Wednesday, October 30, 2019

28η Οκτωβρίου 2017 - Παρέλαση Θεσσαλονίκη


Με μια μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όσους την παρακολούθησαν από κοντά αλλά και τηλεοπτικά, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.



Για μια ακόμα χρονιά, την άρτια οργανωμένη και εκτελεσμένη στρατιωτική παρέλαση της επετείου του «ΌΧΙ», έκλεισε η εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας πολεμικού αεροσκάφους F-16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και τα γεμάτα εθνική υπερηφάνεια λόγια του πιλότου της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ.



Μέσα από το αεροσκάφος ο πιλότος ευχήθηκε «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και είπε ότι «οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».



Φέτος, στις εκδηλώσεις συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.



«Το πάνδημο “ΟΧΙ”, που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940, συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του Φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Είναι το διαχρονικό “ΟΧΙ” σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα “ΟΧΙ” που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό “ΝΑΙ” στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη και στα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε σ' εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους, που, με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθήλωσε τους Θεσσαλονικείς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε Επισμηναγέ τα φτερά σας, τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουν παντού το μήνυμα του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης. Στέλνουν όμως, σε κάθε ιταμό εισβολέα, και το διαχρονικό μήνυμα των Προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το Έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».

«Το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «Ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει ποτέ καμιά χώρα, χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό αλλά και στο υψηλό ηθικό. Το υψηλό ηθικό όμως για να υπάρχει θα πρέπει να δουν οι άλλοι λαοί του κόσμου τη δύναμη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί υπηρετώντας τα κοινά εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας. Αντλούμε διδάγματα, αντλούμε έμπνευση και πίστη από τις αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού που σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων επιβεβαιώνει τη βούληση του να πορευτεί προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον, διαδραματίζοντας ενισχυμένο ρόλο στην Ευρώπη, διεθνώς.

 Ιδιαίτερα, όμως, διαδραματίζοντας ρόλο γεφυροποιού στην ευρύτερη περιοχή για τη συνεργασία των λαών προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης. Σε αυτόν τον δρόμο Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί υπηρετώντας τα κοινά εθνικά συμφέροντα».

Με πρώτη τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα χέρια των αναπήρων πολεμιστών της Εθνικής Φρουράς του 1974, ξεκίνησε σήμερα η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.





Στην παρέλαση παρέστει και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ ως συνταγματάρχης και νυν υποστράτηγος, Συμεών Κεβεζίδης
Σημειώνεται ότι, φέτος, στις εκδηλώσει συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.


Ο νεαρός Εύζωνας, ο λεγόμενος «δείκτης» της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης.










Tuesday, October 29, 2019

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974



Συνδεόμενοι άμεσα με τον Κυπριακό Ελληνισμό και ιδιαιτέρως με την αντίσταση των Ελλήνων και
των Ελληνίδων στον Τούρκο εισβολέα- κατακτητή το 1974, δημοσιεύουμε τον παρακάτω κατάλογο πεσόντων και  αγνοούμενων. Είναι φανερό ότι δεν είναι απολύτως πλήρης, ενώ ορισμένοι αγνοούμενοι ήδη έχουν αναγνωρισθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία.

Δημοσιεύεται ως καθήκον των "Ζώντων" έναντι των "Κεκοιμημένων", ως στοιχείο Μνήμης

 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ


1. Αντ/ρχης (ΠΖ) ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ (22/07-2.30΄μ.μ) Διοικητής του 251 Τ.Π, έπεσε ηρωικά στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. (Αγνοούμενος).

2. Ταγ/ρχης (ΠΖ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ (22/07-2.30΄μ.μ). Υποδιοικητής του 251 Τ.Π, έπεσε ηρωικά στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. (Αγνοούμενος).

3. Αντ/ρχης (ΠΒ) ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗΣ (23/07-5.00΄μ.μ). Διοικητής της 181 ΜΠΠ, έπεσε ηρωικά στο Συχαρί (αγνοούμενος).



4. Λοχαγός (ΠΒ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΔΗΣ (23/07).Έπεσε ηρωικά στο Συχαρί (αγνοούμενος).

5. Λοχαγός Καταδρομών ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ (22/07) έπεσε στην περιοχή της Κερύνειας.

6. Ταγμ/ρχης Καταδρομών ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ (21/07-9.00΄π.μ) Διοικητής της 33 Μ.Κ, έπεσε στο τουρκικό φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα-Πετρομούθια Πενταδάκτυλου.

7. Συντ/ρχης (ΠΒ) ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

8. Αντ/ρχης (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΟΣ (20/07). Διοικητής του 286 ΜΤΠ. Τραυματίστηκε στο χωριό Κοντεμένος, (διάβαση Πανάγρων) κινούμενος προς την περιοχή του προγεφυρώματος της Κερύνειας και απεβίωσε στις 3/08 στο 401 ΣΓΝΑ.

9. Αντ/ρχης (ΠΖ) ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ (20/07-2.00 μ.μ). Έπεσε ηρωικά έξω από τα τείχη της Αμμοχώστου στην προσπάθεια κατάληψης τουρκικού πολυβολείου.

10. Υπ/γός ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΣΩΝΟΣ (21/07). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Κιόνελι μαζί με πέντε οπλίτες της ΕΛΔΥΚ.

11. Αντ/ρχης ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος εναντίον των Καζιβερών.

12. Λοχαγός Δ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος από θραύσματα βλήματος όλμου.

13. Ανθ/χαγός (ΠΖ) ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ (6/08-11.45΄π.μ). Διοικητής του 2ου Λόχου του 256 Τ.Π. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ενέδρα στην περιοχή Αϊρκώτισσα.

14. Στρατώτης ΣΙΜΙΤΑΣ του 4ου Λόχου Διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ (14/08-3.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά αμυνόμενος του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ ενάντια σε 200 Τούρκους.

15. Ανθ/στής ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ του ΛΒΟ (16/08-12.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

16. Ανθ/στής ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΝΤΡΑΣ του ΛΒΟ (16/08-12.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

17. Ανθ/στής (ΠΖ) ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ (16/08).Έπεσε μαχόμενος (Αγνοούμενος).

18. Λοχαγός Σ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ (16/08-13.00΄μ.μ). Διοικητής του Λόχου Διοικήσεως και του Τμήματος Μηχανικού, έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

19. Στρ/της ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ του 4ου Λόχου (16/08-2.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος, αρνούμενος να εγκαταλείψει τη θέση του στην υπεράσπιση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Ήταν ίσως ο τελευταίος νεκρός της μάχης της ΕΛΔΥΚ.

20. Στρ/της ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΟΣ του 4ου Λόχου (16/08-2.00΄μ.μ). Αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του στην υπεράσπιση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ και τελικά συνελήφθη αιχμάλωτος.

21. Εφεδρος Ανθ/στής (ΥΓ) ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ (16/08). Ανήκε στο Λόχο Διοικήσεως, έπεσε ηρωικά στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος).

22. Αρχ/χίας ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ.

23. Λοχίας ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΡΚΟΣ (20/07-11.00μ.μ). Του 2ου λόχου της ΕΛΔΥΚ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην προσπάθεια να καταστρέψει τουρκικό πολυβολείο κατά την επίθεση της ΕΛΔΥΚ εναντίον του Κιόνελι.

24. Λοχίας ΚΟΓΚΑΣ (20/07-8.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην προσπάθεια να πλησιάσει τουρκικό πολυβολείο κατά την επίθεση της ΕΛΔΥΚ εναντίον του Κιόνελι.

25. Αρχ/χίας Τεθωρακισμένων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (22-23/07). Έπεσε υπερασπιζόμενος το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


26. Υπ/ρχος (ΠΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΣΟΜΑΚΗΣ (20/07-05.23΄π.μ) Τ3-Κυβερνήτης τορπιλακάτου έπεσε ανοιχτά της Κερύνειας, ένας από τους πρώτους νεκρούς μαζί με το 9μελές πλήρωμα της Τ3. Οι γεwαίοι της Τορπιλακάτου «Τ3», ήταν οι:

27. Αρχικελευστής Λ. Βιτουλαβίτης,

28. Κελευστής Κ. Καρέτσος

29. ΚελευστήςΔεριζιώτης,

30. Ναύτης Ε. Κατσουράδης

31. Ναύτης Ν. Στιβακrάς.

Ο αρχικελευστής Μαγέτος Διονύσιος, ο μόνος που είχε διασωθεί από την «Τ3»

32. Ανθ/χαγός (ΠΒ) ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (6/08-11.45΄π.μ). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ενέδρα στην περιοχή Αϊρκώτισσα μαζί με τα 13 παλλικάρια του.

33. Ανθ/χαγός ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ του 256 Τ.Π. (6/08). Έπεσε στην Λάπηθο μαζί με τους συμπολεμιστές του.

34. Ανθ/χαγός ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ του 256 Τ.Π. (6/08). Έπεσε στην Λάπηθο μαζί με τους συμπολεμιστές του.

35. Ταγ/ρχης (ΠΖ) ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ (14/08). Κύπριος Αξιωματικός επικεφαλής του 315 ΤΠ, έπεσε στην περιοχή της Κυθραίας. (Αγνοούμενος).

36. Έφεδρος Ανθ/χαγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΝΤΩΝΗΣ του 256 Τ.Π. (6/08). Έπεσε ηρωικά στην περιοχή Καραβά.

37. Ανθ/χαγός (ΠΒ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (23/07). Κύπριος αξιωματικός της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

38. Ανθ/χαγός (ΠΒ) ΣΑΒΒΑ ΣΙΟΝΗ ΛΟΙΖΟΣ (23/07). Κύπριος αξιωματικός της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.
39. Λοχίας (ΠΒ) ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΖΕΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

40. Υποδεκανέας (ΠΒ) ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

41. Στρ/της (ΠΒ) ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

42. Στρ/της (ΠΒ) ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

43. Στρ/της (ΠΒ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ (20/07). Κύπριος οπλίτης της 190 ΜΑ/ΤΠ, έπεσε στην περιοχή Πανάγρων.

