκαν σε περιοχή του Τράχωνα όπου και ρίχθηκαν σε ομαδικό τάφο που ανοίχτηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Το θέμα του χώρου ταφής στον Τράχωνα ηγέρθη και κατά τη διάρκεια επαφών του Ραούφ Ντενκτάς με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Το 2015, όταν εντοπίστηκαν οστά αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στη ΔΕΑ κ. Κουτσιούκ δήλωσε πως μάλλον πρόκειται για Ε/κ στρατιώτες που μεταφέρθηκαν εκεί με δύο φορτηγά και θάφτηκαν.

Τι συνέβη στη μάχη του Τράχωνα

Η τουρκική επίθεση κατά του τομέα του 3ου Λόχου του 211 ξεκίνησε από η ώρα 4.40 πρωινής της 20ής Ιουλίου 1974. Η επίθεση εκδηλώθηκε κατά του υψώματος «Χοιροστασίου» με αιφνιδιαστική ενέργεια η οποία οδήγησε στην κατάληψη μέρους του υψώματος από τις εχθρικές δυνάμεις.

Παράλληλα, στη ζώνη ευθύνης του 3ου Λόχου στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες άρχισε και η ρίψη Τούρκων αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι ενίσχυσαν τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις και σε λίγα λεπτά ολόκληρη η ζώνη ευθύνης του 3ου Λόχου βαλλόταν κυρίως από το Φυλάκιο 1072 του Κλωστηρίου στη Νεάπολη, ενώ το Φυλάκιο 1103 στην Ομορφίτα δεχόταν τρομερή πίεση καταλήψεώς του. Στις 12μ. οι άνδρες του 3ου Λόχου κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν το απολεσθέν μέρος του υψώματος.

Την επομένη μέρα, 21 Ιουλίου, ο Λόχος δέχτηκε προσβολές πέραν από τις επίγειες τουρκικές δυνάμεις με καταιγιστικά πυρά και επιθέσεις από την τουρκική πολεμική αεροπορία και πυρά από ελεύθερους Σκοπευτές κατά του Σ.Δ. του Λόχου στην Ομορφίτα.

Την Τρίτη 22 Ιουλίου (εν μέσω εκεχειρίας) οι Τούρκοι προωθήθηκαν και άνδρες του 3ου λόχου οπισθοχώρησαν στο φυλάκιο 1083 στη Νεάπολη, το οποίο υπεράσπιζαν ο ανθυπολοχαγός Παπαχριστοφόρου Αλέξανδρος και οι στρατιώτες του. Εκεί διεξήχθησαν σκληρές μάχες σώμα με σώμα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό.

Η κηδεία του Αλέξανδρου θα τελεστεί προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί προσεχώς.

ΠΗΓΗ:/www.philenews.com

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΩΜΑΣ; ΤΟΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΜΑΧΗ 17/9/2017


Ποιο Μ.Μ.Ε. ασχολήθηκε με τον Θωμά; Ποιος είναι ο Θωμάς;
του Κωνσταντίνου Α. Δημητριάδη
(kostasmavroskoufis@gmail.com)


ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΘΩΜΑΣ  ΚΡΥΟΥΣΗΣ 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Χριστίνα Κρυούση-σύζυγος. Τραϊανός και Ευσταθία-τέκνα.
Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15/3/1952, από τον Τραϊανό και την Ευσταθία Κρυούση. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Λιπαρού Πέλλας και έπειτα μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του. Επέστρεψε στην Πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις ως Καταδρομέας στην Α’ ΜΚ.

Το 1974 συμμετείχε στην επιχείρηση με την αποστολή στην Κύπρο των Νοράτλας με την κωδική ονομασία “Νίκη”, τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.
Έλαβε μέρος στη Μάχη της υπεράσπισης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Λευκωσίας.
Η ηρωική μάχη που έδωσαν οι Ελληνικές Δυνάμεις στο χώρο του Αεροδρομίου, για να αποτρέψουν την κατάληψή του από τους Τούρκους και που ήταν από τις πλέον καθοριστικές μάχες στην Κύπρο τον Ιούλιο του ΄74.

Ένα ολόκληρο ενισχυμένο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού στρατού, σχεδόν 2.000 άνδρες, με την «στήριξη» των Καναδών ανδρών του Ο.Η.Ε., αποδεκατίζεται μετά από σκληρές μάχες, από τους 3 μόλις Λόχους των Ελλήνων Λοκατζήδων.
Αμέσως μετά, κατόπιν διαταγής του ΓΕΕΦ, παρεδόθη στον Ο.Η.Ε.

Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής η Α’ ΜΚ, μετονομάσθηκε σε 35η ΜΚ και με έδρα το Σταυροβούνι είχε αποστολή την άμυνα-προστασία του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.

Ο Θωμάς, όπως και οι συμπολεμιστές του, τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε.
Όμως αντιμετώπισε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξ αιτίας της συμμετοχής του στον Πόλεμο (κρίσεις επιληψίας) όταν επέστρεψε στο χωριό του. Ασχολήθηκε με αγροτικές αλλά και ως ελαιοχρωματιστής. Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία.

Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία Κρατική βοήθεια, συνέχισε να εργάζεται σαν αγρότης ή σαν ελαιοχρωματιστής, για να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Τα όσα προβλήματα υγείας είχε στην διάρκεια όλων αυτών των ετών, το Κράτος τα αντιμετώπισε με παγερή αδιαφορία (όπως σχεδόν με όλους όσους βρέθηκαν στην Κύπρο το «μαύρο καλοκαίρι» του 1974). Δηλαδή ενώ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πολεμική του σύνταξη, αυτή κοβόταν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με το αιτιολογικό ότι δεν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Κύπρου κατά την πολεμική περίοδο (παρότι το 401 ΓΣΝΑ διέγνωσε αναπηρία 85%,  λόγω Μετατραυματικής  Εμπειρίας-Σύνδρομο Βιετνάμ).

Δηλαδή το ανάλγητο Ελληνικό Δημόσιο, θεωρώντας αναξιόπιστη την ίδια την Επιτροπή του, δηλαδή αυτής της Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατού, δεν του ενέκρινε την απόδοση μιάς πενιχρής σύνταξης. (Αντίθετα παίρνουν σύνταξη «ήρωες» της Εθνικής Αντίστασης που ήταν κατά την περίοδο της Κατοχής  ...2 χρονών!!! )

Μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια του επίσης πολυτραυματία  συντρόφου του στην Α’ ΜΚ αείμνηστου Θανάση Ζαφειρίου, κατάφερε να αποκτήσει την Άδεια ενός περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ, 380 ευρώ η οποία όμως του διεκόπη μετά από λίγο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2012 το τελειωτικό χτύπημα!
Διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα! Τέσσερα χρόνια νοσοκομεία, εγχείρηση αφαίρεσης πνεύμονα και χημειοθεραπείες.

O καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε από κοντά μας στις 29/3/2016.
Τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του, του εγκρίθηκε η σύνταξη των 380 ευρώ!!!
Η Σύζυγος όμως δεν μπόρεσε να πάρει την σύνταξη αυτή, ευρισκόμενη στην δίνη της γραφειοκρατίας. Ακόμη περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα την εγκρίνει.
Όσο για το περίπτερο; Δεν μπορεί να το επι-ενοικιάσει και ο Δήμος την ειδοποίησε ότι θα το δώσει σε άλλον (!!!)
Σήμερα, παίρνει μόλις 60 ευρώ από τόν ΟΓΑ. Την συντηρούν τα παιδιά της τα οποία δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια έχουν επηρεαστεί στον ψυχισμό τους.
Κι όλα αυτά επειδή κάποτε εκεί στα 1974 ο άντρας της πολέμησε ως γνήσιος Έλληνας!

ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ… ΤΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΕ ΗΡΩΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ….
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

Κωνσταντίνος Α. Δημητριάδης

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. Η ΜΑΧΗ

Saturday, September 14, 2019

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ



Δούκας Γαϊτατζής

Μισό αιώνα μετά τη βύθιση της ακταιωρού «Φαέθων», οι κυπριακές αρχές προσπαθούν μέσω DNA να ταυτοποιήσουν οστά πεσόντων.

Μόλις είχε ολοκληρώσει το μεσημεριανό του γεύμα, όταν οι επισκέπτες που περίμενε χτύπησαν την πόρτα. Τους υποδέχθηκε με λικέρ κουμ κουάτ και συκόπιτα. «Ξέρετε, είχα παραθερίσει παλιά στην Κέρκυρα», του είπε ένα από τα μέλη της ομάδας. Τον είχαν ενημερώσει για τον σκοπό του ταξιδιού τους, όμως και πάλι χρειαζόταν μια φράση σαν κι αυτή, για να σπάσει ο πάγος. «Δεν ξεχνιούνται οι ήρωες», επανέλαβαν προτού φύγουν και με προσεκτικές κινήσεις συνέλεξαν δείγματα σάλιου από την εσωτερική πλευρά του στόματος του οικοδεσπότη τους.