44. Στρ/της ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (23/07-5.00΄μ.μ). Κύπριος οπλίτης της 181 ΜΠΠ, έπεσε στη μάχη του Συχαρί.

45. Στρ/της ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (23/07-5.00΄μ.μ). Κύπριος οπλίτης της 181 ΜΠΠ, έπεσε στη μάχη του Συχαρί.

46. Λοχίας (ΠΒ) ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΒΗΒΟΣ (20/07). Κύπριος οπλίτης της 195 ΜΕΑ/ΑΠ. Έπεσε κατά την αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Αθαλάσσας της Λευκωσίας.

47. Λοχίας (ΠΒ) ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (20/07-5.20΄π.μ.). Κύπριος οπλίτης της 184 ΠΠΠ. Έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

48. Στρ/της (ΠΒ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΤΣΑΛΗΣ(20/07-5.20΄π.μ.). Κύπριος οπλίτης της 184 ΠΠΠ. Έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

49. Στρ/της (ΠΒ) ΜΙΧΑΗΛ ΠΗΛΙΑΣ (20/07-5.20΄π.μ.). Κύπριος οπλίτης της 184 ΠΠΠ. Έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

50. Λ/χιας (ΠΒ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

51. Στρ/της (ΠΒ) ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

52. Στρ/της (ΠΒ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

53. Στρ/της (ΠΒ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΚΑΤΑΜΙΤΗΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

54. Στρ/της (ΠΒ) ΣΑΒΒΑΣ ΞΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

55. Στρ/της (ΠΒ) ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.
56. Στρ/της Καταδρομέας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ (21/07). Κύπριος οπλίτης της 31ης ΜΚ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Κοτζά Καγιά.

57. Στρ/της Καταδρομέας ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΟΡΦΑΝΟΥ (21/07-10.00΄π.μ). Οπλίτης της 33ης Μ.Κ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος καλύπτοντας τους οπισθοχωρούντες συναδέλφους του από το τουρκικό οχυρό του Αγίου Ιλαρίωνα (Κοτζά Καγιά).
58. Λοχ/γός ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (7/08/1964). Κύπριος αξιωματικός της 31ης ΜΚ έπεσε στην Τυλληρία στην περιοχή του Λωρόβουνου.

59. Στρ/της ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΙΔΗΣ (7/08/1964). Κύπριος Καταδρομέας της 31ης ΜΚ, έπεσε στην Τυλληρία στην περιοχή του Λωρόβουνου.

60. Στρ/της ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΛΗΚΙΩΤΗΣ(7/08/1964). Κύπριος Καταδρομέας της 31ης ΜΚ, έπεσε στην Τυλληρία στην περιοχή του Λωρόβουνου.

61. Εθελοντής της ΕΟΚΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΙΓΚΑΣ, Ο 16χρονος έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος τα χώματα της πατρίδας του.

Οι 46 νεκροί και 59 αγνοούμενοι της ΕΛΔΥΚ το 1974



Οι 59 αγνοούμενοι υπαξιωματικοί και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είναι:


ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΕΣ


Κέντρας Κωνσταντίνος και

Παπαλάμπρου Νικόλαος από την Καστοριά,


ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ


Γιαννακόπουλος Νικόλαος από την Καρδίτσα,

ΛΟΧΙΕΣ:


Βάης Ιάκωβος (Αττική),

Γλαρέντζος Χαράλαμπος (Αττική),

Ιγνατιάδης Ιωάννης (Κιλκίς),

Κρητικός Νικόλαος (Αττική),

Οικονόμου Ηλίας (Τρίκαλα),

Παυλούδης Παύλος (Χαλκιδική),

Πατσανάς Κωνσταντίνος (Λέσβος),

Χαραλαμπίδης Θεόδωρος (Εδεσσα),

Χαμμουριωτάκης Γεώργιος (Χαλκιδική)

και Χαιριτάκης Μιχαήλ (Χανιά),

οι δεκανείς Θανασόπουλος Δημήτριος (Ηλεία),

Τσιώνης Ηλίας (Θεσπρωτία),

Ξένος Θεόδωρος (Ηλεία),

Νικητόπουλος Λάμπρος (Τριφυλλία),

Μουρίκης Αθανάσιος (Καρυστία),

Μανάχος Βασίλειος (Θεσπρωτία),

Γρίβας Χρήστος (Πάτρα),

Γιαννάκης Μηνάς (Πυργιώτισσα)

και Αθανασόπουλος Δημήτριος (Καρδίτσα).

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ:


 Ανθής Ελευθέριος (Κέρκυρα),

Ανεμάς Δημήτριος (Καρδίτσα),

Αναλυτής Γεώργιος (Αττική),

Ανδριτσόπουλος Ελευθέριος (Αττική),

Βελώνας Δημήτριος (Ηλεία),

Δεδεβέσης Δημήτριος (Αττική),

Ζαχαρέας Ευάγγελος (Καλαμάτα),

Ζερβομανώλης Γεώργιος (Λέσβος),

Ηλιόπουλος Παναγιώτης (Τριφυλλία),

Καραγκούνης Χαράλαμπος (Ηλεία),

Κατρακάκης Θεοχάρης (Αττική),

Κωνσταντίνου Ευάγγελος (Σούλι),

Κουτρούλης Στέφανος (Χαλκιδική),

Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης (Ηλεία),

Κρατημένος Αναστάσιος (Γορτυνία),

Καραγεώργιος Αθανάσιος (Τρίκαλα),

Λουρμπάς Δημήτριος (Ηλεία),

Λίγγος Θωμάς (Δομοκός),

Μπροδήμος Κων/νος (Ερμιόνη),

Ξυδιάς Ιωάννης (Πυλία),

Παπαδόπουλος Ιωάννης (Ηλεία),

Παπατσάνης Αθανάσιος (Γρεβενά),

Ρούσσης Σεραφείμ (Λοκρίδα),

Σίνης Αργύριος (Θήβα),

Σμυρλής Βασίλειος (Ναύπλιο),

Σούρλας Κων/νος (Χαλκιδική),

Σταματόπουλος Κων/νος (Ηλεία),

Σταθόπουλος Ανδρέας (Μεσσήνη),

Σκουρλής Δημήτριος (Μεσσήνη),

Τσιτιρίδης Κων/νος (Γιαννιτσά),

Τριανταφυλλίδης Μαν. (Ηράκλειο),

Τριάντης Βασίλειος (Νικόπολη),

Χ»Σταυρής Νικόλαος (Αττική),

Αυλωνίτης Σπυρίδων (Λευκάδα),

Γεροντής Σπυρίδων (Κόρινθος),

Παφιώλης Κων/νος (Ηλεία)

και Χουντάλας Προκόπιος (Ναύπλιο).



ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ



Επισ/ναγός Παναγόπουλος Βασίλειος-

Επισ/ναγός Συμεωνίδης Γεώργιος-

Επισ/νίας Άνθιμος Ηλίας-

Ανθ/στής Δάβαρης Γεώργιος

ΔΕΑ/ΚΔ Τσαμκιράνης Δημήτριος-

Λοχίας ΚΔ Καβραχωριανός Νικόλαος-

Λοχίας ΚΔ Τσιλιβάκης Στέφανος-

Δεκ. ΚΔ Τσάκωνας Ευάγγελος-

Δεκ. ΔΚ Χριστόπουλος Αθανάσιος-

Στρ/της ΚΔ Αναστασόπουλος Ανδρέας-

Στρ/της ΚΔ Γιαννακάκης Κοσμάς

Στρ/της ΚΔ Γιαννάκος Στέφανος

Στρ/της ΚΔ Γιαννόπουλος Παναγιώτης-

Στρ/της ΚΔ Δαλαμάγκας Ηλίας-

Στρ/της ΚΔ Ζησιμόπουλος Ανδρέας
Στρ/της ΚΔ Ηλίας Κωνσταντίνος-

Στρ/της ΚΔ Κασιμάκης Σωτήριος-

Στρ/της ΚΔ Κατερός Κωνσταντίνος-

Στρ/της ΚΔ Κουρούνης Σωτήριος-

Στρ/της ΚΔ Λίγδης Χρήστος-

Στρ/της ΚΔ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος-

Στρ/της ΚΔ Μανιάτης Σπυρίδων-

Στρ/της ΚΔ Μονιάς Αιμίλιος-

Στρ/της ΚΔ Μπαρώτας Κωνσταντίνος-

Στρ/της ΚΔ Νάκος Γεώργιος-

Στρ/της ΚΔ Πρινιανάκης Στυλιανός-

Στρ/της ΚΔ Σιορώκος Δημήτριος-

Στρ/της ΚΔ Σκιαδαρέσης Νικόλαος-

Στρ/της ΚΔ Τζούρας Σωτήριος-

Στρ/της ΚΔ Τούλης Ηλίας-

Στρ/της ΚΔ Χατζόπουλος Χρήστος


ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ

Στρ/της ΚΔ Ζαφειρίου Αθανάσιος



ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ

Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
NORATLAS 52-139 «NIKH 7»


Στρ/της ΚΔ Νόμπελης Σπυρίδων-

Στρ/της ΚΔ Οικονομάκης Κωνσταντίνος


ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ


Λοχίας ΚΔ Τσόγκας Παύλος-

Στρ/της ΚΔ Αντωνόπουλος Γεώργιος-

Φύσσαρης Ιωάννης-

Θεοδωρόπουλος Σ.-

Γκόγκος Κ.-

Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος-

Λατζουράκης Γεώργιος-

Λοχίας ΚΔ Ξεφτύλης  Κωνσταντίνος-

Παπαευσταθίου Ευστάθιος-

ΜαυρουδήςΓεώργιος

ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 398 Τ.Π 


Λοχίας Σταυράκης Σταύρου από τη Λευκωσία,

Δεκανέας Μιχαήλ Καραμανλή από την Αμμόχωστο,

Στρατιώτες Χριστόδουλος Πολυδώρου από τη Χλώρακα,

Γεώργιος Κλεάνθους από τον Κάθηκα,

Παύλος Ευλαμπίου Φλουρέντζου από την Αμμόχωστο,

Ανδρέας Αντωνίου από τη Λευκωσία

και Ιάκωβος Παφίτης από τη Λευκωσία.

Καταδρομέας πολυβολητής Κ. Γεωργακόπουλος που σκότωσε 12 Τούρκους από την ταράτσα του κεντρικού κτηρίου και οι απολυόμενοι καταδρομείς


Οι 12 και η κυρά Φροσύνη       


Είναι από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του 1974. Μοιάζει περισσότερο με παραμύθι, γιατί η περιπέτεια των 12 στρατιωτών πρωταγωνιστών της δεν μπορεί να χωρέσει ούτε στο μυαλό του πιο ευφάνταστου σεναριογράφου

Πέρασαν στην ιστορία ως οι 12 και η κυρά Ευφροσύνη. Οι δώδεκα στρατιώτες, που το 1974 εγκλωβίστηκαν στη Λάπηθο, που κρύβονταν για εβδομάδες σε μια σπηλιά, και από την άλλη, η Ευφροσύνη Προεστού, μια γριά περίπου 70 χρόνων, η οποία τους βοηθούσε, τους προφύλασσε, τους μαγείρευε και τους είχε ως παιδιά της.

Στις 8 Αυγούστου 1964 τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός», σκοτώνοντας έξι μέλη του πληρώματος. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο στη συνέχεια και έχασε.

ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ


Ανθ/ναγός ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ της 111 ΠΜ, χειριστής F5 κατά την διάρκεια αερομαχίας πάνω από την Σκύρο, όταν τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ελληνικά.

 Ανθ/ναγός ΔΗΝΟΠΟΥΛΟΣ της 111 ΠΜ, χειριστής F5 κατά την διάρκεια αερομαχίας πάνω από την Σκύρο κατέρριψε τουρκικό F-105 και ανάγκασε ένα ακόμη σε αναγκαστική προσγείωση.

Υπ/χαγός (ΠΒ) Γ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Υποδιοικητής της 182 Μ.Π.Π, άνοιξε πυρ εναντίον του προγεφυρώματος στην Κερύνεια με δική του πρωτοβουλία προκειμένου να ενισχύσει το 251 Τ.Π.

Ταγ/ρχης ΔΕΛΛΗΣ (16/08). Διοικητής των Λόχων που ηγήθηκε στις 6.00΄μ.μ. της ηρωικής εξόδου των εναπομεινάντων Ελλήνων στρατιωτών από το κατειλημμένο πλέον στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Πλ/ρχης (ΠΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ (21/07). Κυβερνήτης του Αρματαγωγού «ΛΕΣΒΟΣ» που βομβάρδισε τον τουρκικό θύλακα της Πάφου με δική του πρωτοβουλία.

Συν/ρχης (ΠΖ) Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (21/07). Ήταν επικεφαλής δύναμης 500 Κυπρίων οπλιτών και αρμάτων που μεταφέρονταν με το οχηματαγωγό «Ρέθυμνο» προς ενίσχυση της Κύπρου. Παρά τις προσπάθειές του εξαναγκάσθηκε να γυρίσει στην Ρόδο.

7.         Λ/αγός Καταδρομών ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΚΑΣ (20-21/07). Αξιωματικός της 33ης Μ.Κ, επικεφαλής του λόχου κρούσης, τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της κατάληψης του τουρκικού οχυρού του Αγίου Ιλαρίωνα (Κοτζά Καγιά).

8.         Αντ/ρχης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ του κλιμακίου Κύπρου της ΚΥΠ, ενημέρωσε εγκαίρως την ΕΛΔΥΚ στις 20/07 για την επικείμενη εισβολή.

Συντ/ρχης (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Διοικητής της ΕΛΔΥΚ που διέταξε τα χαράματα της 20/07 το σχέδιο διασποράς.

10.       Ταγμ/ρχης (ΠΖ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ (23/08). Διοικητής του 366 Τ.Π, κράτησε με νύχια και με δόντια την Λευκωσία.

Στρ/της Καταδρομέας ΜΠΙΚΑΚΗΣ  Ήρωας που κατέστρεψε  με ΠΑΟ στο Δαλί της Λευκωσίας αρκετά τουρκικά άρματα μάχης και απέτρεψε ολόκληρο μηχανοκίνητο τάγμα.

12.       Ταγμ/ρχης Καταδρομών ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ (23/07) Διοικητής του 41ου-42ου -43ου Λόχου Κρούσης της Α΄ Μ.Κ. του Μάλεμε, υπερασπίστηκε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ταγμ/ρχης (ΠΖ) Καταδρομών Γ. ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΙΟΥ (22-23/07). Διοικητής της Α΄ΜΚ του Μάλεμε, υπερασπίστηκε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ταγμ/ρχης (ΠΖ) Καταδρομών Α. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Υποδιοικητής της Α΄ΜΚ του Μάλεμε  διοίκηση επιχειρήσεων

Υπ/γος  ΠΛΑΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (22-23/07). Διοικητής του 41ου Λόχου της Α΄ΜΚ.

Υπ/γος  ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΡΟΥΚΑΣ (22-23/07). Διοικητής του 42ου Λόχου της Α΄ΜΚ.


Υπ/γος  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

Λοχαγός Καταδρομών ΜΠΕΝΟΣ (23/07) Διοικητής Διμοιρίας στην υπεράσπιση του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Λοχ/γός (ΠΖ) ΛΟΥΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  (14-16/08). Διοικητής του 4ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ, υπερασπίστηκε το στρατόπεδο της κατά τον Αττίλα ΙΙ.

Επισ/ναγός ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (22/07). Κυβερνήτης του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Επισ/ναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (22/07). Συγκυβερνήτης του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Αρχ/νίας ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ (22/07). Ραδιοναυτίλος του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ανθ/στής ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΪΡΗΣ (22/07). Μηχανικός του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ανθ/χαγός ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (08). Διοικητής διμοιρίας του 31ου Λόχου Κρούσης της 31ης ΜΚ, που κράτησε την άμυνα στο χωριό Πιρόι.

Λοχαγός Καταδρομών ΗΛΙΑΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ.

Αντ/ρχης  (ΠΖ) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Διοικητής του 281 Τ.Π, πήρε μέρος στις μάχες στο Πεντεμίλι και στη Λάπηθο.

26.       Ταγμ/ρχης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ. Ήταν διοικητής διλοχίας της ΕΛΔΥΚ στην Λάπηθο.

27.       Tαγμ/ρχης ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ. Ήταν διευθυντής του 3ου Γραφείου της ΕΛΔΥΚ, έλαβε μέρος στις μάχες του στρατοπέδου (20/07-16/08).

ΜΠΙΚΟΣ. Πολέμησε και τραυματίστηκε στις μάχες στην περιοχή Καραβά – Λαπήθου.

Ταξ/χος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Έλαβε μέρος στις μάχες του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (20/07-16/08) και Απεγκλώβισε τούς στρατιώτες του από τον κλοιό των Τούρκων.

Δεκ/νέας ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (16/08). Ήταν χειριστής όλμου των 60 χιλ., που ανατίναξε ένα τουρκικό τζιπ με ΠΑΟ των 1069 χιλιοστών στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.

Αρχ/χίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ήταν επικεφαλής της Διμοιρίας Β στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (22/07).

ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ Διοικητής του Β’ λόχου στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (22/07).

Λοχαγός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ (22/07). Βρισκόταν προς υποστήριξη με τους άνδρες του τάγματος στο λόφο έξω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Υπ/χαγός ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΟΥΒΛΑΚΗΣ. Επικεφαλής του Β’ Γραφείου της ΕΛΔΥΚ, έλαβε μέρος στις μάχες του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (20/07-16/08).

Υπολ/γός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΟΥΒΑΣ (22/07). Συμμετείχε ως αξιωματικός της Α΄ Μ.Κ του Μάλεμε στις μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Υπολ/γός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (21-22/07). Υποδιοικητής του 4ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ, έλαβε μέρος στη μάχη του στρατοπέδου της. Αν και τραυματίας αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο.

 Ανθ/χαγός ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ (21-22/07). Πήρε μέρος σε όλες τις φάσεις των μαχών που διεξήχθησαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, μπροστά στο στρατόπεδο και στον κάμπο του Κιόνελι.

Friday, October 25, 2019

Ο ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1974


Έχουμε τονίσει τόν ηρωισμό και τήν αυταπάρνηση για τους γνωστούς και ανώνυμους ήρωες νεκρούς και αγνοούμενους – πολεμιστές της Κύπρου «1974». Όμως από το δυνατότερο καμίνι της δοκιμασίας πέρασαν και οι Ελληνίδες σύζυγοι.

Οι Ηρωίδες σύζυγοι σιωπηλές, ευγενικές μορφές, αφανείς πολλές φορές, έχουν καλυφθεί από τη σκόνη του παρελθόντος, που κινούν και συσσωρεύουν οι άνεμοι του χρόνου. Έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε την προσφορά της Ελληνίδας συζύγου, η γνώση της προσφοράς της έχει την αξία της γνήσιας συνειδήσεως και αποτελεί πράξη δικαιοσύνης οφειλομένης, και τιμής επιβεβλημένης.
Πίσω από τις µάχες και τα μεγάλα και αξεπέραστα κατορθώµατα, πίσω από τους λαµπρούς ήρωες , ήταν ο καθηµερινός, ο αθέατος αγώνας αρκετών γυναικών που στήριξαν τους συζύγους τους, ιδιαιτέρως σε αυτούς που γύρισαν τραυματισμένοι η με ψυχολογικά προβλήματα ( σύνδρομο Βιετνάμ ), γεννώντας, και μεγαλώνοντας παιδιά,με δύναμη και ψυχή, προτιμώντας να θυσιαστούν στην μοίρα τους, παρά να προδώσουν της αρχές τους.