Ο Κώστας Αγάθος με τη φωτογραφία του αδερφού του, Σπυρίδωνα.
«Με πήγαν πολλά χρόνια πίσω. Αναμοχλεύεται ο πόνος», λέει ο 71χρονος Κώστας Αγάθος όταν τον συναντάμε λίγες ημέρες μετά στο ίδιο σαλόνι στην Άνω Γαρούνα Κέρκυρας. Κρεμασμένη στον τοίχο, μας κοιτάζει από ψηλά η εικόνα του αδερφού του, Σπυρίδωνα. Αυτή και άλλες δύο φωτογραφίες του, σε όλες με επίσημη στολή εξόδου του ναυτικού, είναι όσα έχουν απομείνει από εκείνον.

Ήταν 8 Αυγούστου 1964, όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την ακταιωρό «Φαέθων» στην Κύπρο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των έξι Ελλαδιτών πεσόντων βρισκόταν και ο υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος. Οι σοροί τους τάφηκαν τότε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Εκταφές όμως που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, χωρίς επιστημονικό τρόπο, φαίνεται ότι οδήγησαν σε μοιραία λάθη. Κάποιες οικογένειες παρέλαβαν οστά που ανήκαν σε άλλους.

Στις αρχές Απριλίου, μισό αιώνα μετά τον βομβαρδισμό της ακταιωρού, ομάδες ανθρωπολόγων και γενετιστών στην Κύπρο προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Πραγματοποίησαν νέες εκταφές και συνέλεξαν δείγματα DNA από συγγενείς των πεσόντων για να ταυτοποιήσουν επιστημονικά τα λείψανα.

Έστω και τώρα αδέρφια και ανίψια προσδοκούν να λάβουν απαντήσεις. Άλλωστε, επί δεκαετίες τους είχε στερηθεί η πρόσβαση στην αλήθεια. Παρά τις οχλήσεις τους, το τι ακριβώς είχε συμβεί στην Κύπρο παρέμενε μυστικό, υπό τον μανδύα του «άκρως απόρρητου».


Με ψεύτικα ονόματα




Ο Σπυρίδων Αγάθος είχε αποφασίσει να ακολουθήσει καριέρα στο τότε Βασιλικό Ναυτικό. Το 1951 μπήκε στη Σχολή Ναυτοπαίδων του Βόλου. Αργότερα σπούδασε αγγλικά δια αλληλογραφίας και συμμετείχε σε αποστολές του Ναυτικού για παραλαβή παλιών αντιτορπιλικών από τις ΗΠΑ που παραχωρούνταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο αμερικανικής βοήθειας.

Ήταν Μάιος του 1964, μία ημέρα μετά τον εορτασμό 100 ετών από την ένταξη των Επτανήσων στην Ελλάδα, όταν ο Κώστας Αγάθος αντίκρισε για τελευταία φορά τον αδερφό του. «Δεν νομίζω να ήξερε ακόμη για την αποστολή του», λέει.

Θυμάται ότι σε εκείνη τη συνάντηση έκαναν σχέδια για τις διακοπές του καλοκαιριού. Λίγο καιρό αργότερα, μία ημέρα προτού αναχωρήσει για την Κύπρο, ο Σπυρίδων παντρεύτηκε τη σύντροφό του, Μαρία στη Σαλαμίνα. Κατά τον αδερφό του το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα την ξαναδεί.

Τον προορισμό του απέκρυψε από τη δική του οικογένεια και ο κυβερνήτης της ακταιωρού, Δημήτρης Μητσάτσος. Τους είπε ότι θα πήγαινε στην Ιταλία για μία άσκηση. Το πλοίο όμως θα βρισκόταν στις βόρειες ακτές της Κύπρου για να αποτρέψει αποβιβάσεις Τούρκων στρατιωτικών και οπλισμού στα χωριά Μανσούρα και Κόκκινα.



Τα Κόκκινα το 1964 και φωτογραφίες Ελληνοκυπρίων που σκάβουν ορύγματα για να προστατευτούν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. (AP Photo/ Jim Pringle


Για την ειδική αποστολή επιλέχθηκαν δύο πλοία, τα «Φαέθων» και «Αρίων». Επρόκειτο για ξύλινα, παράκτια περιπολικά που είχαν κατασκευαστεί το 1935 από το γερμανικό ναυτικό του Χίτλερ και πλέον αξιοποιούνταν σε γεωτρήσεις εταιρείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αγοράστηκαν από τον Κύπριο επιχειρηματία Αναστάση Λεβέντη και δωρίστηκαν στην πατρίδα του.


                                                     Τα δύο πλοία, «Φαέθων» και «Αρίων».


Ο κ. Μητσάτσος θυμάται ότι τα ξύλα είχαν σκεβρώσει, οι αρμοί είχαν άνοιγμα ένα με δύο χιλιοστά και υπήρχε ο κίνδυνος εισροής υδάτων. Το χρονοδιάγραμμα όμως ήταν πιεστικό. Δεν υπήρχε περιθώριο για εκτεταμένες επισκευές. Λίγες εργασίες συντήρησης πρόφτασαν να γίνουν προτού αποπλεύσουν από την Ελλάδα.

Για τα 22 μέλη πληρώματος του «Φαέθων» εκδόθηκαν ναυτικά φυλλάδια που τους εμφάνιζαν ως Κύπριους. Μεταξύ τους μιλούσαν πλέον χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα, για να τα συνηθίσουν. Ο κ. Μητσάτσος λεγόταν Δημήτρης Φασίλης. Το πλοίο δεν έφερε σημαία, ούτε διακριτικό κλήσεως. Ήταν ένα πλοίο φάντασμα.

Δυσάρεστα νέα




Τον Δεκαπενταύγουστο του 1964, ένα τηλεφώνημα στο κοινοτικό γραφείο της Άνω Γαρούνας ταράζει τον Κώστα Αγάθο. Αρχικά του λένε ότι ο αδερφός του τραυματίστηκε. Το κρύβει από τους γονείς του, τα νέα όμως κυκλοφορούν στο χωριό. Στην εκκλησία οι συντοπίτες μόλις κοιτούν τη μητέρα του βουρκώνουν. Το πανηγύρι αναβάλλεται. Τα γραμμόφωνα δεν παίζουν τραγούδια στα σοκάκια ως συνήθως.

Αποφασίζει να το κρατήσει και άλλο μυστικό από τους γονείς του και κατεβαίνει στην Αθήνα για να μάθει λεπτομέρειες. Η είδηση του θανάτου όμως του αδερφού του φτάνει στην Κέρκυρα προτού προλάβει να επιστρέψει. Όταν γυρίζει στο πατρικό σπίτι βρίσκει τους γονείς του συντετριμμένους.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, πλέοντας στην Ιαπωνία με εμπορικό καράβι, ο Κεφαλονίτης ναυτικός Γεράσιμος Θεοδωράτος μαθαίνει τα δυσάρεστα νέα και για τον δικό του αδερφό, Παναγιώτη, ο οποίος επέβαινε στο «Φαέθων». Έκτοτε προσπαθεί να μάθει την αλήθεια.

«Δεν είχα απαίτηση για αποζημίωση, αλλά να μου πουν πώς έφυγε ο αδερφός μου», λέει.


Ο Παναγιώτης Θεοδωράτος σε φωτογραφίες που είχε στείλει στην οικογένειά του από τη θητεία του.


Επισήμως, το ελληνικό κράτος σιωπά. «Δεν μας είπαν τίποτα. Απολύτως τίποτα», λέει ο κ. Θεοδωράτος. Έπειτα από πιέσεις καταφέρνει να μάθει ότι ο αδερφός του σκοτώθηκε στην Κύπρο. Κανένα άλλο στοιχείο όμως δεν του δίνεται τότε για την υπόθεση. Αντίθετα ο κ. Αγάθος ενημερώνεται ότι ο αδερφός του «εφονεύθη σε διατεταγμένη υπηρεσία σε γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έχοντας διασωθεί και επιστρέψει στην Ελλάδα ο κ. Μητσάτσος μάταια προσπαθεί να πείσει ανωτέρους του να του επιτρέψουν να μιλήσει. Το δεξί του χέρι είχε ακρωτηριαστεί, τον είχαν συμβουλέψει όμως να λέει ότι το έχασε σε ατύχημα, όχι σε μάχη.