Σε κάποιες από αυτές δεν χαμογέλασε πλατιά η ζωή, δεν είχαν καθόλου εύκολο βίο,δοκιμάστηκαν σκληρά από θέματα υγείας αλλά και οικονομικά ,τα ψυχολογικά προβλήματα και η συνεχείς επισκέψεις στα νοσοκομεία για χρόνια του συζύγου,καθιστώντας τους σε αδυναμία στην εργασία,χωρίς καμία κρατική πρόνοια η βοήθεια σε οτιδήποτε άλλο, πάλευαν ξεχασμένοι να επιβιώσουν. Η ζωή όμως στάθηκε σκληρή και άδικη στον αγώνα τους. Δεν ήθελαν μια ζωή ταπεινωμένη γιατί τις χαρακτήριζε η περηφάνια, το σθένος και η ευψυχία.


ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1974


Όλες οι γυναίκες που τους αγάπησαν ήταν και είναι ηλιαχτίδες .Ήταν τότε μικρά κοριτσόπουλα , ερωτευμένες.
Τους διάλεξαν τότε,,,ενάντια σε όλα και κουβαλούσαν την ίδια γλυκιά ( τρέλα τους)

Αναφέρουμε σαν παράδειγμα μερικές αθέατες βασανισμένες συζύγους που γνωρίσαμε, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΟΓΔΑΝΗ : ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ


 ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ! Ποιος Έλληνας δεν θυμάται τον ήρωα Θανάση, που ερχόταν κάθε χρόνο στην Κύπρο και ξενυχτούσε πάνω στα μνήματα των νεκρών συναδέλφων του; Ποιος δεν συγκινείτε από τις δραματικές συνθήκες διάσωσής του, τις οποίες με τον χαρακτηριστικό δικό του τρόπο αφηγείτο κάθε φορά, με πικρό και κραυγαλέο στο στόμα του πάντα το «γιατί»; Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ήρωας της Κύπρου Θανάσης Ζαφειρίου πέθανε  σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και τάφηκε στις 3.9.2016.

Ο ΗΡΩΑΣ Θανάσης Ζαφειρίου εγκαταλείπει σύζυγο και δύο παιδιά. Η γυναίκα όπου ήταν αρραβωνιασμένος το 1974, ονομαζόταν Κυριακή Ρογδάκη , παντρεύτηκαν (18/5/1975), και απέκτησαν δύο παιδιά, την Παναγιώτα (έτος γεν. 1976) και τον Κωνσταντίνο (έτος γεν. 1978). «Ανέθρεψαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με μύριες δυσκολίες, αλλά με αξιοπρέπεια που τους διέκρινε πάντα». Η Κυριακή Ρογδάκη απεβίωσε το 1989. Με τον Θανάση να κτυπά πόρτες για συμπαράσταση και βοήθεια, αλλά ανταπόκριση συνήθως να μην παίρνει! Και με την μόνιμη αναπηρία του ποδιού του και τα ψυχολογικά προβλήματα να μην τον αφήνουν λεπτό να ησυχάσει!.. Αυτή δυστυχώς, είναι διαχρονικά η μοίρα των Ελλήνων, θυμάτων πολεμικών αναμετρήσεων, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.




ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΡΥΟΥΣΗ: ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΘΩΜΑ ΚΡΥΟΥΣΗ


Άλλη μία βασανισμένη αθέατη σύζυγος είναι και η Χριστίνα, δεν έλειψε ποτέ από κοντά του, ήταν ήλιος και βράχος και με πάρα πολύ αγάπη μέσα της και ζεστασιά. Η Χριστίνα είναι μια όμορφη γυναίκα και άνθρωπος, ένας ήρωας που δεν πήγε στη μάχη άλλα έζησε τη μάχη κάθε μέρα, έζησε τους εφιάλτες, κοιμόταν δίπλα...Το σύνδρομο του Βιετνάμ...Παρά τα δικά της προβλήματα υγείας, ήξερε να αγαπάει μόνο και να δίνει αγάπη για εκείνον , τους φίλους τους και για τα παιδιά τους..

Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15 Μαρτίου 1952 . Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο Λιπαρού Δήμου Πέλλας και έπειτα μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως καταδρομέας στην Α! Μοίρα Καταδρομών. Στις 22 Ιουλίου 1974 μετέβη στην Κύπρο, όπου συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση “Νίκη”, που εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.
Τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε, αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις επιληψίας) και επέστρεψε στο χωριό του, .Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματα του πατέρα του αλλά και ως ελαιοχρωματιστής του χωριού.

Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα Κρυούση από τους Γαλατάδες Πέλλας και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία. Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία βοήθεια κρατική η οτιδήποτε άλλο, συνέχισε να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες η σαν ελαιοχρωματιστής, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τής δύσκολης καθημερινότητας και να μεγαλώσει με την βοήθεια της συζύγου του Χριστίνα τα παιδιά του με ήθος και αξιοπρέπεια.
Το ανάλγητο κράτος Τα όσα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στην διάρκεια όλων αυτών των ετών, το κράτος αδιαφορούσε, ενώ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πολεμική του σύνταξη, αυτή κοβόταν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με το αιτιολογικό ότι δεν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Κύπρου κατά την πολεμική περίοδο παρόλο ότι στο 401 ΓΣΕΕ διαγνώστηκε με αναπηρία 85%, λόγο Μετατραυματικής εμπειρίας (Σύνδρομο Βιετνάμ) θεωρώντας αναξιόπιστη την επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατού που είναι και ανώτερη ..... Εκ τούτου μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια κάποιου, κατάφερε να αποκτήσει 'Άδεια περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ 380 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2012 έρχεται και άλλο τελειωτικό χτύπημα, (καρκίνος στον πνεύμονα )....Επί τέσσερα χρόνια ταλαιπωρία σε νοσοκομεία, αφαίρεση πνεύμονα και χημειοθεραπείες.

O Ηρωικός καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε στις 29 Μαρτίου 2016. Τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του, του εγκρίθηκε η σύνταξη των 380 ευρώ!!! Η Σύζυγος όμως δεν μπόρεσε να πάρει την σύνταξη αυτή, ευρισκόμενη στην δίνη της γραφειοκρατίας. Ακόμη περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα την εγκρίνει. Όσο για το περίπτερο; Δεν μπορεί να το επι-ενοικιάσει και ο Δήμος την ειδοποίησε ότι θα το δώσει σε άλλον (!!!)
Σήμερα, παίρνει μόλις 60 ευρώ από τόν ΟΓΑ και νοσηλεύεται με πολλά προβλήματα υγείας στό ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ Κ/Δ ΓΑΙΔΑΤΖΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Σήμερα ζει στα Κύμινα του Δήμου Αξιού, με τον εν ζωή του σύζυγό της Χρήστο και τον γιο τους Νίκο, έχει και μία κόρη παντρεμένη που ζει στην Θεσσαλονίκη. Χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος 65 ετών χωρίς καμία σύνταξη, παλεύει με αξιοπρέπεια να επιβιώσει. Τα πολλά προβλήματα υγείας που έχει κληρονομήσει από τότε και την μάχη τής συζύγου του με τον καρκίνο, καταστούν αφόρητη την κατάσταση αλλά η δύναμη τής ψυχής τους είναι αξιέπαινη. Χωρίς ούτε την βασική φαρμακευτική κάλυψη που είναι απαραίτητη και για τους δύο εν τούτης παραμένουν ψύχραιμοι, περήφανοι και στέκονται με ψηλά το κεφάλι με ένα δεν πειράζει......Μία γλυκύτατη και αξιοπρεπή γυναίκα με πολύ αγάπη, που παρόλα τα προβλήματά της έχει πάντα μία ζεστή αγκαλιά ανοικτή σε όλους.


Κι όλα αυτά επειδή κάποτε εκεί το 1974 ο άντρες τους πολέμησαν ως γνήσιοι Έλληνες κάνοντας το καθήκον τους !

Friday, October 18, 2019

Αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Κασιμάκη που συμμετείχε στην επιχείρηση 'Νίκη' στην Κύπρο



Αποκαλυπτήρια προτομής του έφεδρου ανθυπασπιστή καταδρομής Σωτήρη Κασιμάκη, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους Αγίους Ασωμάτους Αίγινας.

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος, μετά το πέρας της τελετής σε ομιλία του επεσήμανε ότι ο Σωτήρηας Κασιμάκης θυσιάστηκε, κρατώντας ψηλά την τιμή των ελληνικών όπλων, για την ελευθερία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή.  «Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους πεσόντες καταδρομείς, η θυσία των οποίων σφυρηλάτησε έναν ακόμη κρίκο στους εθνικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, πλαταίνοντας το αίσθημα του Ελληνισμού», είπε ο κ. Κενεβέζος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Κασιμάκης και οι σύντροφοί του προέταξαν το «εμείς» αντί του «εγώ» και απέδειξαν έμπρακτα τι σημαίνει εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα.



«Το παράδειγμά τους παραμένει υψηλό πρότυπο ηρωισμού, αλλά και πολύτιμο μάθημα για όλους τους Έλληνες, που στο ήθος των ηρώων μας αφουγκραζόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας ώστε να πάρουμε τις ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας και για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο κ. Κενεβέζος.

Ο καταδρομέας Σωτήριος Κασιμάκης του Νικολάου συμμετείχε στη μοιραία επιχείρηση «Νίκη», την αεραποβατική αποστολή μεταφοράς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, για την ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική εισβολή.

Ο τιμώμενος Αιγινήτης ήρωας επέβαινε στο αεροσκάφος ΝORATLAS 52-133 «Nίκη 4» που καταρρίφθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ήταν ο μόνος από τους είκοσι εννέα πεσόντες καταδρομείς στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», που ήταν έγγαμος και πατέρας μίας κόρης δεκαπέντε μόλις ημερών.




Wednesday, October 16, 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΙΤΟΝΙΔΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ



Συνέντευξη με έναν αιχμάλωτο του Αττίλλα

Ο Γιώργος Χαριτωνίδης πολέμησε ενάντια στην τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και βρέθηκε αιχμάλωτος στα κάτεργα του Αττίλα. Ήταν από τους τυχερούς που γύρισαν πίσω για να αφηγηθεί την ιστορία και τις βαρβαρότητες που έζησε. Αυτές του τις εμπειρίες τις μοιράστηκε σε μία συνέντευξη στο τεύχος 02 του Patria

Σε ποια μονάδα υπηρετούσατε, όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974;

Υπηρετούσα στο 251 τ.π. με διοικητή τον ηρωικό Παύλο Κουρούπη. Η ημερομηνία της Τουρκικής εισβολής συνέπεσε με την ημερομηνία που θα απολυόμουν από το στρατό. Το 251 τ.π. βρισκόταν στην περιοχή «Γλυκιώτισσα» της Κερύνειας, πολύ κοντά στο σημείο που έγινε η απόβαση των Τούρκων.
Ποιο ήταν το ηθικό και η γενικότερη πολεμική προετοιμασία της μονάδας;

To ηθικό δεν ήτανε πολύ καλό γιατί διαδιδόταν ότι επίκειται εισβολή και δε βλέπαμε καμιά απολύτως προετοιμασία.
Θυμάμαι με πίκρα τα ευρύχωρα πολυβολεία με το τεράστιο πάχος από μπετόν αρμέ που υπήρχαν σ' όλη την ακτή της Κερύνειας. Ούτε ένα δεν επανδρώθηκε. Ακόμη και αυτά που υπήρχαν δίπλα από το στρατόπεδό μας. Εκείνη τη μέρα μετά το βομβαρδισμό του τάγματός μας, από την τουρκική αεροπορία, πλησίασαν τα πολεμικά πλοία και οι αποβατικές λέμβοι γέμισαν τον κόλπο της Γλυκιώτισσας με κατεύθυνση τη στεριά κάτω από το στρατόπεδο μας.

Πώς αντέδρασαν τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι στην εισβολή;

Μέσα στο πανικό και την αποδιοργάνωση των πρώτων στιγμών, ένας στρατιώτης με δική του πρωτοβουλία, αρπάζει ένα τριαντάρι πολυβόλο, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, χώνεται μέσα σε ένα από αυτά τα πολυβολεία και αρχίζει να βάλλει εναντίον των τούρκων. Αν είναι δυνατόν! Ένας μόνο άνθρωπος ματαίωσε ολόκληρη αποβατική προσπάθεια. Οι λέμβοι επέστρεψαν πίσω, τα πλοία απομακρύνθηκαν, κάνανε δεξιά στροφή και η απόβαση πραγματοποίηθηκε σε άλλο κοντινό σημείο με τους τούρκους να πατούν έδαφος ανενόχλητοι.



Μόλις χάραξε το πρώτο φως εκείνης της συμφοριασμένης μέρας, έτυχε και σήκωσα το τηλέφωνο που καλούσε ο σκοπός του παρατηρητηρίου προς τη θάλασσα.«Βλέπω στο βάθος πολεμικά πλοία» μου λέει με ένταση και αγωνία. Ξύπνησα το λοχαγό Τ.Α. και του το ανέφερα.«Αυτός ο μαλάκας θα είδε τίποτε ψαροκάικα και νόμισε ότι είναι πολεμικά, μου είπε και πήγε να ξαπλώσει πάλι!!!

Μετά από δυο λεπτά ένα τούρκικο αεροπλάνο κάνει βουτιά και αφήνει μια βόμβα μέσα στο τάγμα. Βλέπω τότε το συνταγματάρχη Ν..(συγκροτημα τάρχη επαρχίας Κυρυνείας) στο μπαλκόνι του διοικητηρίου με καλοκαιρινές πυτζάμες να φωνάζει και να μας καθησυχάζει. «Είναι άσκηση που κάνουν οι τούρκοι , είναι άσκηση που..» δεν πρόλαβε να το ξαναπεί, ο θόρυβος του αεροπλάνου που επανήλθε για να συνεχίσει το έργο του τον έκανε επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι τούρκοι επιτίθενται.Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, ένα τρανζιστοράκι ακουμπισμένο στη ρίζα ενός πλατάνου στο διαπασών μετέδιδε πρωινή γυμναστική! Άρχισε να καλεί σε επιστράτευση όταν οι τούρκοι στρατιώτες είχαν ήδη πατήσει στο κυπριακό έδαφος.

Συμμετείχατε σε πολεμικές επιχειρήσεις;

Βεβαίως συμμετείχα ως κληρωτός στρατιώτης. Ιδιαίτερα οι φαντάροι της σειράς μου που εκείνη τη μέρα θα απολυόμαστε, ένα μεγάλο μέρος από μας πάθαμε υστερία. Απολύομαι ρεε.. ,απολύομαι ρεε.. φωνάζαμε με απόγνωση καθώς κτυπούσαμε τους τούρκους. Το τάγμα μας βρέθηκε αντιμέτωπο με χιλιάδες τούρκους. Οι στρατιωτικές δυνάμεις από τα πλησιέστερα σημεία είχαν μετακινηθεί απο τις προγούμενες μέρες στην Πάφο όπου υπήρχαν ακόμη εστίες αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα.

Στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν προς την Κερύνεια, οι φάλαγγες με τα φορτηγά γεμάτα εθνοφρουρούς, στον αυτοκινήτόδρομο κοντά στο χωριό «Κοντεμένος» κτυπηθήκανε από την τουρκική αεροπορία. Αποτέλεσμα, να έχουμε συμφορά σε απώλειες. Δεκάδες νεκρούς εθνοφρουρούς αλλά και σε πολύτιμο στρατιωτικό υλικό.Βρέθηκα σε πολύ σκληρές και αιματηρές μάχες. Τη μια μέσα σ' ένα ελαιώνα κοντά στο χωριό « Τέμπλος» και την άλλη στο γήπεδο «Πράξανδρος» στην είσοδο της πόλης της Κερύνειας. Οσοι από τύχη γλυτώσαμε συνενωθήκαμε με ένα άλλο τάγμα που έμεινε και αυτό με το μισό αριθμό σε άνδρες, το 241τ.π.,που έδρευε στο χωριό «Συγχαρί». Λάβαμε μέρος στις μάχες του «Κουτσοβέντη» στο βουνό «Πενταδάκτυλος».Εκεί πάνω ήταν η συνέχεια της τραγωδίας.

Περιγράψτε μας την σύλληψη σας από τις εχθρικές δυνάμεις

Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου βρεθήκαμε περικυκλωμένοι στο χωριό Κυθρέα. Προσπαθήσαμε να σπάσουμε τον κλοιό πολλές φορές. Η κατεύθυνση που είχε κάποια λογική για να διαφύγουμε ήταν προς τη Λευκωσία, όμως το έδαφος είναι επίπεδο.. Στήσανε οι τούρκοι κάθε πενήντα μέτρα τανκ και μεταξύ των τανκς, εκατοντάδες στρατό.Οι πιθανότητες να απεγκλωβιστούμε ήταν σχεδόν μηδαμινές. Μερικοί διέφυγαν προς την πλευρά της «Χαλεύκας» στο βουνο και χάθηκαν. Είναι αγνοούμενοι σήμερα.

Μέσα στο χωριό υπήρχαν εγκλωβισμένοι πολίτες. Μας συμβούλευσαν να βγάλουμε τα φαιοπράσινα γιατί υπήρχαν μαρτυρίες ότι όποιους συλλαμβάνανε με στρατιωτικά ρούχα τους εκτελούσαν επί τόπου. Μια Κυθραιώτισσα, άνοιξε το σπίτι της, μας έβαλε και κάναμε μπάνιο, ξυριστήκαμε και αλλάξαμε με ρούχα πολιτικά. Μαζευτήκανε όλοι οι εγκλωβισμένοι πολίτες στην πλατεία και ανακατωθήκαμε ανάμεσά τους. Το πρωί, μέρα της Παναγίας μπήκε στο χωριό ο τουρκικός στρατός.

Με ποιο τρόπο συμπεριφέρονταν οι τουρκικές δυνάμεις στους αιχμαλώτους τόσο στην Κύπρο αλλά και μετά την μεταφορά τους σε φυλακές στο τουρκικό έδαφος;

Στην αρχή, μόλις ο στρατός συνελάμβανε αιχμαλώτους τους παρέδιδε στις ανεξελεγκτες ομάδες των τουρκοκυπρίων ενόπλων, με τη σειρά τους αυτοί, τους μετέφερναν σε απόμερες περιοχές και εν ψυχρώ τους εκτελούσαν. Ο τουρκικός στρατός για να έχει τον έλεγχο άρχισε να τους μεταφέρνει στην Τουρκία. Κατά τη μεταφορά αλλά και μέσα στις φυλακές κακοποιήθηκαν και εξαφανήστηκαν αιχμάλωτοι. Στις φυλακές Αδάνων μας περίμενε υποδοχή απίστευτης αγριότητας και φανατισμού. Αφού μας έβαλαν και βγάλαμε τα παπούτσια, και μας άφησαν έκτοτε ξυπόλυτους, άρχισαν όλοι μαζί οι τούρκοι με αγριοφωνές και βρισιές να μας κτυπούν και να μας φτύνουν. Μας κτυπούσαν υπό την ανοχή Τούρκου Συνταγματάρχη.

Έχει χαρακτεί στη μνήμη μου η φυσιογνωμία ενός τούρκου μόνιμου Αρχιλοχία εξαιτίας του σαδισμού που είχε στο πρόσωπο. Κτυπούσε τους αιχμαλώτους με ένα μαστίγιο με απίστευτη αγριότητα. Όταν ήρθε η σειρά μου, έπεσε το μαστίγιο του τούρκου σαδιστή με λύσσα στο κάτω μέρος του προσώπου μου. Όλο το κάτω χείλος του στόματος μου άνοιξε και άρχισε να αιμορραγεί ασταμάτητα.
Τα χέρια μου ήταν ακινητοποιημένα από τους στρατιώτες και όπως ήμαστε ο ένας πίσω από τον άλλο, ακουμπούσα το στόμα μου στη πλάτη του μπροστινού για να σταματήσει το αίμα. Στον αιχμάλωτο που ήταν πίσω από μένα, του μπήξανε ξιφολόγχη στην πλάτη. Υπήρχε και ένας παπάς μαζί μας, που του ξέσκισαν τα ράσα και τον τραβούσαν από τα γένια.