Η μάχη




Ήταν σα να του ζητούσαν να αρνηθεί την ύπαρξή του. Για χρόνια ο Δημήτρης Μητσάτσος ήταν υποχρεωμένος να μη μοιραστεί με κανέναν ό,τι συνέβη στην Κύπρο. Διαμαρτυρήθηκε σε αρχηγούς του Ναυτικού και υπουργούς. «Η απάντηση ήταν “εσύ κοίτα τη δουλειά σου”», λέει.

Το 2007 είχε εξιστορήσει για πρώτη φορά στην «Καθημερινή» το χρονικό της μάχης, με αφορμή το πρώτο μνημόσυνο που τελέστηκε τότε εις μνήμην των πεσόντων στη Λευκωσία. Δέκα χρόνια μετά, μας δείχνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τον βομβαρδισμό και διηγείται με ευθύ βλέμμα και μια χαρακτηριστική βραχνάδα στη φωνή τα γεγονότα.

Λέει ότι το πλοίο είχε χαλασμένη τη μία μηχανή, ενώ καθώς έπλεαν με προορισμό την Κύπρο στα ανοιχτά της Κάσου τους πρόδωσε και η δεύτερη. Σχηματίζοντας αλυσίδα, με κουβάδες στα χέρια (τους οποίους είχαν προφτάσει να αρπάξουν από την Ελλάδα πριν από την αναχώρησή τους), τα μέλη του πληρώματος προσπαθούσαν να βγάλουν τα νερά από το μηχανοστάσιο μέχρι να διορθωθεί η βλάβη. Τα προβλήματα όμως συνεχίστηκαν. Η πυξίδα είχε απόκλιση και άλλα ναυτικά βοηθήματα δεν λειτουργούσαν. «Για να βρούμε την Κύπρο ιδρώσαμε», λέει ο κ. Μητσάτσος.
Τελικά κατάφεραν να προσανατολιστούν χρησιμοποιώντας ραδιογωνιόμετρο που λάμβανε σήμα από το ραδιοφάρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας. Μετά πολλών κόπων έφτασαν στον προορισμό τους
και τοποθέτησαν στο πλοίο τα πολυβόλα που είχαν κρύψει στα υποφράγματα.


Με μία μηχανή και ένα πολυβόλο


Στις 7 Αυγούστου μαίνονταν αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή της Τηλλυρίας και το «Φαέθων» παρουσίασε πάλι βλάβη σε μία από τις μηχανές όταν έσπασε μια αντλία. Δόθηκε εντολή τότε να πλεύσει στο Καραβοστάσι και να περιμένει εφοδιασμό με ανταλλακτικά. Στη διαδρομή πέρασε από πάνω τους σε χαμηλή πτήση ένα αεροσκάφος και την επομένη ο κ. Μητσάτσος διάβασε σε τοπική εφημερίδα ότι τουρκικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε ιταλικό εμπορικό πλοίο γιατί το είχαν θεωρήσει κυπριακό. Έκρινε τότε ότι το «Φαέθων» θα γινόταν άμεσα στόχος.


                                    Τουρκικό αεροπλάνο ίπταται πάνω από το «Φαέθων».

«Έστειλα σήμα στη Λευκωσία και είπα ότι αναμένω αεροπορική εχθρική επίθεση. Ποιες είναι οι διαταγές; Είπαν να μείνουμε εκεί και να χτυπήσουμε αφού πρώτα βληθούμε», λέει. Από τα πέντε πολυβόλα του πλοίου όμως μόνο το ένα ήταν λειτουργικό. Σε κάποια είχε γίνει λάθος στους γεμιστήρες από την Ελλάδα, σε άλλα δεν τους είχαν εφοδιάσει με πυρομαχικά.

Προτού εμφανιστούν τα τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μητσάτσος ενημέρωσε τους άνδρες του. «Είπα ότι θα μείνω γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Μόνιμος αξιωματικός, γι’ αυτό με πληρώνουν», λέει.


«Όποιος θέλει όμως μπορεί να μπει στη βάρκα του σημαιοφόρου και να φύγει. Ούτε προδοσίες ούτε τίποτα. Σε λίγο μπορεί να μη ζω. Δεν έφυγε κανείς».


Τα μέλη του πληρώματος έμειναν στο πόστο τους, όπως είχαν πράξει και πριν από την αναχώρηση για Κύπρο όταν τους είχε ενημερώσει ο κυβερνήτης τους για την αποστολή.

Με μια μηχανή πλέον και ένα πολυβόλο το «Φαέθων» έκανε ελιγμούς μεταξύ δύο αμερικανικών φορτηγών πλοίων που ήταν αραγμένα στον όρμο του Ξερού για να φορτώσουν μεταλλεύματα. Θεώρησαν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα τους χτυπούσαν εάν έβλεπαν τις αμερικανικές σημαίες. Ούτε αυτό σταμάτησε όμως τις ριπές των τεσσάρων τουρκικών F100 που ξεπρόβαλαν από την πλευρά του ήλιου.




Χάρτες του 1964, του ειδησεογραφικού πρακτορείου AP, από την περιοχή όπου έγιναν οι συγκρούσεις.
Έπειτα από μία ώρα η μάχη είχε τελειώσει.


Το «Φαέθων» καταστράφηκε ολοσχερώς από τις επιθέσεις των τουρκικών μαχητικών. (AP Photo/ Jim Pringle)

Οι άνδρες του «Φαέθων» κατάφεραν παρά τη δεινή τους θέση να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος. Από τις βολές των υπολοίπων όμως σκοτώθηκαν έξι Ελλαδίτες και ένας Κύπριος. Οι σφαίρες βρήκαν τον κ. Μητσάτσο στο δεξί του χέρι. Το πλοίο τελικά προσάραξε δίπλα σε ξύλινη προβλήτα και ο κυβερνήτης διέταξε εγκατάλειψη.

Τα αεροσκάφη χτυπούσαν τους ναυαγούς ακόμα και όταν εκείνοι κολυμπούσαν προς τη στεριά.

Τα καρέ της μάχης αποτυπώθηκαν από το φακό του φωτογράφου Jim Pringle. Κάποιες από τις εικόνες δημοσιεύτηκαν λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Αυγούστου 1964, σε τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Life». Ο τίτλος του θέματος ήταν: «Ο βομβαρδισμός της Κύπρου».




Άλλες εικόνες του Pringle διατέθηκαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και μέχρι σήμερα παραμένουν στη βάση δεδομένων του για τους συνδρομητές του. Λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή της η μάχη ήταν πλέον ευρέως γνωστή. Το γεγονός αυτό όμως φαίνεται πως λίγη σημασία είχε τότε για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


Νέες έρευνες




Στην Ελλάδα δεν άργησαν να φτάσουν τότε τα νέα, όμως δεν έγιναν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Την επομένη της μάχης, δημοσίευμα στην «Καθημερινή» περιέγραφε το «Φαέθων» μόνο ως «κυπριακό κανονιοφόρο». Παρά την αναφορά σε νεκρούς και τραυματίες το δημοσίευμα δεν διευκρίνιζε ότι ήταν Έλληνες.



Δύο ημέρες αργότερα οι επιζήσαντες προσγειώθηκαν υπό άκρα μυστικότητα στην Αθήνα. Ο κ. Μητσάτσος οδηγήθηκε στο παροπλισμένο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά. «Με έκρυψαν, για να μη με δουν οι δημοσιογράφοι», λέει. Προσθέτει ότι η ολιγωρία του ιατρικού προσωπικού στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το χέρι του. «Την επομένη μύριζε το δωμάτιο. Είχα πάθει γάγγραινα», λέει.



          O κ. Μητσάτσος μεταφέρεται τραυματισμένος σε φορτηγό μετά τη μάχη στην Κύπρο. Οι πληγές από τις σφαίρες στο δεξί του χέρι είναι ορατές στη φωτογραφία.

Λίγες ημέρες αργότερα θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στον νάρθηκα που είχαν βάλει στο χέρι του Κύπριοι γιατροί είχαν καρφιτσώσει και ένα ιατρικό σημείωμα. Επειδή έπρεπε να μείνει κρυφός ο κυβερνήτης της ακταιωρού δεν έλαβε την απαραίτητη βοήθεια. Ο ακρωτηριασμός όπως λέει ήταν μετά η μόνη λύση.
Ο ίδιος, λόγω του τραυματισμού του, εξηγεί ότι δεν ήταν μπροστά στην ταφή των πεσόντων. Πρόσφατα έμαθε για τις έρευνες των κυπριακών αρχών. «Ως κυβερνήτης αυτών των ανθρώπων λυπούμαι βαθύτατα. Όταν σκοτώνεται ένας άνθρωπος είτε φοράει γαλόνια είτε όχι, κάποιες τιμές του αξίζουν. Δόθηκαν τότε κάποιες τιμές αλλά οι γονείς τους δεν ήταν εκεί, οι συγγενείς τους δεν ήταν εκεί. Τουλάχιστον αυτοί που τους έθαψαν δεν ήξεραν ποιους θάβουν;» λέει, τονίζοντας ότι γίνονται μεν προσπάθειες εκ μέρους της πολιτείας για να διορθωθούν σήμερα τα λάθη, όμως για τις οικογένειες των πεσόντων ξύνονται πάλι πληγές.



               Εικόνες από τις κηδείες των πεσόντων της ακταιωρού το 1964 στη Λευκωσία.

Στο βόρειο τμήμα του κοιμητηρίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τάφηκαν οι έξι Έλληνες πεσόντες του «Φαέθων»: ο σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης, οι υποκελευστές Σπυρίδων Αγάθος και Νικόλαος Πανάγος και οι ναύτες Παναγιώτης Θεοδωράτος, Νικόλαος Νιάφας, Νικόλαος Καπαδούκας. Την περίοδο ’79-’81 στο πλαίσιο εκτεταμένων εκταφών στην Κύπρο για επιστροφή λειψάνων πεσόντων άνοιξε και ένας από αυτούς τους τάφους. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες δύο εκταφές στο ίδιο σημείο.

Από το 1999, όταν πλέον παρόμοιες διαδικασίες γίνονταν με επιστημονικό τρόπο, οι κυπριακές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε ανησυχητικά ευρήματα. Διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις πεσόντων της τουρκικής εισβολής ή της περιόδου ’64-’67 δεν αντιστοιχούσαν τα ονόματα στις πλάκες με το εσωτερικό των τάφων.

Το 2007 ο κ. Θεοδωράτος κλήθηκε στο ΓΕΕΘΑ. Μαζί με τον μεγαλύτερο γιο του έδωσαν δείγμα DNA όπως τους ζητήθηκε. Δέκα χρόνια μετά η υπενθύμιση της ιστορίας έφερε ξανά στο προσκήνιο επώδυνες αναμνήσεις. «Θέλω να επιστρέψουν τα οστά του. Ο Παναγής δεν γυρίζει πίσω», λέει ο κ. Θεοδωράτος που έδωσε –όπως έχουν κάνει πολλοί συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων της Κύπρου– το όνομα του αδερφού του στον δευτερότοκο γιο του.

«Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας για όλα τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και γιατί αναγκάζουμε τους συγγενείς να ζήσουν ξανά αυτή την τραγωδία», λέει στην «Καθημερινή» ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και πολιτικός προϊστάμενος της εκταφής, Φώτης Φωτίου. Επικεφαλής της διαδικασίας είναι ο σύμβουλός του, Ξενοφών Καλλής.




Οι εργασίες στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου. Μετά την αρχική εκσκαφή πραγματοποιήθηκαν οι εκταφές. Ανθρωπολόγοι της Κύπρου με προσοχή συνέλεξαν όλα τα δείγματα που βρήκαν στο σημείο των ερευνών, τα κατηγοριοποίησαν και τα παρέδωσαν στους γενετιστές για την εξαγωγή γενετικού υλικού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των τάφων και στο σημείο θα κατασκευαστεί έπειτα και μνημείο. Οι ανθρωπολογικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί και δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. «Αναμένω μέσα στον Μάιο να ολοκληρωθούν όλα και μαζί, Κύπρος και Ελλάδα, να κάνουμε αυτό που πρέπει, να αποτίσουμε τις δέουσες τιμές έστω και ετεροχρονισμένα», λέει ο κ. Φωτίου.


Η σκιά της απώλειας


Μπορεί να έχει περάσει μισός αιώνας, όμως οι οικογένειες των πεσόντων ζουν ακόμη με τη σκιά της απώλειας. Στα Μονοπωλάτα Κεφαλονιάς, το χωριό του Παναγιώτη Θεοδωράτου, οι ντόπιοι φοβούνταν να στείλουν τα παιδιά τους στην Κύπρο στην επιστράτευση του ’74.



                                                           Ο Γεράσιμος Θεοδωράτος.


«Όλο το χωριό τον αγαπούσε», λέει ο αδερφός του, Γεράσιμος. Με την ιστορία του θείου που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν μεγάλωσαν έπειτα και οι γιοι του. Όταν ήρθε η ώρα να υπηρετήσουν τη θητεία τους στο Ναυτικό υπήρχαν επιφυλάξεις στην οικογένεια.

Αντίστοιχα, η σύζυγος του Σπυρίδωνος Αγάθου δεν παντρεύτηκε ξανά. «Τους έστειλαν για εκτέλεση. Δεν ξεχνάς ποτέ. Είναι το μόνο πράγμα που ο χρόνος δεν γίνεται γιατρός», τονίζει ο αδερφός του, Κώστας.

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να διδάχτηκε άμεσα από τα λάθη της στην υπόθεση της ακταιωρού «Φαέθων». Το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται όταν Έλληνες καταδρομείς στέλνονται αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα στη Λευκωσία με αεροσκάφη τύπου «Νοράτλας». Από την κατάρριψη ενός εξ’ αυτών σκοτώνονται 31 άνθρωποι. Γίνονται και πάλι λάθη στις εκταφές των οστών ορισμένων πεσόντων και οι οικογένειές τους εισπράττουν την αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Περνούν συνολικά 42 χρόνια από το συμβάν μέχρι να γραφτεί ο επίλογος, να ταυτοποιηθούν τα λείψανα και να παραδοθούν με τιμές στους συγγενείς.

To 1973 με εντολές της χούντας o κ. Μητσάτσος δεν προήχθη και παρέμεινε στο βαθμό του πλοιάρχου σε πολεμική διαθεσιμότητα. Είχε αποφασίσει ήδη όμως να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο και από το 1983 μέχρι σήμερα είναι γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).



                                                        Ο Δημήτρης Μητσάτσος.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη τον παρασημοφόρησαν σε εκδήλωση απόδοσης τιμών στους πεσόντες που πραγματοποιήθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ήρθη και το απόρρητο.

«Ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε τις έξι οικογένειες», λέει ο κ. Μητσάτσος. «Απόγευμα Αυγούστου, όταν άλλοι στην Ελλάδα κολυμπούσαν και διασκέδαζαν αυτοί οι άνθρωποι πολεμούσαν».

                                         

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κάμερα: ENRI CANAJ
Μοντάζ: ΓΩΓΩ ΜΠΕΜΠΕΛΟΥ
Φωτογραφίες αρχείου: AP
Βίντεο αρχείου: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ SIGMA
Πηγή:  Kαθημερινή και το Kathimerini.gr.

Wednesday, September 11, 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ




Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πεσόντα στην Κύπρο Ήρωα Ανθυπασπιστή Καταδρομών Κωνσταντίνου Οικονομάκη, παρευρέθηκε καταθέτοντας στεφάνι ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Με αφορμή το γεγονός που τελέστηκε στον Ζαρό, ο κ. Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ήρωας Κωνσταντίνος Οικονομάκης άνηκε μαζί με άλλους Ήρωες στην ελληνική πρώτη Μοίρα καταδρομών, οι οποίοι έδωσαν σημαντική νικηφόρα μάχη στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και βοήθησαν καταλυτικά τους Κυπρίους ώστε να πετύχουν καίρια πλήγματα στους Τούρκους, αναπτερώνοντας το ηθικό των μαχητών. Ιερή υποχρέωση μας είναι όχι μόνο τιμούμε αλλά και να θυμόμαστε τους ήρωες, που θυσιάστηκαν και έγιναν και παράδειγμα προς μίμηση για τους αγώνες που δίνουμε σήμερα ως κοινωνία.»











Tuesday, September 10, 2019

ΔΥΟ ΗΡΩΕΣ ΦΙΛΟΙ : ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΩΜΑ


Δύο φιλαράκια δύο Ήρωες που η ζωή τούς παράλληλες μα ξεχωριστές που άφησαν την τελευταία τους ανάσα ταλαιπωρημένοι, με ένα ανάλγητο Κράτος 


Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΔΕΝ είχε κλείσει τα 21 του ο Θανάσης το 1974, όταν, με τους άλλους συμπολεμιστές του, έρχονταν στην Κύπρο στα πλαίσια της επιχείρησης «Νίκη».