Με λαβή το δεξί μας χέρι ψηλά στη πλάτη, οι στρατιώτες μας περνούσαν από ένα ατελείωτο διάδρομο, που αριστερά -δεξιά ήταν παρατεταγμένοι άλλοι στρατιώτες. Ήταν ο διάδρομος του μαρτυρίου, γιατί οι παρατεταγμένοι τούρκοι μας κτυπούσαν κατά την διάρκεια της διαδρομής. Μια μπουνιά στο στομάχι με έκανε να διπλωθώ μέχρι το πάτωμα και μια δεύτερη στο στόμα μου αχρήστεψε τα μπροστινά δόντια. Ο τούρκοι με μια κλωτσιά μας έκαναν να χάνουμε την ισορροπία μας και ένα ένα μας έριχναν μέσα σε ένα μεγάλο δωμάτιο.
Σε ποιά σημεία στο τούρκικο έδαφος διασκορπίστηκαν οι αιχμάλωτοι;
Επίσημα, μας διασκόρπισαν σε τρείς φυλακές. Στα Αδανα, στην Αμάσεια και στα Αντίγιαμα.

Τι συνέβη κατά τη μεταφορά με το τραίνο, υπήρχε κάποιο ατύχημα;

Η περίπτωση με το τραίνο γεμάτο αιχμαλώτους που το ακινητοποίησε ο όχλος, για να λιντσάρει τους αιχμαλώτους , ήταν η αποστολή πριν από εμάς. Επειδή συνέβη αυτό, μας μετέφεραν στην Αμάσεια με λεωφορεία. Τι να πρωτοπώ γι αυτή τη διαδρομή. Μας κτυπούσαν,σβήνανε τσιγάρα στα πόδια μας. Σε μια περίπτωση σε ένα τενεκέ γεμάτο νερό ρίξανε πετρέλαιο και μας υποχρέωναν με ξυλοκόπημα να το πιούμε. Ο όχλος ανέκοψε τα λεωφορεία, για να μας λιντσάρει στην αντίστροφη πορεία όταν θα μας έφερναν πίσω για να απελευθερωθούμε. Μας έσωσε ένας τούρκος έφεδρος ανθυπολοχαγός. Τραβήξαμε βάσανα και μαρτύρια πολλά, το χειρότερο όμως ήταν η πείνα. Για φαγητό μας έδιναν ένα καρπούζι.

Έπρεπε να το μοιραστούμε τριάντα, ίσως και παραπάνω άτομα. Αναλογούσε στον καθένα μια φέτα, ίσα με το πάχος του τσιγαρόχαρτου. Σε μένα ενεργοποιήθηκε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Μάζευα τα πεταμένα κουκούτσια όσα τυχαία έπεφταν χάμω ή φτύνανε οι άλλοι. Τα έβαζα στη τσέπη, τα έπλενα και τα μασούσα σαν πασατέμπο. Σκέφτηκα, ότι κάτι θα περιέχουν σε βιταμίνες, πρωτείνες και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία...

Γνωρίσατε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας σας πρόσωπα που σήμερα θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι;

Προσωπικά όχι, είχα ακούσει όμως από άλλους συναιχμαλώτους ότι ζήσαν τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχει αυτή η κατηγορία αγνοουμένων. Πως εξηγείται να μη γνωρίζει κανείς κάποιον αιχμάλωτο που να έχει απολυθεί από τις φυλακές της «Αττάλειας»;

Μου το αποκάλυψε Τούρκος φρουρός στα Αδάνα ότι μεταφέρονται και σε αυτές τις φυλακές αιχμάλωτοι. (Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια, εκδ. Κέδρος σελίδα131-132)

Μετά την απελευθέρωση σας, το Κυπριακό και το Ελληνικό κράτος με ποιό τρόπο σας συμπεριφέρθηκαν; Όταν απελευθερωθήκαμε από τις τουρκικές φυλακές έδωσαν σε όλους μας απο δύο κυπριακές λίρες. (τρία ευρώ). Αυτό ήταν το μοναδικό βοήθημα που πήραμε μέχρι σήμερα... Τίποτε άλλο. Ένας συν αιχμάλωτός μας από τις πολλές κακουχίες, τέσσερις μέρες μετά την απελευθέρωση του πέθανε.

Πολλοί παρουσίασαν ψυχολογικά προβλήματα. Από πουθενά βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που συνέβη το 2005 στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Όλοι οι τουρκοκύπριοι νοσηλεύονται δωρεάν στα νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο διπλανό κρεβάτι ενός πρώην αιχμαλώτου ασθενή, φέρνουν ένα τουρκοκύπριο χειρουργημένο. Η γυναίκα του χειρουργημένου βάζει στο κομοδίνο τα προσωπικά είδη του άντρα της.
Ένα ρολόι, ένα κομπολόι και ένα σουγιαδάκι. Ο πρώην αιχμάλωτος ασθενής αναγνωρίζει τον άνθρωπο που το λήστεψε όταν συνελήφθη στο χωριό Κυθρέα. Του πήρε όλα τα λεφτά που είχε στην τσέπη, ένα χρυσό σταυρουδάκι και το σουγιαδάκι.

Εκείνη την ώρα ξαπλωμένος στο κρεββάτι του νοσοκομείου, προσέχει τα αρχικά του ονόματός του και τη χρονολογία 1972, που είναι χαραγμένα στην κοκαλένια λαβή. Είναι το σουγιαδάκι που είχε πάντοτε στη τσέπη γιατί του το είχε χαρίσει ο νονός του. Όταν πήραν εξιτήριο και οι δυο, ο πρώην αιχμάλωτος πλήρωσε νοσήλια, αυτός που τον έκλεψε τότε όχι... Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αξίζει κανείς να τη διαβάσει. (Με διαβατήριο και βίζα μιας μέρας, εκδ. Κέδρος σελ 85-87.)

Για το ζήτημα των αγνοουμένων ποια είναι η προσωπική σας γνώμη; Θεωρείτε ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται ως «τελειωμένο» ή οφείλει η πολιτεία να το ανακινήσει;

Βεβαίως το θέμα δεν τελείωσε. Τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα πρέπει να είναι το πρώτο θέμα. Δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα παρουσιάζουν επιτήδειοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Οτι δηλαδή έχουνε και αυτοί αγνοουμένους κάναμε και εμείς εγκλήματα, τα βάζουμε στη ζυγαριά και είναι ισόβαρα. Ο τουρκικός κατοχικός στρατός έκανε τη μεγαλύτερη εθνοκάθαρση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε Ευρωπαικό έδαφος. Πρέπει η Τουρκία να πεισθεί ως κράτος να κάνει την αυτοκριτική και την παραδοχή για τα εγκλήματά της αν θέλει να ονομάζεται ευρωπαική χώρα, πρέπει να πεισθεί να προχωρήσει σε διευκόλυνση για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Γιατί κατά την άποψή σας, δεν άνοιξε ποτέ ο φάκελος «Κύπρος» και γιατί το επίσημο κυπριακό κράτος άργησε τόσο να αναγνωρίσει την προσφορά των πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ και της Εθνοφρουράς;

Ο φάκελος δεν άνοιξε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η χούντα δεν έπεσε όπως είναι η συνηθισμένη φράση. Παρεδόθη η εξουσία, πριν γίνει αυτό υπήρξε διαπραγμάτευση με τους πολιτικούς. Ένα θέμα ίσως είναι και αυτό που διαπραγματεύτηκε να μην ανοίξει ο φάκελος. Τελευταία, η κυπριακή βουλή ενέκρινε το άνοιγμα του φακέλου με συνεργασία ομάδας ιστορικών του πανεπιστημίου Κύπρου για να αποδοθούν ιστορικές ευθύνες και όχι ποινικές. Η διαδικασία συνεχίζεται. Στην Ελλάδα ο Φάκελος άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του 80 γιατί σταμάτησε; Μήπως γιατί έγινε κάποια «έξωθεν»σύσταση; Η Κύπρος αρχίζει να παραμερίζεται. Σε σύντομο διάστημα με τους επιτήδειους στα μέσα ενημέρωσης , η Κύπρος δεν πουλά. Αρχίζει να κουράζει.. Προσέξατε τι γίνεται στην επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιούλη κάθε χρόνο;

Η πλειονότητα του ελληνικού λαού δε γνωρίζει ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε κάτω από το βάρος της κυπριακής τραγωδίας αλλά από τα γεγονότα του πολυτεχνείου. Το τανκ όμως που έριξε την πόρτα του πολυτεχνείου ήταν για να ανοίξει η λεωφόρος για τα τούρκικα τανκς στην Κύπρο. Το λέει κανένας αυτό; Είδατε ποτέ στην επέτειο αυτή προσκεκλημένους Ελδυκάριους που πολέμησαν σαν λιοντάρια για την αξιοπρέπεια του ελληνικού στρατού;

Είδατε συγγενείς ηρωικός πεσόντων στην Κύπρο;

Είδατε μάνες αγνοουμένων; πρώην αιχμαλώτους; Δεν πρόκειται να δείτε.. .Για την καθυστερημένη αναγνώριση των πολεμιστών, νομίζω χρειαζόταν να περάσει λίγος καιρός για να κατακαθίσει ο κορνιαχτός της τραγωδίας. Αφού τα πάθη καταλάγιασαν λόγω του πραξικοπήματος, απέπλευσε και φάνηκε η αλήθεια. Ξεκαθάρισε ποιοι αληθινά πολέμησαν ως πραγματικοί Έλληνες. Νομίζω ότι η προσφορά των Ελδυκαρίων του 74 πέρασε στην Ιστορία. Στην πλευρά όμως εκείνη της ιστορίας που μετετράπη τελευταίως στην Ελλάδα σε ταμπού και δεν πρέπει να διδάσκεται στη νεολαία.