Ο Ζαφερίου,, ο μόνος επιζήσας από το αεροσκάφος «Νοράτλας 4», το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Οι 29 άλλοι συνάδελφοί του και οι δύο πιλότοι έγιναν ένα με τα συντρίμια του αεροπλάνου, που κατέπεσε στην περιοχή Μακεδονίτισσας. Πρίν την αναχώρηση της αποστολής, τα πληρώματα των Νοράτλας ενημερώθηκαν οτι οι Κυπριακές δυνάμεις οι οποίες είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου, είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των Ελληνικών αεροσκαφών και είχαν διαταχθεί να μήν ανοίξουν πύρ κατα την προσέγγισή τους.



Γεγονός είναι ότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν να προσγειωθούν, δέχθηκαν καταιγιστικα πυρά απο πολλές κατευθύνσεις, μέσα και έξω απο το αεροδρόμιο.Τα πυρά προήρχοντο απο Ελληνοκυπριακές θέσεις αντιαεροπορικών, καθώς και απο διάφορους πολίτες που είχαν πάρει θέσεις γύρω απο το αεροδρόμιο και έβαλλαν κατα των Νοράτλας με ότι όπλο είχαν διαθέσιμο.
Αργότερα, απο διάφορες μαρτυρίες προέκυψε οτι , περιμένοντας Τουρκική επίθεση, και μή γνωρίζοντας ότι θα έρχονταν ενισχύσεις απο την Ελλάδα , θεώρησαν ότι τα αεροσκάφη που πλησίαζαν ήσαν σίγουρα Τουρκικά.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ, μετά την ανεύρεσή του είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και από εκεί στο 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εφτά μήνες μετά που έπεσε από το αεροπλάνο. ξαναβρήκε τις αισθήσεις του. Από τότε γύριζε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε πάρα πολλές εγχειρήσεις, αλλά ήταν και πολύ ψυχολογικά επηρεασμένος αφού ζούσε συνέχεια με την ανάμνηση των νεκρών συμπολεμιστών του.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ήρωας της Κύπρου Θανάσης Ζαφειρίου απεβίωσε  στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης 3.9.2016 Νοσηλευόταν  για τα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον ταλαιπωρούσαν από το 1974.


Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΚΡΥΟΥΣΗΣ


Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15 Μαρτίου 1952, μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως καταδρομέας στην Α! Μοίρα Καταδρομών. Στις 22 Ιουλίου 1974 μετέβη στην Κύπρο,  όπου συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση “Νίκη”, που εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.Έλαβε μέρος στη Μάχη του αεροδρομίου ..

Τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε, αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις επιληψίας) και επέστρεψε στο χωριό του, .Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματα του πατέρα του αλλά και ως ελαιοχρωματιστής του χωριού.  Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα Κρυούση από τους Γαλατάδες Πέλλας και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία.

Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία βοήθεια κρατική η οτιδήποτε άλλο, συνέχισε να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες η σαν ελαιοχρωματιστής, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τής δύσκολης καθημερινότητας  και να μεγαλώσει με την βοήθεια της συζύγου του Χριστίνα  τα παιδιά του με ήθος και αξιοπρέπεια.

Εκ τούτου μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια κάποιου, κατάφερε να αποκτήσει 'Άδεια περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ 380 ευρώ.

Τον Αύγουστο του 2012 έρχεται και άλλο τελειωτικό χτύπημα,  (καρκίνος στον πνεύμονα )....Επί τέσσερα χρόνια  ταλαιπωρία σε νοσοκομεία, αφαίρεση πνεύμονα και  χημειοθεραπείες.
O Ηρωας  καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε στις 29 Μαρτίου 2016.
Περήφανος χαρακτήρας πραγματικός μαχητής της ζωής, γεμάτος αξιοπρέπεια κέρδισε πολλές μάχες,έχασε άνισα όμως τη μάχη με την επάρατη νόσο.


ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΥΟΥΣΗΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ  25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Δύο φιλαράκια δύο Ήρωες που η ζωή τούς παράλληλες μα ξεχωριστές που άφησαν την τελευταία τους ανάσα ταλαιπωρημένοι, με ένα ανάλγητο Κράτος απών ...έφυγαν με πίκρα και  πόνο...πολύ πόνο. Ποιος γνωρίζει τόν ΘΑΝΑΣΗ και ποιος γνωρίζει τον ΘΩΜΆ;;; Μία ερώτηση που αφορά την δημοσιότητα, τα ΜΜΕ και τον ρόλο που έχουν στην ζωή μας και στην πορεία της δικής τους ζωής . Όπως και  άλλο ένα παράδειγμα...ποιος γνωρίζει τον ΜΠΙΚΑΚΗ και ποιος τόν ΚΑΒΑΚΙΏΤΗ;;;; .ποιος γνωρίζει τον ΓΑΙΔΑΤΖΗ και τόσους άλλους Ήρωες και αυτοί ...που ζουν   στην αφάνεια , με προβλήματα υγείας και βιοπορισμού !!!


ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ,ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ  ΜΑΝΩΛΗΣ  ΜΠΙΚΑΚΗΣ


Δεν θέλω να καταγγείλω ούτε να υπονοήσω σε κάποιον κάποια μομφή, εξάλλου τα έχω πει επανειλημμένα και η θέση μου είναι γνωστή. Προσπαθώ να εκφράσω τον ψυχισμό όλων αυτών που ζουν στην αφάνεια ταλαιπωρημένοι, χωρίς να επαιτούν αναγνωρισιμότητα και τιμές...που ζητούν όμως τα δικαιώματά τους ταπεινά,  δεν έχουν φωνή  δεν έχουν τα μέσα  και ευτυχώς που υπάρχουν λίγοι  συνάνθρωποι μας που τους βοηθούν όσο μπορούν κάποιους από αυτούς.

Δεν καταλήγω σε κανένα συμπέρασμα, 43 χρόνια έχουν περάσει και ακόμη τα ίδια συζητάμε ... σας αφήνω να καταλείξετε εσείς σήμερα που διαβάζεται αυτές της γραμμές !!!

Monday, September 9, 2019

Η ιστορία της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου



Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το 17% της έκτασης του δήμου Αμμοχώστου. Εκεί ζούσαν οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι από τις περίπου 43 χιλιάδες , που ήταν το 1974 ο πληθυσμός του Δήμου.

Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου, στις 16 Αυγούστου 1974, από τα τουρκικά στρατεύματα, η περιοχή, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια. Η περίκλειστη περιοχή είναι υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτή για όλους. Εξαίρεση έγινε για ορισμένους στρατιωτικούς, στους οποίους ο τουρκικός στρατός επέτρεψε να εγκατασταθούν σε κάποια σημεία στις παρυφές της περιοχής. Η περίκλειστη περιοχή αποκαλείται «πόλη φάντασμα», όπως τη χαρακτήρισε ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιαν Όλοφ Μπένγκστον (Jan-Olof Bengston), ο οποίος το 1977 επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου με το απόσπασμα της χώρας του στην UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο). Από το λιμάνι είδε την περίκλειστη περιοχή και έγραφε στην εφημερίδα Kvallsposten: « Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα – Σεπτέμβριος 1977 – τα τραπεζάκια που σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά, και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη φάντασμα».



Το συρματόπλεγμα της περίκλειστης περιοχής αρχίζει από το οδόφραγμα της Δερύνειας, ακολουθεί ολόκληρη τη λεωφόρο Δερύνειας μέχρι την εκκλησία της Αγίας Ζώνης και διερχόμενο από τις οδούς Αγαμέμνονος, Προμηθέως και Λοχαγού Καποτά καταλήγει στην εκκλησία των Μαρωνιτών. Από εκεί κατευθύνεται προς το ξενοδοχείο Savoy -Πλατεία Νίκης- διέρχεται δια της οδού Αγίας Ελένης και καταλήγει στους Αλευρόμυλους στο τέρμα της οδού. Κατευθύνεται στη συνέχεια προς το pαγοποιείο, κοντά στο συγκρότημα NAAFI, διέρχεται και εφάπτεται του δυτικού και νότιου περιτοιχίσματος του σταδίου του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας και στη συνέχεια ακολουθώντας την παραλιακή γραμμή ανατολικά των ξενοδοχείων Salaminia, Florida και Aspelia, καταλήγει στο μικρό ακρωτήριο γνωστό ως «Γλώσσα».

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο διαθέτει πέντε παρατηρητήρια, τα οποία καθημερινά διεξάγουν περιπολίες σε προκαθορισμένες διαδρομές. Οι κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν εντός της περιφραγμένης πόλης 12 επανδρωμένα παρατηρητήρια, ενώ από πολλά σπίτια παρακολουθούν στρατιώτες με πολιτική περιβολή. Μέχρι το 1974 στην Αμμόχωστο κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι, εκτός από το τμήμα της μεσαιωνικής πόλης, όπου είχε δημιουργηθεί θύλακας Τουρκοκυπρίων.