Γιώργος Χαριτωνίδης «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια» Μυθιστόρημα, Εκδόσεις «Κέδρος»




«Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια», ένα οδοιπορικό στη φρίκη της κατοχής, ένα ταξίδι της μνήμης που δεν θέλει να σκεπαστεί από τη σκόνη του χρόνου και από την άμβλυνση της συνείδησης, ένα φτερούγισμα της ψυχής προς την ελευθερία, ένας ύμνος στην αυταξία της ζωής και της ελευθερίας…


Tuesday, October 15, 2019

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΣΥΜΕΩΝ ΓΛΥΚΑΙΝΟΥ




Ο Συμεών βρέθηκε μπροστά σε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα


Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή, περιέγραψε στον πατέρα του τις άσχημες εκείνες εικόνες…

Όλοι όσοι τον γνώριζαν…

Μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια. Ήταν καλοσυνάτος και πράος χαρακτήρας. Είχε μια μοναδική λάμψη στο πρόσωπο που κέντριζε την προσοχή σου και σε τραβούσε κοντά του σαν μαγνήτης. Ίσως επειδή η ομορφιά της ψυχής του ήταν τόσο έντονη που δεν μπορούσε παρά να εξωτερικευθεί. Είχε μάτια που χαμογελούσαν και ήταν πάντα καθαρά, κρυστάλλινα. Σε κέρδιζαν με το πρώτο βλέμμα.
Γιε μου, αυτά έχει ο καταραμένος ο πόλεμος. Μακάρι να μην τα ζούσαμε ποτέ
Αγαπούσε όλο τον κόσμο και η αγάπη του ήταν ειλικρινής και ανιδιοτελής. Δεν είχε εχθρούς και αυτοί που τον ζήλευαν δεν είχαν να του προσάψουν κάτι κακό.

 Ο Συμεών Γλυκαίνου ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δεν λύγισαν στις δυσκολίες του πολέμου και με την τόλμη του λοκατζή, πολέμησε το 1974 για την πατρίδα του. Βρέθηκε μπροστά σε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα. Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή, περιέγραψε στον πατέρα του τις τρομακτικές εκείνες εικόνες…




Η Μαρία Γλυκαίνου, αδελφή του ήρωα, αναφέρει στο ant1iwo:


«Ο αδελφός μου γεννήθηκε στις 22/9/1951 στο Παραλίμνι. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Πάντα χαμογελούσε και είχε πολλούς φίλους, από το Παραλίμνι μέχρι και την Πάφο. Ήταν τίμιος και εργατικός. Δούλευε στην Αμμόχωστο και το 1970, λίγο πριν κλείσει τα 18, πήγε φαντάρος. Απολύθηκε το 1972 και πήγε ξανά το 1974. Πολέμησε για την πατρίδα του σαν γνήσιο παλικάρι. Πριν φύγει από τη ζωή, περιέγραψε στον πατέρα μου τι είδε και του διέλυσε τη ψυχή… 

 Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ που έφυγε από το σπίτι μας…

Μας αποχαιρέτησε όλους αλλά ήταν σαν να μας έλεγε: «Πάω να πολεμήσω για την πατρίδα μου αλλά δεν θα γυρίσω ξανά πίσω». Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να τον αποχωριστώ αλλά δεν γινόταν αλλιώς…

Στις 6 Αυγούστου 1974, ο πατέρας μου χωρίς να μας πει τίποτα, πήγε να τον επισκεφθεί στο στρατόπεδο «ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ» στην Αθαλάσσα. Τον αγκάλιασε γεμάτος συγκίνηση μα όταν είδε ότι ήταν τραυματισμένος, σοκαρίστηκε. Του είπε πως έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι μα εκείνος του απάντησε: «Παπά, όσο η πατρίδα με χρειάζεται εγώ θα πράττω το καθήκον μου».

Ο αδελφός μου ήταν γενναίος μα του έτρωγε τη ψυχή αυτό που με τόση θλίψη περιέγραψε στον πατέρα μας: «Παπά είδα έναν Τούρκο να προσπαθεί να βιάσει μια κοπέλα και επειδή η κοπέλα πάλευε να ξεφύγει και φώναζε, εκείνος της έκοψε το κεφάλι. Έβλεπα το σώμα της να σπαρταράει και το αίμα της, αν και νεκρή, εξακολουθούσε να είναι ζωντανό και να ρέει. Το κεφάλι της ήταν πιο μακριά. Δεν άντεχα το θέαμα…

Είχε μαρτυρικό θάνατο και δεν πρόλαβα να τη σώσω παπά…».

Ο πατέρας μου με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Γιε μου, αυτά έχει ο καταραμένος ο πόλεμος. Μακάρι να μην τα ζούσαμε ποτέ».

Αυτά τους τα λόγια, ο πατέρας μου μας τα έλεγε ξανά και ξανά…




Λίγες μέρες αργότερα…

Ο αδελφός μου θα ερχόταν με άδεια για να μας δει. Μάλιστα η μάνα μας, του είχε ετοιμάσει μέσα σε μια βαλίτσα καθαρά ρούχα. Δυστυχώς όμως, καθώς ερχόταν με το αυτοκίνητο, είχε τροχαίο ατύχημα και αντί στο σπίτι πήγε στο νοσοκομείο. Ήταν όμως καλά και πήγε πίσω στο στρατό. Στις 12 Αυγούστου ήταν στον Άγιο Ιλαρίωνα και πολεμούσε.  Στις 14 Αυγούστου ήταν στην περιοχή Παχύαμμου Κερύνειας και το βράδυ της ίδιας μέρας, διανυκτέρευσαν στον Άγιο Αμβρόσιο. Το επόμενο πρωί (15/8/1974) κινήθηκαν προς την Χαλεύκα. Από τότε δεν τον είδε κανείς…
Ήταν πάντα μαζί με τον κολλητό του φίλο Λάμπρο Βαρδάκη, που δυστυχώς ούτε εκείνον είχαν δει. Ρωτούσαμε παντού μα κανείς δεν είδε το αδελφό μου. Κινήσαμε γη και ουρανό αλλά δυστυχώς…
«Ο Λοχίας Καταδρομών Συμεών Γλυκαίνου , της 33 Μ.Κ. (32Μ.Κ.), Α.Σ.Μ. 6067/69 αγνοείτο από τις 15 Αυγούστου 1974…». Έγραφε η επιστολή…

 Η μητέρα μου, από τις 15 Αυγούστου του 1974 δεν βγήκε ξανά από το σπίτι μας. Είχε πάντα δίπλα της τη βαλίτσα με τα καθαρά ρούχα που του είχε ετοιμάσει και τον περίμενε. Τα έβγαζε κάθε λίγες μέρες, τα έπλενε, τα σιδέρωνε και τα έβαζε ξανά πίσω. Ζούσε με την ελπίδα ότι θα τον αντίκριζε και πάλι ζωντανό και θα ξαναπερνούσε το κατώφλι του σπιτιού μας. Θα τον καλωσόριζε με χαρές και τραγούδια.

Η μάνα μου τον περίμενε 30 ολόκληρα χρόνια, δεν άντεξε άλλο… Έφυγε από τη ζωή και έναν χρόνο μετά, πήγε να την συναντήσει και ο πατέρας μου. Λίγο πριν πεθάνει  μας είπε: «πάω να βρω το γιο μου και τη γυναίκα μου».

Πονούσα πολύ αλλά δεν έπαψα στιγμή να τον ψάχνω μέχρι που δέχθηκα ένα τηλεφώνημα…
Μου είπαν: «Τα λείψανα του αδελφού σας ανευρέθηκαν το 2010 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος…».  Τα πήραμε Γενάρη του 2017 και Φεβρουάριο κηδεύτηκε.  Δεν βρέθηκαν τα ρούχα παρά μόνο οι κάλτσες του. Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και δεν είχε άκρα, μάλλον τον είχαν δεμένο. Ήταν στον ίδιο τάφο με τον κολλητό του φίλο Λάμπρο Βαρδάκη.

 Μου λείπει πολύ ο αδελφός μου και πάντα θα μου λείπει!
Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του αλλά και τις ψυχές όλων εκείνων των παλικαριών που πολέμησαν το 1974, να κρατήσει τη μνήμη τους Αιώνια. Αθάνατοι!». 

 Πηγή:ant1iwo

Sunday, October 13, 2019

Ο ρόλος του ΟΗΕ στην επίλυση συγκρούσεων και η περίπτωση της Κύπρου




Το κυπριακό πρόβλημα είναι επιλύσιμο στη βάση του Χάρτη και των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Το κυπριακό πρόβλημα είναι επιλύσιμο στη βάση του Χάρτη και των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία της Κύπρου να αποτελεί ένα κανονικό κράτος προς όφελος όλων των κατοίκων της και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου (ε.τ.) Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Foreign Policy Association στο Χάρβαρντ Κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Ο Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια «Διάλεξη Μνήμης Σπύρου Βουτσινά», με την υποστήριξη της New York Community Bankcorp, μητρικής τράπεζας της Atlantic Bank, στην οποία ο αείμνηστος Ελληνοαμερικανός τραπεζίτης διετέλεσε πρόεδρος επί 10 χρόνια. Ο Joseph Ficalora, Διευθύνων Σύμβουλος της NYCB και στενός φίλος του Σπύρου Βουτσινά, παρουσίασε τον ομιλητή.



Η διάλεξη είχε τίτλο "Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση των συγκρούσεων, η περίπτωση της Κύπρου» και ο Πρέσβης Ιακωβίδης  είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Συνέλευση, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας έχουν παίξει και συνεχίζουν να παίζουν αυτό το ρόλο, καθώς το πρόβλημα προέκυψε στα τέλη του 1963 και ακόμα νωρίτερα, πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο ρόλος αυτός πρέπει να συνεχιστεί, τόσο όσον αφορά την ειρήνευση όσο και τη διατήρηση της ειρήνης», είπε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 120 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στο ΟΗΕ, Πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι του Μονακό και της Ρουμανίας και άλλα μέλη της διπλωματικής κοινότητας, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσι Παπαϊωάννου, ακαδημαϊκοί και παράγοντες του τραπεζικού τομέα.