H επιστροφή της περίκλειστης περιοχής στους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές

Τον Απρίλιο του 1978 οι τουρκοκυπριακές προτάσεις προέβλεπαν η Αμμόχωστος να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Αυτοί που θα επέστρεφαν (κυρίως ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού), θα υπόκειντο στους νόμους του «Ομόσπονδου Τουρκοκυπριακού Κράτους». Η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο χάρτης, που συνόδευε τις προτάσεις ανέφερε ότι: «Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες θα εγκατασταθούν νοτίως των λεωφόρων Δημοκρατίας και Αστεροσκοπίου και ανατολικά της λεωφόρου Δερύνειας». Με βάση στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης η τουρκική πλευρά ήθελε να κρατήσει: 16 ξενοδοχεία χωρητικότητας 2,500 κλινών, το μοναδικό νοσοκομείο, το αρχηγείο αστυνομίας, τα κυβερνητικά κτίρια, το κτίριο των τηλεπικοινωνιών, το κτίριο της Αρχής Ηλεκτρισμού, τις κύριες τράπεζες, το εμπορικό κέντρο, το δικαστήριο, το Δημαρχείο, το λιμάνι της Αμμοχώστου και τη μαρίνα, δύο στάδια, δύο δημοτικά γήπεδα τένις, επτά εκκλησίες, επτά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (γυμνάσια κλασικών και οικονομικών σπουδών, λύκειο για εμπορικές σπουδές και ξένες γλώσσες, καθώς και για τουριστικές επιχειρήσεις, έντεκα δημοτικά σχολεία και χιλιάδες σπίτια και πολυκατοικίες).

Το 1978 στο αμερικανο-βρετανο-καναδικό σχέδιο υπήρχε σαφής πρόνοια για επανεγκατάσταση των κατοίκων στην Αμμόχωστο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με την ταυτόχρονη έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Το σχέδιο απορρίπτεται από την κυπριακή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο 1978. Η απόρριψη βασίστηκε κυρίως στην άποψη ότι «το σχέδιο που ήταν δυτικής έμπνευσης θα απομάκρυνε το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων». Όπως παραδέχθηκε ο Μάθιου Νίμιτς στην Αμερικανική Γερουσία «οι Τούρκοι δεν ήσαν ευτυχείς με το σχέδιο και προσπαθούσαν να το απορρίψουν. Ανακουφίστηκαν, όταν το απέρριψε ο πρόεδρος Κυπριανού».

Στις 19 Μαΐου 1979 στη συμφωνία Σπύρου Κυπριανού και Ραούφ Ντενκτάς, η οποία έγινε στη Λευκωσία σε κοινή συνάντηση με τον τότε γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κουρτ Βάλτχαϊμ, δίνεται προτεραιότητα στην επιστροφή της περιοχής ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια (Αμμόχωστος) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος». Η τουρκική πλευρά, όχι μόνο αθέτησε την πιο πάνω συμφωνία, αλλά προέβη και σε ενέργειες που αποσκοπούσαν στον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η κυπριακή Κυβέρνηση προσέφυγε το 1984 στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε στις 11 Μαΐου 1984 το υπ. αριθμόν 550 ψήφισμά του, το οποίο στην παράγραφο 5 αναφέρει :

«Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών».

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη σαν «νεκρή ζώνη» για επανεγκατάσταση ζητείται επίσης από το ψήφισμα 789 του 1992. Το ίδιο ζητά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2010 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το 1992 στη «δέσμη ιδεών» του τότε γ.γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι επισυναπτόταν χάρτης, που υιοθετήθηκε από το Σ.Α. και προέβλεπε την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

Το σχέδιο Ανάν του 2004, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν στο δημοψήφισμα, προέβλεπε ότι θα επιστραφούν μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου, η περιοχή Μόρφου και αρκετά χωριά.

Ο πρώην Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος είχε προτείνει την επιστροφή της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, με συνδιαχείριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγιναν παρασκηνιακά αρκετές επαφές αλλά τελικά η πρόταση απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά. Ο τέως Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας πρότεινε να επιστραφεί η περίκλειστη περιοχή και σε αντάλλαγμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ξεπαγώσει κάποια από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί συνέχεια της πρότασης που υποβλήθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου το 2005 και Δημήτρη Χριστόφια το 2010. Προβλέπει επιστροφή της περιοχής με λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο, πάντοτε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Η τουρκική πλευρά ζήτησε νομιμοποίηση του αεροδρομίου Ερτζάν, πράγμα που δεν συζητά η κυπριακή κυβέρνηση. Για το θέμα είχε μεσολαβήσει και ο τέως Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αλλά η προσπάθεια του δεν είχε αποτέλεσμα.




Από το 2003, οπότε το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς επέτρεψε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι νόμιμοι κάτοικοι της περίκλειστης περιοχής δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή. Ένα συρματόπλεγμα και ο στρατός κατοχής συνεχίζει να κατέχει παράνομα τη γη και τις περιουσίες τους. Μόνο από το φυλάκιο του Ακταίου μπορούν να αγναντέψουν αυτό που ήταν κάποτε η πόλη τους. Το παραλιακό μέτωπο, πασίγνωστο στον τότε κόσμο της Μέσης Ανατολής, σήμερα ερείπιο, τα σπίτια χάσκουν ετοιμόρροπα, άδεια, τα περισσότερα χωρίς παράθυρα, χωρίς πόρτες, αδειανά, τα δέντρα μεγάλωσαν στους δρόμους. Η περίκλειστη πόλη, αντί κατοίκους, έχει φίδια, ποντίκια και στρατιώτες που περιπολούν.

Πηγή: huffingtonpost. /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Saturday, September 7, 2019

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΔΥΚ




του Κωνσταντίνου Δημητριάδη


Λέμε ΕΛΔΥΚ και εννοούμε Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο θα βρει τα εξής: «Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) αποτελεί την μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο, και αποτελείται από ένα αριθμό στρατιωτικών μονάδων οι οποίες βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης της Λευκωσίας». Αποβιβάστηκε στην Κύπρο στις 16 Αυγούστου 1960, με την υπογραφή της Συνθήκης Ζυρίχης-Λονδίνου. Το στρατόπεδό της έμεινε στον ίδιο χώρο μεταξύ Αγ. Δομετίου και Γερόλακκου, για 14 συναπτά έτη ακριβώς, ήτοι από την άφιξή της μέχρι την κατάληψή του από τους Τούρκους την 16η Αυγούστου 1974 (κατά σύμπτωση ίδια ημερομηνία με την άφιξή της στο νησί). Ακολούθως εγκαταστάθηκε στην περιοχή Κλήρου. Yπάγεται τέλος, στον Α’ Υπαρχηγό του ΓΕΣ.
Ανέκαθεν η ΕΛΔΥΚ εθεωρείτο και συνεχίζει να θεωρείται μέχρι σήμερα, αν όχι το πιο μάχιμο, ένα από τα πλέον μάχιμα τμήματα του ελληνικού Στρατού, ενώ ανεπίσημα οι οπλίτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ αποκαλούνται Ελδυκάριοι. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΛΔΥΚ αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το σύνολο των Ελλήνων Κυπρίων».
Η άποψη του γράφοντος είναι ότι η ΕΛΔΥΚ αποτελεί την «αφρόκρεμα» του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, αμέσως μετά από τις Ειδικές Δυνάμεις. Και αυτό διότι είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση υποτυπώδους επιφυλακής, παρόμοιας με αυτήν που βρίσκονται όλες οι παραμεθόριες μονάδες εκστρατείας, αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι θα πρέπει συνεχώς να εκπαιδεύεται σε σενάρια «μάχης» καθημερινά, πάντα με πραγματικά πυρά, σε κανονικές συνθήκες «πολέμου», για την αποτροπή πιθανής προέλασης του κατακτητή εχθρού, αν και ποτέ αυτός το τολμήσει. Η διαφορά της με την Εθνική Φρουρά είναι ότι δεν διαθέτει εφεδρείες, δεν διαθέτει την δυνατότητα επιστράτευσης και γνωρίζει ότι αν κληθεί, θα πρέπει «να βγάλει μόνη της τα κάστανα από την φωτιά».


Η Ιστορία της λίγο πολύ γνωστή. Συνοψίζουμε τα κύρια σημεία της:

Η ΕΛΔΥΚ αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στο λιμάνι της Αμμοχώστου από το αρματαγωγό «Αλιάκμων», αποτελούμενη από την Διοίκηση με πρώτο Διοικητή της, τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Διονύσιο Αρμπούζη με το επιτελείο του, καθώς και το 1ο και 2ο τάγμα τυφεκιοφόρων. Μαζί τους αποβιβάστηκε και ο Λόχος Υποστήριξης της και ο Λόχος Διοικήσεως της. Συνολική δύναμη 950 άνδρες που υπήχθησαν άμεσα στο Τριμερές Στρατηγείο. Το θεωρητικά και μόνον, αντίπαλο δέος της ΕΛΔΥΚ, η ΤΟΥΡΔΥΚ (Τουρκική Δύναμη Κύπρου) εγκαταστάθηκε σε Στρατόπεδο που γειτνίαζε με αυτό της Ελληνικής Δύναμης. Και η ΤΟΥΡΔΥΚ υπήχθη στο Τριμερές Στρατηγείο.
Την 21 Δεκεμβρίου 1963, ξεκίνησαν στην Λευκωσία και επεκτάθηκαν σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου, οι αιματηρές ταραχές των δύο κοινοτήτων, της Ελληνικής και της τουρκογενούς, ταραχές που έμειναν γνωστές στην Ιστορία ως «Τουρκανταρσία». Αποτέλεσμα αυτών των ταραχών ήταν η χάραξη από τους Άγγλους στις 30 Δεκεμβρίου 1963 της γνωστής σε όλους πλέον «Πράσινης Γραμμής» που έκτοτε χωρίζει την Λευκωσία στα δύο (με διαφοροποιήσεις στα όρια που δημιούργησε η εισβολή του 1974). Το όνομα «Πράσινη Γραμμή» προήλθε από το πράσινου χρώματος στυλό που χρησιμοποίησε ο στρατηγός Young, που ήταν ο Άγγλος διοικητής των Βρετανών «ειρηνευτών», για να χαράξει πάνω στον χάρτη, την διαχωριστική γραμμή. Όταν σημειώθηκαν τα πρώτα σοβαρά ελληνοτουρκικά επεισόδια το 1963, η εμπλοκή των τμημάτων της ΕΛΔΥΚ απετράπη, την τελευταία στιγμή, μετά από ... βρετανική παρέμβαση. Όμως εκείνη την εποχή η Κύπρος ήταν «καζάνι που έβραζε» και τα επεισόδια μεταξύ των δύο κοινοτήτων διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Τον Μάρτιο του 1964, σκοτώθηκε ένας υπαξιωματικός της ΕΛΔΥΚ, ο μόνιμος επιλοχίας (ΠΖ) Σ. Καραγιάννης.

Στις 27 Μαρτίου 1964 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, γνωστή ως ΟΥΝΦΙΚΥΠ (UNFICYP), η οποία συγκροτήθηκε από τον ΟΗΕ, αφού 20 ημέρες προηγουμένως οι Τουρκογενείς της Πάφου χτύπησαν σε ώρα αιχμής την αγορά της πόλεως, σκοτώνοντας ανυποψίαστους Κύπριους πολίτες. Αμέσως οι Κύπριοι, απάντησαν με αντίποινα, που επέβαλαν πλέον την άφιξη Ειρηνευτικής Δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Την εύθραυστη εκεχειρία που ακολούθησε, τίναξε στον αέρα η στυγερή δολοφονία αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ την 11η Μαίου 1964. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του ΥΠΕΘΑ, αυτή η τριπλή δολοφονία έγινε υπό τις ακόλουθες συνθήκες: «Την 14.30 της 11ης Μαΐου 1964, τρεις Έλληνες αξιωματικοί, υπηρετούντες στην Ελληνική Δύναμιν Κύπρου, ο ταγματάρχης (ΠΖ) Πούλιος Δημήτριος, ο λοχαγός (ΜΧ) Καποτάς Βασίλειος και ο λοχαγός (ΠΖ) Ταρσούλης Παναγιώτης επιστρέφοντες εις Λευκωσίαν δι’ αυτοκινήτου μέσω Αμμοχώστου, εισήλθον εκ λάθους εις τον τουρκικόν τομέα της Αμμοχώστου. Αντιληφθέντες της πλάνην των, προσεπάθησαν να οπισθοχωρήσουν, αλλά συνελήφθησαν υπό 5μελούς περιπόλου Τουρκοκυπρίων, εξ ων 4 έφερον στολήν, ο δε πέμπτος πολιτικήν περιβολήν, οι οποίοι και εζήτησαν τας ταυτότητάς των.
Μετά την επίδειξιν της ταυτότητός των, ο άνευ στολής άτακτος Τουρκοκύπριος, τους επυροβόλησεν με βολήν οπλοπολυβόλου, φονεύσας τον ταγματάρχην Πούλιον Δ., τον λοχαγόν Καποτά Β. και τον οδηγόν του αυτοκινήτου Ελληνοκύπριον αστυνομικόν Παντελίδην Κ., υιόν του Αστυνομικού Διευθυντού Λευκωσίας Παντελίδην Μ. και τραυματίσας βαρύτατα τον λοχαγόν Ταρσούλην Π. Τα πτώματα των τριών φονευθέντων, καθώς και ο τραυματισθείς λοχαγός παρελήφθησαν από τον Ερυθρόν Σταυρόν και παρεδόθησαν την 15.30 εις το Νοσοκομείον Αμμοχώστου. Είναι απολύτως βέβαιον ότι οι εν λόγω αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ πυροβολήθησαν εν ψυχρώ. Εις το σώμα του ταγματάρχου Πούλιου ευρέθησαν 17 σφαίρες». Το όνομα του ταγματάρχη (ΠΖ) Δημ. Πούλιου έφερε το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ κατά την περίοδο της άνανδρης τουρκικής εισβολής το 1974. Το όνομα του λοχαγού (ΜΧ) Βασ. Καποτά δόθηκε στο μεγάλο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Λευκωσία, το γνωστό ως ΒΜΗ (British Military Hospital).
Το 1974 κατά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, η ΕΛΔΥΚ δεν έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο. Άσκησε μόνο υπό την επίβλεψη του υποδιοικητή της, καθήκοντα αστυνόμευσης στις περιοχές του Προεδρικού και του Αεροδρομίου.
Κατά την άνανδρη εισβολή των Τούρκων στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 η ΕΛΔΥΚ ήταν η πρώτη ελληνική στρατιωτική μονάδα που δέχθηκε τις πρώτες βόμβες από την Τουρκική Αεροπορία. Οι απώλειες ήταν σχετικά μικρές, διότι ο παρών την προηγουμένη το βράδυ στην σύσκεψη στο ΓΕΕΦ υποδιοικητής της αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Κων. Παπαγιάννης, αντιληφθείς μπροστά στην οθόνη του ραντάρ ότι η αποβατική δύναμη κατευθυνόταν προς Κερύνεια και όχι προς Αμμόχωστο, όπως επέμενε ο εκτελών χρέη Α/ΓΕΕΦ, πραξικοπηματίας ταξίαρχος Μιχαήλ Γεωργίτσης και τα «παπαγαλάκια του» (και ειδικά αυτός ο ταγματάρχης που είπε το γνωστό πλέον «Κύριοι πάτε για ύπνο»!), ζήτησε από τον διοικητή της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχη (ΠΖ) Νικόλαο Νικολαΐδη, όπως διατάξει την μονάδα να ακροβολιστεί στους χώρους διασποράς.
Όπως και έγινε, αλλά δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της, μόνο σε χώρους εντός του τεράστιου στρατοπέδου. Κάποιες διμοιρίες καλύφθηκαν σε κοντινό αλσύλλιο, σε ημιτελή ορύγματα μάχης. Παρά ταύτα, οι τουρκικές βόμβες προκάλεσαν κατά βάση μόνο υλικές ζημιές, κύρια στις εγκαταστάσεις της Μονάδος με πρώτο και καλύτερο το διοικητήριο και ακολούθως τον Λόχο Βαρέων Όπλων. Απολογισμός απωλειών σε άνδρες: 3 νεκροί και 15 τραυματίες.
Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της εισβολής, ο Α/ΓΕΕΦ διέταξε τον υπό διοίκησή του πλέον διοικητή της ΕΛΔΥΚ να επιτεθεί κατά του Κιόνελι. Το αιτιολόγησε ως διαταγή από το Α/ΕΔ της Αθήνας και δη από την ΔΙΚ. Οι Ελδυκάριοι με 4 λόχους, υποστηριζόμενοι από ίλη αρμάτων Τ-34/85, επιτέθηκαν πεζή σε βάθος 3,5 χλμ. αποψιλωμένου κάμπου, προκειμένου να καταλάβουν τις 3 σειρές μονίμων πολυβολείων των Τούρκων (άριστα παραλλαγμένων) και να καταλάβουν το Κιόνελι. Σημειωτέον ότι σε αυτήν την επίθεση κατά παράβαση κάθε στρατιωτικής λογικής, ο επιτιθέμενος (λόχοι ΕΛΔΥΚ) υστερούσε κατά του οχυρωμένου αμυνόμενου (Τούρκοι) σε μια αναλογία 1 προς 4,5! Οι πλευρικές επιθέσεις που προβλέπονταν από μονάδες της ΕΦ κατά του Κιόνελι και κύρια από Αγ. Ερμόλαο (301 ΤΕ) και Γερόλακκο (οπαδοί Λυσσαρίδη) προς υποβοήθηση του εγχειρήματος της ΕΛΔΥΚ δεν έγιναν ποτέ! Η ΕΛΔΥΚ αφέθηκε μόνη της να καταλάβει το Κιόνελι.
Μέσα σε κόλαση όλμων και διασταυρωμένων πυρών κατάφερε και πέρασε την πρώτη σειρά πολυβολείων, αλλά καθηλώθηκε μπροστά στην δεύτερη, διότι κάποια άρματα που την υποστήριζαν έπεσαν μέσα στην αντιαρματική τάφρο «Τσινάρ» και λόγω της χαμηλής ισχύος στρέψης της ερπύστριας εξ αιτίας της παλαιότητας των κινητήρων τους, δεν κατάφεραν να απεγκλωβισθούν και εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους. Με τον φόβο της αεροπορικής προσβολής με το πρώτο φως της ημέρας, οι επιτιθέμενες μονάδες της ΕΛΔΥΚ διετάχθησαν να απαγκιστρωθούν, λίγο πριν ξημερώσει. Ο απολογισμός: 8 νεκροί, 11 αγνοούμενοι και 17 τραυματίες. Σημαντική σημείωση: μεγάλο μέρος των ανδρών που ανέλαβαν αυτήν την ηρωϊκή επίθεση στο Κιόνελι, ήταν νέοι Ελδυκάριοι που είχαν αφιχθεί στην Μονάδα μόλις το προηγούμενο βράδυ!
Κατά τον Αττίλα ΙΙ η ΕΛΔΥΚ δημιούργησε τον άθλο της Ιστορίας της: την επική μάχη υπεράσπισης του στρατοπέδου τους. Σε αυτήν την μάχη, 317 άνδρες (2ος Λόχος ΤΦ, 4ος Λόχος ΤΦ, μέρος του Λόχου Διοικήσεως και διμοιρία όλμων του Λ.Β.Ο.) υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, που μόλις είχε αναλάβει υποδιοικητής της μονάδας και στρατοπεδάρχης (ο υποδιοικητής κατά το πραξικόπημα και τον Αττίλα Ι αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Κων. Παπαγιάννης διετάχθη να επαναπατρισθεί), αντιμετώπισαν επιτυχώς για περίπου 60 ώρες, 6.900 πάνοπλους Τούρκους και τουρκογενείς της Λευκωσίας, υποστηριζόμενους από μια ενισχυμένη επιλαρχία μέσων αρμάτων (περί τα 60 άρματα Μ-47 και Μ-48), πυροβολικό και αεροπορία. Μια αναλογία 1 προς 22!


Και άντεξε από τις 05.45 της 14ης Αυγούστου 1974 έως και τις 16.10 της 16ης Αυγούστου 1974 που αποχώρησε ο τελευταίος Έλληνας ένστολος από το στρατόπεδο, μαζί με τον επικεφαλής τους αντισυνταγματάρχη. Το στρατόπεδο δεν θα έπεφτε αν, για τελείως ανεξήγητο λόγο, δεν έπαυαν οι ανασχετικές βολές της 187 ΜΠΠ που το υποστήριζε και κρατούσε τα τουρκικά άρματα σε κάποια απόσταση ασφαλείας. Με την παύση της υποστήριξης από το πυροβολικό τα άρματα των Τούρκων κατάφεραν και πέρασαν το μαλακό υπογάστριο της όλης παράταξης της ΕΛΔΥΚ, οπότε με κίνδυνο να εγκλωβισθούν οι πάντες ο επικεφαλής Υποδιοικητής τους, διέταξε «απαγκίστρωσιν εν ημέρα και υπό την ισχυράν πίεσιν του εχθρού» την 13.25.
Κατά την Μάχη του Στρατοπέδου, που εν πολλοίς ήταν και η αιτία να παραμείνει η Λευκωσία στα προ της εισβολής όρια της, καθόσον 6.900 Τούρκοι στρατιώτες κρατήθηκαν μακριά από αυτήν μέχρι 4 ώρες προ της κατάπαυσης του πυρός. Οι πάντες αντιλαμβάνονται τι θα είχε συμβεί αν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το στρατόπεδο από τις 14 Αυγούστου. Τα μαχόμενα πιο βορειοανατολικά Τάγματα της ΕΦ υπό τον ταγματάρχη (ΠΖ) Δημήτριο Αλευρομάγειρο και τον λοχαγό Ιωάννη Χριστοδουλίδη (Μαυρόγιαννο) ήτοι το 336 ΤΕ, ο 1/211 ΤΠ, το 212 ΤΠ (που υποστήριζε την ΕΛΔΥΚ υπό τον ταγματάρχη Κωνσταντίνο Αχιλλείδη), τμήματα του 386, 391 και 399 ΤΠ, θα δέχονταν επίθεση από τα νώτα τους, πέραν αυτής που δέχονταν κατά μέτωπο και θα κατέρρεαν. Με ότι αυτό θα σήμαινε για την Λευκωσία.
Γι’ αυτό την Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ η Βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία την διδάσκει ως την «πιο άνιση μάχη των νεώτερων χρόνων». Ο απολογισμός της περί τους 90 νεκρούς και αγνοούμενους. Οι αγνοούμενοι με βάση πρόσφατα ευρήματα κατά την γνώμη μου ήταν αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Η συλλογή των νεκρών που επετράπη την Κυριακή 18 Αυγούστου 1974 αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι αποκεφάλισαν αρκετούς νεκρούς Ελδυκάριους, προκειμένου να φωτογραφηθούν με τα κομμένα κεφάλια των ηρώων μας, μπροστά στην κεντρική πύλη του καταληφθέντος στρατοπέδου!
Την επόμενη μέρα άντρες της ΕΛΔΥΚ παρόλο που ίσχυε κατάπαυση του πυρός, τέθηκαν ως ενίσχυση των προσβληθέντων υπό των Τούρκων ολιγάριθμων μαχόμενων τμήματων της 21 ΕΑΝ της ΕΦ, στην περιοχή της Δένειας.
Ερχόμενοι στο σήμερα τα δύο στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα φέρουν τα ονόματα των ηρωϊκά πεσόντων λοχαγών της, Σωτήριου Σταυριανάκου (ΜΧ) και Βασίλειου Σταμπουλή (ΠΖ). Το τρίτο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ εδρεύει στην Αθαλάσσα.
Θα σας διηγηθώ ένα πρόσφατο συμβάν που ήμουν παρών. Κάθομαι και ακούω τον σημερινό διοικητή της ΕΛΔΥΚ να ομιλεί με σταθερή φωνή που εμπνέει εμπιστοσύνη προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του 1ου Μ/Κ Τάγματος, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον νέο διοικητή του: «Εύχομαι στον νέο διοικητή του Τάγματος όταν έλθει η ώρα να παραδώσει την Μονάδα, να την παραδώσει με όλους τους στρατιώτες του ζωντανούς και τουλάχιστον στα εδαφικά όρια που την παραλαμβάνει. Και λέω τουλάχιστον και προχωρώ ακόμα παρακάτω, λέγοντας αν είναι τυχερός να την παραδώσει με ήρωες ζωντανούς, διότι αρκετούς ήρωες νεκρούς είχαμε και το έδαφος της Κύπρου απελευθερωμένο, με την βοήθεια του Θεού. Διότι να θυμάστε ότι έχουμε αφήσει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τους απέναντι. Λογαριασμούς από το 1974, που το ματωμένο χώμα της Κύπρου μας τους υπενθυμίζει. Του εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία στο έργο του». Λόγια λεβέντη διοικητή...
Οι άντρες και γυναίκες της ΕΛΔΥΚ αποτελούν εγγύηση προς όλον τον Κυπριακό Ελληνισμό, ότι αν κληθούν «όταν η περίστασις συγχωρήσει», θα κάνουν και αυτοί το καθήκον τους όπως και οι συνάδελφοι τους ΕΛΔΥΚάριοι του 1974. Δίχως δισταγμό, δίχως δεύτερη σκέψη.