Ο Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Foreign Policy Association, Noel Lateef, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, μίλησε για τον αείμνηστο  Σπύρο Βουτσινά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, με τον οποίο είχε επανειλημμένα συζητήσει για την κατάσταση στην Κύπρο.

"Όσοι από εσάς γνωρίζατε τον Σπύρο, θυμάστε πώς είχε ένα ατέλειωτα αισιόδοξο πρόβλημα. Δεν πίστευε ότι υπάρχουν άλυτες συγκρούσεις. Αντίθετα, θεωρούσε ότι η καλή διπλωματία και η καλή εξωτερική πολιτική θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και το πιο δύσκολο αδιέξοδο».

Ο Λατίφ αποκάλεσε επίσης τον κύριο ομιλητή πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη εξαιρετικό διπλωμάτη.

Τον κ. Ιακωβίδη παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της NYCB Joseph Ficalora, ο οποίος επίσης απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Atlantic Bank και φίλο του Σπύρο Βουτσινά.

ΟΗΕ και Κύπρος

Στην ομιλία του ο Ανδρέας Ιακωβίδης έδωσε μία εκτενή εικόνα του Κυπριακού και της μακράς συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών στη διαπραγματευτική διαδικασία.

"Από καιρό είμαι πεπεισμένος ότι εάν εφαρμοστούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην Κύπρο δεν θα είχε προκύψει. Και αν εφαρμοστούν τώρα, το πρόβλημα θα λυθεί ικανοποιητικά για όλους τους Κυπρίους και για την ειρήνη στην περιοχή", τόνισε ο Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης
Ο ομιλητής, ο οποίος υπηρέτησε την κυπριακή διπλωματική υπηρεσία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέσω πολλών ψηφισμάτων. Ο Γενικός Γραμματέας, ήδη από το 1964, άσκησε τις καλές του υπηρεσίες και συνεχίζει τη διαμεσολάβηση του μέσω του ψηφίσματος 186 του Σ.Α. το 1964.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη του Πρέσβη Ιακωβίδη ήταν από την έκθεση του Δρα Γκάλο Πλάζα, διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών το 1964 και που υποβλήθηκε στο Σ.Α. το 1965.

«Αναφερόμενος στην τουρκική πρόταση για δημιουργία ομοσπονδίας, ο Δρ. Πλάζα έγραψε ότι" φαίνεται να απαιτεί μια υποχρεωτική μετακίνηση των ενδιαφερομένων - πολλών χιλιάδων και από τις δύο πλευρές - σε αντίθεση με όλες τις πεφωτισμένες αρχές της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Έγραψε επίσης: "Στην πραγματικότητα, τα επιχειρήματα για τον γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων κάτω από ένα ομοσπονδιακό κυβερνητικό σύστημα δεν με έπεισαν ότι αυτός δεν θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε διχοτόμηση» και, επιπλέον, ότι ο φυσικός διαχωρισμός της μειονότητας από την πλειοψηφία θα πρέπει να θεωρείται "απελπισμένο βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση".

Ο κ. Ιακωβίδης τόνισε ότι παρόλο που ορισμένες ημι-διαμεσολαβητικές λειτουργίες παραχωρήθηκαν από το Γενικό Γραμματέας στον Ειδικό Εκπρόσωπό του για την Κύπρο το 1966 και ο τελευταίος ασκούσε τις καλές του υπηρεσίες σε αυτό το θέμα, δυστυχώς το σύστημα διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών βάσει της παραγράφου 7 του ψηφίσματος 186 παρέμεινε αδρανές από τότε.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστήριζε σθεναρά τον Διαμεσολαβητή που διορίστηκε με βάση με το δικό του ψήφισμα και η λύση επιτυγχανόταν με βάση τις συστάσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Κύπρο, το πρόβλημα θα είχε λυθεί δίκαια και με διάρκεια από τότε και θα είχε γλυτώσει η Κύπρος τις καταστροφικές επιπτώσεις του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974.

Μια άλλη παρατήρηση του πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη ήταν ότι, αν η πρόταση του Γενικού Γραμματέα Ου Θαντ να παραπέμψει το ζήτημα της νομιμότητας του άρθρου 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων και, ειδικότερα, εάν παρέπεμπε το δικαίωμα της βίαιης επέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο για συμβουλευτική γνώμη και το ICJ διευκρίνιζε το νομικό ζήτημα, δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές ερμηνείες που προκάλεσαν εν μέρει την αποτυχία του τελευταίου γύρου συνομιλιών στην Ελβετία.

Ο Πρέσβης Ιακωβίδης απάντησε επίσης και σε ένα ερώτημα που εγείρεται συχνά, ότι η διατύπωση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι σκοπίμως αόριστη και ότι η Τουρκία δεν υποδεικνύεται ονομαστικά.

"Υπάρχει κάποιο στοιχείο αλήθειας σε αυτό, αλλά δεν είναι σωστό όταν εξετάζονται όλοι οι παράγοντες".

Και αναφέρθηκε στη διατύπωση πολλών σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και Γενικών Συνελεύσεων για την Κύπρο, τα οποία καταδικάζουν ρητά τις παράνομες τουρκικές πράξεις.

"Για παράδειγμα, το ψήφισμα 37/253 (1983) της Γενικής Συνέλευσης του Μαΐου 1983 (το οποίο, μεταξύ άλλων, "χαιρετίζει την πρόταση για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, που έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου (παρ. 4) στη Γενική Συνέλευση". Ζητά την άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία" (παρ. 8). Το ίδιο ψήφισμα εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «ένα μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να κατέχεται από ξένες δυνάμεις» και «όλες τις μονομερείς ενέργειες για τη μεταβολή της δημογραφικής δομής της Κύπρου" και επιβεβαιώνει "την αρχή του απαράδεκτου της κατοχής και της απόκτησης εδάφους με τη βία "."

Αναφέρθηκε επίσης στα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία «το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί κατηγορηματικές θέσεις σχετικά με την υποτιθέμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», περιγράφει την ανακήρυξη «νομικά άκυρη και ζητά την απόσυρσή της". Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν κανένα κυπριακό κράτος εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδίκασε όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρέσβεων μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τις οποίες κήρυξε παράνομες και άκυρες και ζητεί την άμεση απόσυρσή τους". Μέχρι σήμερα, κανένα κράτος εκτός από την Τουρκία αναγνωρίζει τη λεγόμενη "ΤΔΒΚ". "

Εχοντας υπηρετήσει στην Ουάσιγκτον ως πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες για 14 χρόνια, ο Ανδρέας Ιακωβίδης έδωσε μια σύντομη επισκόπηση της πολιτικής των ΗΠΑ στο κυπριακό από το 1964 - όταν ο Πρόεδρος Τζόνσον εμπόδισε την Τουρκία από το να εισβάλει στο νησί - μέχρι σήμερα.

"Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και, σε κάποιο βαθμό, σήμερα ο Αντιπρόεδρος Πενς", ανέφερε.

Επικαλούμενος τον Richard Haas, νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) και Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είπε πως στο βιβλίο με τίτλο "Ατέρμονα Προβλήματα" αναφέρεται για το Κυπριακό ως "πρόβλημα οποίο χρειάζεται να τύχει διαχείρισης, αν δεν μπορεί να επιλυθεί". Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Ιακωβίδης, η αξιολόγησή του έχει αποδειχθεί σωστή.

"Η άποψή μου είναι ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι επιλύσιμο, από τη στιγμή που η διαδικασία του ΟΗΕ είναι εκεί και η συνταγματική βάση είναι συμφωνημένη (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1994). Αυτό που λείπει είναι η προθυμία της Τουρκίας να αποδεχτεί ότι η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα κανονικό κράτος (με βάση τον όρο που χρησιμοποιήθηκε από τον ΓΓ κ. Γκουτέρες) απαλλαγμένο από ξένα στρατεύματα και έποικους (επί του παρόντος υπάρχουν περισσότεροι έποικοι από τους Τουρκοκύπριους στην κατεχόμενη περιοχή) εγγυήσεις και δικαιώματα βίαιης επέμβασης, που  σε κάθε περίπτωση είναι ασυμβίβαστα με τους αυστηρούς κανόνες του σύγχρονου διεθνούς δικαίου. Ένα λειτουργικό κράτος το οποίο μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει εντός του ΟΗΕ και της ΕΕ έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή, όπως επιχειρεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, παρά τους σημερινούς περιορισμούς του εξαιτίας της ξένης κατοχής. Ένα κράτος που θα ανθεί οικονομικά μέσω του τουρισμού, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών και με τους πόρους της ΑΟΖ του, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Είναι ένας εφικτός στόχος που αξίζει να αγωνιστούμε γι’ αυτόν».

Είπε, τέλος, ότι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος εξακολουθεί να είναι η θέση της Άγκυρας.

«Η Τουρκία στοχεύει να καταστήσει την Κύπρο προτεκτοράτο της. Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Προέδρου Ερντογάν (πέστε το μεγαλομανία ή επιθυμία να επιβάλει την Pax Ottomana) δεν προμηνύουν καλό. Οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες του για την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή και οι ισλαμιστικοί στόχοι του στην περιοχή είναι εμφανείς και πολύ απογοητευτικοί", κατέληξε ο Πρέσβης Α. Ιακωβίδης.
 



Πηγή: http://politis.com.cy


Saturday, October 12, 2019

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ ΦΩΤΟ


Φωτογραφική ανταπόκριση, από την σημερινή Επιμνημόσυνη δέηση για τους υπέρ πατρίδος πεσόντες Ιερολοχίτες.





              Συγκινητικό στιγμιότυπο από την τελετή ο Στρατηγός ΚΟΡΚΑΣ 97 ετών 


















 ΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ Ο ΚΟΡΚΑΣ (97 ΕΤΩΝ) Ο ΜΠΑΛΤΑΣ (104) (ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ) ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 47-49, ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΒΟΡΡΙΑ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, OI ΕΓΓΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΥ